YAZARLARIMIZ
Ayşe İşçi
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
smmm.ayseisci@gmail.com



Sanayi Sicil Belgesi Nedir?

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunun 1. Maddesinde tanımı yapılan Sanayi işletmelerinin(imalat sanayi, madencilik, taş ocakçılığı, su ve gaz istihsali sektörlerinde faaliyet gösteren, sanayi ürünü imal eden sanayi işletmeleri) Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden aldıkları belgedir.

Yine kanunun 1. Maddesine göre; Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makine, cihaz, tezgâh, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler sanayi işletmesi, buralarda yapılan işler sanayi işleri ve buraları işletenler sanayici sayılır.

 Devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseselerle elektrik veya sair enerji istihsal eden santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri ile bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de bu madde şümulüne girer. El ve ev sanatları ile küçük tamirhaneler bu kanuna tabi değildir.

SANAYİ SİCİL BELGESİ NASIL ALINIR?

Sanayi Sicil Belgesi almak için, e-Devlet veya Bakanlık Web sitesi (https://sanayisicil.sanayi.gov.tr )  Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda işletme yetkilisi tarafından müracaat edilir.

Birden fazla üretim yeri olan işletmeler her bir üretim yeri için ayrı ayrı kapasite raporu çıkartması, her adres için ayrı sanayi sicil belgesi alması gerekmektedir.

SANAYİ SİCİL BELGESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Sanayi işletmeleri üretim faaliyetine başlamadan önce sanayi siciline ön kayıt olmak zorundadır. Sanayi işletmelerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlemesi için sanayi siciline kaydolduğuna dair yazı, işyeri açma ve çalışma ruhsatı veren idareler tarafından aranır. Yeni açılan sanayi işletmeleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tanzim kılınacak beyannameleri faaliyete başladıkları tarihten itibaren 3 üncü madde uyarınca doldurup iki ay içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına elektronik ortamda göndermekle mükelleftir.

İLK DEFA SANAYİ SİCİL BELGESİ ALACAKLAR İÇİN İSTENEN BELGELER

  1. Dilekçe.
  2. İşletmenin bağlı bulunduğu Odadan (Sanayi, Ticaret, Esnaf ve Sanatkarlar Odası) alınan Aslı Gibidir Onaylı Kapasite Raporu sureti.
  3. Sanayi Sicil Beyannamesi.
  4. Yıllık İşletme Cetveli.
  5. İşletmenin Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi.
  6. Unvan değişikliği yapılmışsa Unvan değişikliğini gösterir Ticaret Sicil Gazetesi.
  7. İşletmedeki makineler ve/veya işletme binası kiralık ise noter onaylı kira sözleşmesi veya fotokopisi.
  8. Firma yetkilisinin imza sirküleri veya gerçek kişi ise imza beyannamesi örneği
  9. Yetki Belgesi

SANAYİ VE SİCİL BELGESİ KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

sanayi işletmeleri, kayıt sırasında verilen bilgilerde bir değişiklik olması, işletmenin daimi veya geçici olarak kapatılması veya tekrar faaliyete geçmesi hallerinde bu durumları Bakanlığa bir ay içinde  bildirmek ve sanayi sicil belgesini 2 yılda bir vize ettirmesi gerekmektedir. Sanayi işletmeleri bir senelik faaliyetlerini yıllık işletme cetvellerinde göstermeye ve bu cetvelleri Nisan ayı sonuna kadar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine vermek zorundadırlar.

SANAYİ SİCİL BELGESİ YENİLENMEZSE NE OLUR?

6948 sayılı kanunun 9. Maddesine göre sanayi işletmelerini süresinde (iki ay içinde)  sanayi siciline tescil ettirmeyenler veya 2. maddeye göre verilen beyannamelerde meydana gelen değişiklikleri kapanma ve faaliyete geçme hâllerini süresinde (bir ay içinde) ilgili mercilere bildirmeyenler veya yıllık işletme cetvellerini zamanında Sanayi ve Ticaret Bakanlığına göndermeyenlere idarî para cezası verilir. 2022 Yılına ait Yıllık İşletme Cetvelini süresi içerisinde vermeyen İşletmelere 5.252 (Beş Bin İki  Yüz Elli İki ) TL İdari Para Cezası uygulanmaktadır.

SANAYİ SİCİL BELGESİNİN SANAYİ İŞLETMELERİNE SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?

   1-İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar.(İhracat işlemi     gerçekleşinceye kadar KDV ödemezler, ihracat gerçekleşince KDV terkin edilir veya iade alınır.)
   2- Elektrik faturalarını Sanayi Abonesi Tarifesinden öderler.(%20 civarında daha ucuz elektrik kullanırlar.) bunun için işletmeler sanayi sicil belgesinin bir suretini bulundukları İl’in elektrik idaresine ibraz etmeleri gerekmektedir.

  3-Elektrik faturalarında TRT payı ödemezler.( Sanayi sicil belgesine sahip işletmeler  ve       OSB'ler için TRT muafiyeti uygulanmaktadır. 01.01.2022 tarihi itibarıyla sanayi sicil belgesine sahip işletmeler %2’lik TRT payından muaftırlar.)

 4- Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.

 5- Dolaylı olarak iş imkânı sağlarlar.

 6- Kamu Kurum ve Kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanırlar.

HATIRLATMA

İşletmeler 2022 yılına ait Yıllık İşletme cetvelini internet ortamında (Sanayi Sicil Bilgi sistemi https://sanayisicil.sanayi.gov.tr  portalı) 02.05.2023 tarihine kadar göndermek zorundadırlar.(Bu yıl 30.04.2023 tarihi Resmi tatile denk gelmesi sebebiyle)

Kaynakça

6948 Sayılı Sanayi Sicili Kanunu

20.04.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM