YAZARLARIMIZ
Altar Çalışaneller
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Denetçi
acalisaneller@mazarsdenge.com.tr



6487 Sayılı Torba Yasa ile Araç Satışlarında Hesaplanacak ÖTV Tutarının Tespitine Yönelik Düzenlemeler Yapıldı

Kamuoyu gündeminde uzun süredir konuşulan Torba Yasa geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  

Yasanın getirmiş olduğu düzenlemelerden bir tanesi de özellikle köşe yazarları tarafından gündeme taşınan “lüks araç satışlarında ÖTV kaçakçılığı” konusunda oldu. Daha önce konuyla ilgili olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptıkları denetim ve analizlerlde özellikle grey market olarak tabir edilen yetkili distribütör haricindeki ithalatçılar tarafından yurda getirilen lüks araçların, birden fazla bayi arasında el değiştirildikten sonra nihai tüketiciye satılmasının ÖTV matrahının aşındırılmasına sebebiyet verdiğini ifade etmişti.  

Böylelikle torba yasanın içerisine dahil edilen ve 11.06.2013 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe giren 28. Madde ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12. Maddesinde değişiklik yapılmış, (II) sayılı listedeki malların satışında ÖTV matrahının aşındırılmasına imkan veren uygulamaların önüne geçilmesi amaçlanmıştır.  

Değişiklik Öncesi Metin

Değişiklik Sonrası Metin

Madde-12

(II) sayılı listedeki mallardan alınacak vergi, mükellefin bu malı alış bedeli üzerinden, malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamaz. İthalatçıların alış bedeli olarak, ithalatta hesaplanan katma değer vergisi matrahı esas alınır. Verginin alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, mükellefin malı teslim tarihine kadar bu malı mükellefe teslim eden tarafından yüzde 10'a kadar yapılan indirimler alış bedelinden de indirilir.

Madde-12

(II) sayılı listedeki mallardan alınacak vergi, mükellefin bu malı alış bedeli ile her halükarda bu malların imalatçısının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan katma değer vergisi matrahı üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamaz. Verginin, mükellefin alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, malı teslim tarihine kadar bu malı mükellefe teslim eden tarafından yüzde 10'a kadar yapılan indirimler alış bedelinden de indirilebilir. Ancak bu indirimler sonrası kalan tutar, malın imalatçısının satış bedelinden veya ithalatta hesaplanan katma değer vergisi matrahından düşük olamaz.

 Dolayısıyla yeni düzenlemeye göre söz konusu mallardan alınacak ÖTV tutarının tespitinde;  

- Mükellefin bu malı satış bedeli ve alış bedelinin,

- Mal ithal edilmiş ise ithalatta hesaplanan KDV matrahının,

- Yurt içinde imal edilmiş ise imalatçının satış bedelinin, 

üzerinden hesaplanacak vergi tutarlarının karşılaştırılması, bunlar arasında en fazla olan tutarın ÖTV olarak ödenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, mükellefin malı alıcıya teslim ettiği tarihe kadar, bu malı mükellefe teslim eden tarafından iskonto yapılmış olması halinde, alış bedelinin yüzde 10'unu geçmemek üzere yapılan iskonto tutarı indirilmek suretiyle mükellefin alış bedeli hesaplanabilecektir. Ancak bu indirimler sonrası kalan tutar, malın imalatçısının satış bedelinden veya ithalatta hesaplanan katma değer vergisi matrahından düşük olamayacaktır.

 Konuyu bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse;

 Distribütör (B), yurtdışındaki otomobil imalatçısı (C) şirketinden 105.000 TL’na (İthalatta ödenen KDV hariç) bir otomobil satın almıştır. Daha sonra bu araç otomobil bayii (A)’na, distribütör (B) tarafından KDV hariç 115.000 TL'ye satılmıştır. (A) bu otomobili satmadan önce, distribütör (B) bu otomobil için 11.000 TL'lik indirim yapmıştır. Daha sonra (A) bu otomobili müşterisi (D)'ye ÖTV ve KDV hariç  104.500 TL'ye satmıştır. Bu durumda otomobil bayii (A), alıcı (D) adına düzenleyeceği satış faturasında ÖTV ve KDV'yi aşağıdaki şekilde hesaplayacaktır. 

Otomobilin ithalattaki KDV matrahı

105.000 TL

Distribütörden bayiye satış bedeli (KDV hariç)

115.000 TL

Distribütörün bayiye yaptığı indirim tutarı

  11.000 TL

Alış bedelinden indirilebilecek tutar

(İndirim konusu yapılabilecek en fazla tutar 115.000 x 0,1 = 11.500 TL)

  11.000 TL

İndirim sonrası bayinin net alış maliyeti

104.000 TL

Bayinin müşteriye vergisiz satış bedeli

104.500 TL

ÖTV matrahının tespitinde dikkate alınacak tutar*

105.000 TL

Hesaplanan ÖTV (105.000 x % 40)   

  42.000 TL

KDV Matrahı (104.500 + 42.000)   

146.500 TL

KDV (146.500 x 0,18)

  26.370 TL

Toplam Satış Bedeli

172.870 TL

 

 

 

 

 

 

 


*İthalattaki KDV matrahı olan 105.000 TL, indirim sonrası bayinin net alış maliyeti olan 104.000 TL ve bayinin müşteriye vergisiz satış bedeli olan 104.500 TL karşılaştırılacak ve en yüksek olan tutar ÖTV tutarının hesabında dikkate alınacaktır. 

Torba yasa ile getirilen bu düzenleme sonucunda, şu ana kadar devletin yaklaşık 100 milyon TL vergi kaybına yol açan yasal boşluk böylelikle ortadan kalkmış oldu.

17.06.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM