YAZARLARIMIZ
Ali Durmaz
Vergi Başmüfettişi
durmaz.ali@hotmail.com



İnternet Ortamında Verilen Reklam ve Reklam Aracılık Hizmetlerinde Tevkifat Uygulaması

İnternet ortamında aram motorları, sosyal medya uygulamaları veya internet siteleri üzerinden reklamlar verilmektedir. En sık kullanılan internet reklamcılık yöntemlerinden biri Arama Motoru Pazarlamasıdır (SEM) ve elbette Google reklam verme hepsinin başında gelmektedir. Diğeri ise sosyal medya platformlarında (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram ve YouTube) verilen reklamlardır. Unun yanında bloglarda, internet sitelerinde ve buna benzer platformlarda yoğun olarak reklam verilmektedir. Bu reklamların bir kısmı aracılar vasıtasıyla verilirken bir kısmı doğrundan reklamı yapan firmaya ödeme yapılmaktadır.

Türkiye’de mükellefiyeti olmayan arama motorları ile yine Türkiye’de mükellefiyeti olmayan sosyal medya uygulamalarına doğrudan ödeme yapılabildiği gibi reklam hizmetine aracılık edenler vasıtasıyla da reklam hizmeti alınması ve ödeme yapılması mümkün olmaktadır. Birinci durumda hem gelir vergisi ve hem de katma değer vergisi tevkifatı söz konusu iken reklam hizmetine aracılık edenler vasıtasıyla da reklam hizmeti alınması ve ödeme yapılması durumunda aracının genellikle Türkiye’de mükellefiyeti olduğundan sadece gelir vergisi açısından tevkifatı söz konusu olabilmektedir. Bu da tarafların mükellefiyet şekline bağlıdır. 

İşte bu kapsamda olmak üzere, Vergi Usul Kanununun 11 inci maddesinin yedinci fıkrası ile Cumhurbaşkanına; ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına, ödeme yapan veya ödemeye aracılık edenlerin vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunluluğu bulunup bulunmamasına, ödemenin konusunun mal veya hizmet alım satımı olup olmamasına, elektronik ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilmemesine, ödeme yapılanın bu tutarı vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapıp yapmamasına bakılmaksızın, vergiye tabi işlemlere taraf veya aracı olanlara vergi kesintisi yaptırmaya, iş grupları, iş nevileri, sektörler ve emtia grupları itibarıyla, vergiye tabi işlemle ilgili, vergi kanunlarında belirtilen alt ve üst limitler arasında olmak şartıyla, farklı kesinti oranları tespit etmeye yetki verilmiştir.

Verilen bu yetki, 19/12/2018tarihli ve 30630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 18/12/2018 tarihli ve 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kullanılmıştır. Söz konusu Kararın eki Kararın 1 inci maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılanlara internet ortamında verilen reklam hizmetlerinin vergi kesintisi kapsamına alınmış olduğu, bu hizmetlere ilişkin olarak hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden, ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın vergi kesintisi yapılması gerektiği yönünde düzenleme yapılmıştır.

Mezkûr Kararın 2, 3 ve 4 üncü maddeleri gereğince, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere (ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın) yapılan ödemeler üzerinden;

- Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca %15,

- Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesi uyarınca %0,

- Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca %15

oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Buna göre, 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlerden;

- Dar veya tam mükellef gerçek kişilere yapılacak ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca %15,

- Dar mükellef kurumlara yapılacak ödemeler üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca %15,

- Tam mükellef kurumlara yapılacak ödemeler üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesi uyarınca %0

oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Bu düzenlemede, ödemeyi yapanın tam veya dar ya da gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmasının herhangi bir önemi yoktur. Önemli olan ödemeyi yapanın (reklam hizmeti alanın) Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılanlardan biri olmasıdır. ) Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılarak tevkifat yükümlülüğüne dahil olanlar;

-Kamu idare ve müesseseleri,

- İktisadî kamu müesseseleri,

- Sair kurumlar,

- Ticaret şirketleri, iş ortaklıkları,

- dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri,

- kooperatifler,

- yatırım fonu yönetenler,

- gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı,

- zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler

Şeklindedir. Buna göre, gerçek usulde gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, kamu kurumları, İktisadî kamu müesseseleri, yatırım fon, gerçek usul zirai kazanç mükellefleri, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları ödemeler üzerinden 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tevkifat yapmaları zorunlu hale getirilmiştir. Ancak, tevkifat yükümlülüğünde, internet ortamında reklam hizmeti veren veya reklam hizmeti verilmesine aracılık eden kişi ya da kurumun mükellefiyet statüsü önem arz etmektedir. Önemli olan internet ortamında reklam hizmeti veren veya bu reklam hizmetinin verilmesine aracılık edenin mükellefiyet şeklidir.

Eğer internet ortamında reklam hizmeti veren veya bu reklam hizmetinin verilmesine aracılık eden tam mükellef kurum ise Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesi uyarınca tevkifat oranı sıfırdır. Eğer internet ortamında reklam hizmeti veren veya bu reklam hizmetinin verilmesine aracılık eden gerçek kişi ise tevkifat oranı %15’dir. Gerçek kişinin tam mükellef veya dar mükellef olmasının önemi yoktur. Bu durumda tevkifat Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesine göre yapılacaktır. Eğer internet ortamında reklam hizmeti veren veya bu reklam hizmetinin verilmesine aracılık eden dar mükellef kurum ise tevkifat oranı %15’dir. Bu durumda tevkifat Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesi maddesine göre yapılacaktır.

Diğer yandan, 3065 sayılı Kanunun (9/1) inci maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir. Maddede belirtilen işlemlere taraf olanlar, kendine mal teslim edilen veya hizmet ifa edilen kişi ve/veya kurumlardır. Bunlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten mükellef gibi sorumlu tutulmuşlardır.  Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetler KDV’ye tabi olacaktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir. KDV’nin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye’de faydalanan muhatabın KDV mükellefi olması şart değildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifatı yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorundadır.

Buna göre, Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından Türkiye’de KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere bir bedel karşılığında elektronik ortamda sunulan hizmetler KDV’ye tabi olup, bu hizmetlere ilişkin KDV’nin tamamının, 3065 sayılı Kanunun (9/1) inci maddesine göre hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla (2 nolu KDV beyannamesiyle) beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

03.10.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM