YAZARLARIMIZ
Ali Deniz İnan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
denizinanmuhasebe@gmail.com



Konaklama Vergisi Özet Tablo

Tüm bireylerin yaşamını ilgilendiren konaklama vergisine ait bilgiler soru cevap şeklinde 03.11.2022 tarihinde Muhasebe TR’de yayımlanan  “Konaklama Vergisi 7 Soru 7 Cevap” başlıklı makalem ile siz değerli okuyuculara paylaşılmıştı. ( http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/alidenizinan/027/ )

14.12.2022 tarih ve 32043 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak uygulama esasları belirlenen konaklama vergisine ait detaylı bilgileri de içeren özet tablo ise bu yazının konusunu oluşturacak, hayatımıza giren yeni vergi kalemlerinden biri olan Konaklama Vergisi ‘ne ait detaylı bilgiler özet bir tablo halinde sizlere sunulacaktır.

Verginin Konusu

Aşağıda sayılan;

 

  • Konaklama tesisleri kapsamında düzenlenen oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesislerinde, uygulama otellerinde,
  • Sağlık tesisleri kapsamında düzenlenen sağlıklı yaşam tesisleri ile bünyesinde konaklama tesisi bulunan termal tesislerde,
  • Kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, köy evi, yayla evi, dağ evi, kampingler, (konaklama amaçlı mesire yerlerinde),
  • Muhtelif başlıklarda düzenlenen tesislerden (turizm kompleksleri, tatil merkezleri, eğlence, merkezleri, personel eğitim tesisleri, özel tesisler gibi) geceleme hizmeti de sunan diğer tesislerde,
  • Kamu ya da özel sektörün tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması için ayrılan (lojman olarak tahsis edilenler hariç) misafirhane, konukevi, dinlenme tesisi, kamp gibi tesislerde,
  • Turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın geceleme hizmeti sunan diğer tüm tesislerde

 

Sunulan geceleme hizmetleri ve bu hizmetle birlikte satılan konaklama tesisinde bulunan diğer hizmetler konaklama vergisinin konusunu oluşturur.

Not; Konaklama tesislerinde konaklama hizmetlerinden karşılıksız olarak yararlandırılması, hediye, tanıtım ve benzeri adlar altında bedelsiz olarak konaklama hizmetleri sunulması hallerinde de konaklama vergisi doğar.

Verginin Konusuna Girmeyen İşlemler

Aşağıda sayılan;

 

  • Sosyal hizmet kuruluşlarınca korunmaya, bakıma ve yardıma ihtiyacı olanlara verilen geceleme hizmetleri,
  • Herhangi bir geceleme hizmeti sunulmayan, mola noktaları gibi tesislerde verilen hizmetler,
  • Konaklama tesisi bünyesinde, tesis personelinin yalnızca kendi kullanımı için tahsis edilmiş yerlerde gecelemesi,

 

konaklama vergisinin konusuna girmez.

Süre Tespiti

  • Konaklama vergisi için süre tespiti, tek günlük gecelemelerde gecenin tamamlanması önemli değil iken, 1’den fazla günü kapsayan gecelemelerde fiili hizmet süresi esas alınır.

 

Örnek; 02.02.2023’te 1 günlüğüne oda kiralayan Bay(A) aynı gün içerisinde geceyi tamamlamadan oda parasını ödeyip çıkış yapması durumunda konaklama vergisi 1 günlük uygulanır.

 

Örnek; 02.02.2023 – 06.02.2023 tarihleri için 4 günlük oda kiralayan Bay (B) 2 gün sonra otelden 2 günlük oda bedelini ödemesi ile otelden ayrılması halinde tesiste geçirilen 2 günlük süre konaklama vergisi için esas alınır.

Konaklama ile Birlikte Sunulan Diğer Hizmetler

  • Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle dâhil edilmesi mutat olan tüm hizmetler, geceleme hizmetinden bağımsız olarak ayrıca fiyatlandırılsa ve bedeli konaklayandan ayrıca tahsil edilse dahi vergiye tabidir.
  • Konaklama tesisinde konaklamayanlara (geceleme hizmeti almayanlara) verilen hizmetler vergiye tabi değildir. (Dışarıdan havuz, Spa kullanımı gibi)
  • Tesis bünyesi dışındaki hizmetleri de kapsayacak şekilde yapılan (örneğin; ulaşım, transfer, gezi, rehberlik, müzelere giriş ve benzeri hizmetleri içeren) konsept satışlarda her bir hizmetin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi şartıyla ve bu hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesi veya konaklama faturasında ayrıca gösterilmesi bu hizmetler için konaklama vergisi hesaplanmaz. Vergi sadece konaklama hizmetinden alınır.
  • Sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında değildir.(konaklama içerecek şekilde yapılırsa ve faturada bahsi geçen bedeller ayrıca hesaplanıp yâda ayrı fatura düzenlenir ise konaklama vergisi hesaplanmaz. Vergi sadece konaklama hizmetinden alınır.)

Örnek; A Otel işletmesi tarafından Kapadokya da müşterilerine konaklama hizmeti haricinde sunulan balon turu için fatura ayrıca düzenlenmesi veya ilgili faturada işlemin ayrıca gösterilmesi halinde bu işlem konaklama vergisine tabi olmaz.

Örnek; B Otel işletmesi tarafından sunulan ve bedeli ayrıca tahsil edilen kuru temizleme, yıkama, kurutma, ütüleme gibi hizmetler hizmeti konaklama vergisine tabi olmayıp, konaklama hizmetine dâhil edilmek suretiyle ile birlikte sunulması halinde ise konaklama vergisi hesaplanır.

Vergiyi Doğuran Olay

  • Gerek acenteler üzerinden gerekse doğrudan konaklama tesisleri tarafından satışa konu edilen hizmetlerde, hizmetin konaklayana sunulması ile vergiyi doğuran olay gerçekleşir.

Vergi Mükellefiyeti

  • Konaklama vergisinin mükellefleri hizmetleri sunan gerçek veya tüzel kişilerdir.

Bağlı Bulunan Vergi Dairesi

  • Konaklama vergisi için mükellefiyet, KDV yönünden bağlı olunan (KDV mükellefiyeti olmayanlar tesisin bulunduğu yerdeki) vergi dairesince tesis edilir.

Konaklama Vergisinin İstisnaları

  • Öğrenci Yurtları, Pansiyonları ve Kamplarında Öğrencilere Verilen Hizmetler

NOT; İlgili kurum ve yerlerde öğrenci olmayanlara arızi olarak sunulan hizmetler için istisna uygulanmaz.

  • Karşılık esasında Türkiye’deki diplomatik temsilcilikler, konsolosluklar ve bunların diplomatik hakka sahip mensupları, uluslararası anlaşmalar ile vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensupları verilen hizmetler

NOT; İstisnadan yararlanacak olanlara Dışişleri Bakanlığı tarafından bir belge verilir. Bu belgeye istinaden konaklama işletmeleri düzenlenen bu faturadaki belgelere yer vererek konaklama vergisi hesaplamaz.

Düzenlenen faturada “Gider Vergileri Kanununun 34 üncü Maddesinin 7 nci Fıkrası Kapsamında Konaklama Vergisi Hesaplanmamıştır.” açıklaması eklenir.

Beyanname üzerinde “Diplomatik İstisna” bölümünde “Ekler” kulakçığında, “Diplomatik İstisna” tablosuna, Dışişleri Bakanlığınca verilen belgeye ilişkin bilgiler, istisnalı hizmete ait fatura bilgiler girilir.

Konaklama Hizmetinin Matrahı

  • Konaklama vergisi matrahına KDV dâhil edilmez.
  • Vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de matraha dâhildir.
  • Konaklama hizmetine ilişkin düzenlediği faturada ayrıca gösterdiği ticari teamüllere uygun iskontoların konaklama vergisi matrahından indirilmesi mümkündür.

Acente Üzerinden Yapılacak Satışlarda Konaklama Vergisi

  • Otel işletmesi tarafından acentelara satılan oda satışında, ilgili acente tarafından müşteriye odanın satılması durumunda, müşteriye yapılan satışın konaklama vergisini içermesi veya içermemesi şeklinde 2 durum oluşacaktır.
  • Acente tarafından yapılan satışta tüm vergiler dâhil satış yapıldı ise, konaklayanların bilgilerini içerecek şekilde otel işletmesi tarafından acenteye fatura düzenlenir.
  •  Acente tarafından yapılan satışta konaklama vergisi hariç satış yapıldı ise; otel işletmesi tarafından müşteriye konaklama hizmetinin sunulması takiben fatura düzenlenecek ve sadece konaklama vergisini ihtiva edecek olan tutar faturada gösterilir.

Örnek;  Tatil köyü tarafından (A) acentesına 2.000-TL bedel ile satılan oda, müşteri (B)’ye 2.400-TL’ye konaklama vergisi hariç satılmıştır. Tatil köyü tarafından müşteri (B)’ ye sadece konaklama vergisine ilişkin düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

  • Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (2.000 TL x 0,02=) : 40 TL

Örnek; C Otel işletmesi (D) acentesına 10.000-TL bedel ile oda satmış, acenta ise (E) müşterisine tüm vergiler dâhil 12.000-TL’ye satmıştır. C otel işletmesi tarafından (D) acentesına düzenlenecek faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

  • Konaklama Bedeli (KDV Hariç) :10.000-TL
  • Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (10.000 TL x 0,02=) : 200 TL
  • Hesaplanan KDV Tutarı (10.000 TL x 0,08=) : 800 TL
  • Genel Toplam: 11.000 TL

Konaklama Vergisi Oranı

  • Konaklama vergisinin oranı % 2’dir.

Vergilendirme Dönemi

  • Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemleridir.

Vergi Beyanı

  • Her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi vergilendirme dönemini takip eden ayın 26’ıncı günü akşamına kadar elektronik ortamda beyan edilip ödenir.

Yürürlük Tarihi

  • Konaklama Vergisi 01.01.2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. 

YARARLANILAN KAYNAKLAR

- 07.12.2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazete (7194 Sayılı Kanun Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun)

- 14.12.2022 tarih ve 32043 sayılı Resmi Gazete https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/12/20221214-6.htm

(*) Bu yazı bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Tereddüt ettiğiniz konularda uzman bir kişiden profesyonel görüş ve destek almanızı önerir, işbu bilgilendirme yazısı dayanak gösterilerek yapılacak işlemler nihayetinde doğacak zararlardan sorumluk kabul edilmeyeceğini beyan ederim.

15.12.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM