BASINDAN YAZILAR
Türkiye işsiz genç nüfus alanında OECD şampiyonu - MuhasebeTR

Türkiye işsiz genç nüfus alanında OECD şampiyonu

Türkiye, OECD'nin 15-19 yaş arası en çok işsiz güçsüz-okulda okumayan nüfusa sahip ülkesi çıktı. Bu yaş grubuna mensup kızların yüzde 47,5'i, erkeklerin ise yüzde 25'i okumuyor.

OECD'den genç nüfus konusunda Türkiye'ye uyarı geldi. Organizasyonun yayımladığı "Üye Ülkelerde Kadınlar ve Erkekler" adlı raporunda Türkiye'ye "15-19 yaş arası işsiz güçsüz ve okumayan nüfusunuz rekor kırdı" uyarısında bulunuldu. OECD'nin son raporuna göre, birçok OECD ülkesinde 15-19 yaş arasında okumayan ve çalışmayanların oranı yüzde 10'dan daha az. Türkiye bu alanda rekor kırarken, 15-19 yaş arası "kız" nüfusunun yüzde 47,5'i, "erkek" nüfusunun ise yüzde 25'i okumuyor, çalışmıyor. Meksika, Portekiz, İspanya ve İngiltere'de kaydedilen rakamlar da yüzde 10'u aşıyor.

Amaçsız

 

gençlik
Raporda, "15-19 yaş arası okumayan-çalışmayanların cinsiyetleri arasında birçok ülkede fark çok küçük ancak Norveç, Belçika ve İsveç'te erkeklere göre daha az okumayan-çalışmayan genç kadın vardır. Meksika ve Türkiye'de erkeklerden çok daha fazla okumayançalışmayan kadın bulunmaktadır" denildi. Rapora göre, işsiz güçsüz-okula gitmeyen sayısında OECD rekorunu kıran Türkiye'de 15-19 yaş arası çağ nüfusunun "kızlarda" yüzde 47,5'i, "erkeklerde" ise yüzde 25'i okulda okumuyor ya da bir işte çalışmıyor. Okumayançalışmayanların bugün ve gelecek için sorun oluşturdukları belirtilirken, "Çünkü mala karşı işlenen suçlar ve uyuşturucu istismarı dahil çeşitli türden anti-sosyal davranışlara karışmaktadırlar. Gelecekte ise çalışma deneyimi ya da piyasa değeri olan yetenek eksikliğinden yaşamlarının geri kalan bölümünde sosyal olarak dışlanmışlar 'havuzuna' katılma olasılıkları bulunuyor. Birçok OECD ülkesinde 15-19 yaş arasında okumayan ve çalışmayanların oranı yüzde 10'dan daha azdır. Türkiye'de, Meksika'da, Portekiz'de, İspanya'da ve İngiltere'de kaydedilen rakamlar ise yüzde 10'u aşmaktadır" denildi. OECD Raporu'na göre erkekler ve kadınlar arasındaki istihdam farkının erkekler lehine en büyük olduğu ülkeler Türkiye ve Meksika. Kadın istihdamı, Türkiye, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve İsveç hariç tüm OECD ülkelerinde daha yüksek artıyor, kadınlardaki istihdam İspanya, İrlanda, Yunanistan ve Hollanda'da erkeklerden daha fazla yükseliyor. Raporda parlamentodaki kadın sayısının "istihdamdaki kadın sayısını yansıttığı" belirtiliyor. Türkiye bu alanda da en geri durumda. Bu alanda en ileri ülke İsveç'te kadınların parlamentoda temsil oranı yüzde 45, istihdamdaki oranı ise yüzde 70. Türkiye'de kadınların parlamentoda temsil oranı yüzde 4.8, kadınların istihdamdaki oranı ise yüzde 22 dolayında.

Türkler sigarayı seviyor
Raporda yer verilen, "Dünya Değerler Anketi"nde kişilerden hayatlarından tatmin ve memnun olma duygularını 1'den 10'a kadar olan rakamlarla ifade etmeleri istendi. En son anket uygulaması 1999-2002 yıllarında yapıldı. OECD Raporu'nda anketlerde Türkiye'de kadınların erkeklerden daha fazla "yaşam tatmini"ne sahip oldukları sonucunun çıktığı, kadınlarla erkekler arasındaki bu konudaki en büyük farkın da Türkiye'de görüldüğü belirtildi. Raporda ayrıca en çok sigaranın Çin'de içildiğine dikkat çekilerek bu oranın Türkiye'de erkeklerde yüzde 51, kadınlarda ise yüzde 18 olduğu ifade edildi.

(Kaynak: Sabah Gazetesi | 25.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM