BASINDAN YAZILAR
Ahmet KARABAYIK - Kurban faturasına vergi iadesi var mı - MuhasebeTR

Ahmet KARABAYIK - Kurban faturasına vergi iadesi var mı

KURBAN Bayramı'na bir hafta kala pazarlar kurulmaya başlandı. Kurban piyasasından daha fazla pay almak isteyen marketler de hizmetlerini sürekli genişleterek "Piyasada ben de varım" diyor. Kredi kartına 12 taksit, ücretsiz kesim, adrese teslimat gibi ekstra hizmetler sunuluyor. Gerek marketler gerekse de Gelir/Kurumlar Vergisi mükellefi satıcılardan alacağınız kurbanlıkların bir avantajı daha var. Aldığınız kurbanlığın fiş/faturasını vergi iadesinde kullanma imkânınız olabilir. Yaptığınız harcamanın belli bir oranını (yüzde 4-8) vergi iadesi olarak alabilirsiniz.

 

Vergi iadesine konu tüm harcamalar için fatura, fiş vb belge şartı var. Dolayısıyla kurbanlık alımını belgesiz yapan ücretliler vergi iadesinden faydalanamayacaklar.

Kurbanlık alımını fatura veya fişle yapanlar için ise vergi mevzuatına (*) bakıyorum. Her türlü yiyecek ve içecek için yapılan harcamaların vergi iadesinde kullanılabileceği belirtilmiş. Ayrıca harcamanın ücretlinin "kendisi, eşi ve çocukları tarafından tüketilmesi" şartı getirilmiş. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde (gib.gov.tr) "Kurbanlık koyun alımı için yapılan harcamalar" geçerli olarak sayılmış. Ancak sitede sadece "kurbanlık koyun" yer almakta. Diğer küçükbaş ve büyükbaşlardan bahsedilmemiş. Keçi, koç gibi diğer küçükbaşlar ve dana, inek hatta deve gibi büyükbaş kurban alımları vergi iadesinde geçerli mi net değil.

Kurbanlık koyun nasıl gıda harcaması kapsamında ise diğer küçükbaşlar da aynı kapsamdadır. Büyükbaş hayvan alımları da farklı değil, o da gıda harcaması. Büyükbaş hayvanlarda harcama; ücretlinin kendisi, eşi ve çocukları tarafından tüketilecek boyutu aşmış olmaz mı denilebilir? Özellikle ortak alım yapanlarda et eşit olarak paylaşıldığına göre aşmaz. Ancak küçükbaş da olsa büyükbaş da olsa ücretli yaptığı harcamanın 1/3'ünü iadeye konu yapmalıdır diye düşünüyorum.

Şöyle: Biliyoruz ki kurban kesenler etin 1/3'ünü kendilerine ayırıyor. Kalanını ise akraba ve komşulara bir pay, fakirlere bir pay olarak dağıtıyorlar. Mevzuatta gıda harcamalarının geçerli olması için ücretlinin kendisi, eş ve çocukları tarafından tüketilmesi gerektiği belirtilmiş. Dolayısıyla ücretlilerin kurbanlık bedelinin kendi tüketimlerine ayırdıkları 1/3'ünün vergi iadesinde kullanılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.

Vergi iade zarfına yazılabilecek harcamalar gıda, giyim, kira, eğitim ve sağlık harcamalarıdır. Bunun dışında zücaciye, elektronik ve beyaz eşya, mefruşat, ulaşım, her türlü yakıt harcamaları ise iade kapsamına girmiyor. Zarflarınızı doldururken dikkate alabileceğiniz ve "en çok tereddüt edilen" harcamaları kapsayan aşağıdaki liste de faydalı olacaktır umarım. Vergi iadesiyle ilgili başkaca harcamaların geçerliliğini araştırmak için "gib.gov.tr" internet sitesinden faydalanabilirsiniz.

 

Geçerli harcamalar

- Sürücü kurslarına, spor okullarına,  yapılan ödemeler

- Doktor raporuyla alınan cilt sağlığına ilişkin harcamalar

- Steril pamuk, diş macunu, diş fırçası

- Muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve diş protez ücretleri, numaralı gözlük ve lens alımları

- Otel faturalarında ayrıntılı olarak gösterilen yiyecek ve içecek bedelleri

- Okul servis ücretleri, eğitim CD'leri, makbuz karşılığı özel ders veren öğretmenlere yapılan ödemeler

- Ayakkabı, şapka, iç çamaşırı, gelinlik, kemer, çorap, cüzdan, bayan çantası ve okul çantası ve bunlara ilişkin dikim, bakım, onarım, boya, kuru temizleme harcamaları.

 

Geçersiz harcamalar

- Birden fazla kira ödemesinin yalnızca biri geçerli

- Düğün, ziyafet, iftar yemeklerine yapılan harcamalar

- Günlük gazeteler, haftalık, aylık, yıllık yayımlanan dergiler, mecmualar

- Piyano, bilgisayar, CD ve disketler

- Temizlik malzemeleri, makyaj malzemeleri, spor merkezlerine üyelik bedelleri

- Doktor raporu olmaksızın yapılan cilt sağlığı, parfümeri harcamaları

- Sağlık Bakanlığı'na ve üniversitelere bağlı hastanelerde yapılan sağlık harcamaları

- Havlu, çarşaf, nevresim alımları.

 

(*) GVK Mükerrer Md. 121, Gelir Vergisi Genel Tebliği, Seri No: 255

 

BİLGİNİZ OLSUN

Fazla çalışma yaptırılacak işçiden her yılbaşında onay

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz. Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır. (İş Kanunu'na İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği, Md.9, 06.4.2004 Tarih, 25425 Sayılı Resmi Gazete)

 

DR. PARA NOYAK

Suiistimal suçunda 2006'da büyük artış var

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Türkiye geneli polis sorumluluk alanında meydana gelen mala karşı işlenen asayiş olaylarının suç türlerine göre dağılımı verilerine göre 2005 yılının tamamında 5162 emniyeti suiistimal vakası varken, 2006'nın daha ilk 9 ayında bu sayı 6393. Bu yılın 9 ayı geçen yılın 12 ayını yüzde 24 oranında geçmiş durumda.

Suçun artış sebeplerini ve alınabilecek önlemleri her kurumun kendi bünyesinde değerlendirmesinde fayda var.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 23.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM