BASINDAN YAZILAR
Şaban ERDİKLER - KDV İstisnası İçin Bölgesel Sınırlama Yok - MuhasebeTR

Şaban ERDİKLER - KDV İstisnası İçin Bölgesel Sınırlama Yok

31.10.2006 tarihli yazımızda, 2006/10921 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’la yatırımlara sağlanan teşvikler hakkında yapılan yeni düzenlemeler duyurulmuş; Gümrük Vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası ve faiz desteğinin öngörülen teşvikler olduğu belirtilmiş, kararnamede yatırımlara sağlanacak teşvikler yönünden bölgesel veya sektörel ayrım yapılmadığı, teşviklerin müsteşarlıkça çıkarılacak tebliğle belirlenecek bölgesel ve sektörel kısıtlamalar çerçevesinde uygulanacağı vurgulanmıştı.

 

Hazine Müsteşarlığı’nın söz konusu kararın uygulanmasına ilişkin tebliği (2006/3 Sayılı Tebliğ) 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğde yatırımların teşvik belgesine bağlanması ve belirli teşviklerin uygulanması için sektörel kısıtlamalar yapıldığı görülmektedir.

Sektörel kısıtlamalar yapılmış olmakla birlikte, KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyeti için bölgesel bir sınırlama yapılmadığı görülmektedir. Diğer bir ifadeyle gelişmiş bölgelerde yapılacak yatırımlar kapsamında yatırım malı alımları da yatırımın teşvik belgesine bağlanması için aranan şartların karşılanması ve sektörel kısıtlamalara tabi olunmaması kaydıyla KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyetinden yararlanabilecektir. (Hatırlanacağı üzere önceki kararname uygulamasında gelişmiş bölgelerdeki yatırımlar belirli haller dışında yatırım teşviklerinden yararlandırılmamaktaydı).

KDV istisnası ve gümrük muafiyetinden farklı olarak faiz desteğinin sadece kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlarla KOBİ’lerin yapacağı yatırımlar, Ar-Ge ve çevre konularında yapılacak yatırımlar için uygulanması öngörülmüştür. Söz konusu tebliğ ile yapılan düzenlemelerden önemli bulduklarımız hakkında özet bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

 

Asgari sabit yatırım tutarı

Yatırımın, teşvik belgesine bağlanabilmesi için toplam sabit yatırım tutarının;

a. KOBİ’lerin yatırımlarında asgari 200.000 YTL, azami 2 milyon YTL

b. Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde asgari 200.000 YTL

c. Diğer yatırımlarda asgari 1 milyon YTL

olması gerekmektedir. Tebliğ’de KOBİ’ler; yıllık 250 kişiden az personel istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço değeri 25 milyon YTL’den az olan işletmeler olarak tanımlanmıştır.

 

Sektörel kısıtlamalar

Tarım sektöründe; hayvancılık yatırımları, imalat sanayii sektöründe; dokuma-giyim sanayi yatırımları, tarımsal sanayi yatırımları, otomotiv ve otomotiv yan sanayi yatırımları ile demir-çelik yatırımlarının teşvik belgesine bağlanması belirli kısıtlamalara tabi olup aşağıda belirtilen yatırımlar desteklenmemektedir.

 

1- Tarım sektörü

a. Tohumculuk, fidecilik, fidancılık, kültür mantarı yetiştiriciliği ile serada bitkisel üretim hariç olmak üzere bitkisel üretim yatırımları,

b. Devekuşu yetiştiriciliği yatırımları.

 

2- Madencilik sektörü

Kamu kurum ve kuruluşları ile yapılanlar da dahil olmak üzere rödovanslı maden sahası yatırımları.

 

3- İmalat sanayii

a. Kütlü pamuk işleme yatırımları,

b. Sentetik elyaf üretimine yönelik yapılacak komple yeni ve tevsi yatırımları,

c. Bisküvi, makarna, un, irmik, yem (balık yemi ve entegre hayvancılık yatırımları içerisindeki yem üretimi hariç) et ve yumurta tavukçuluğu konularında yapılacak komple yeni, tevsi, entegrasyon ve ürün çeşitlendirme yatırımları.

 

4- Hizmetler sektörü

a. Yolcu ve yük taşımacılığına yönelik otobüs ile çekici ve treyler yatırımları (Belediyelerin yapacakları yatırımlar hariç),

b. Kayıt amaçlı stüdyo yatırımları,

c. Kara taşıtları bakım, onarım ve servis istasyonu yatırımları,

d. Müteahhitlik yatırımları,

e. Hipermarket, ticaret merkezi, alışveriş merkezleri ve otopark yatırımları,

f. Petrol ürünleri yatırımları (LPG dahil),

g. Sınai üretim tesislerinin otomasyonu dışında yapılacak diğer otomasyon yatırımları,

h. Çamaşırhane ve halı yıkama tesisi yatırımları,

i. Yat ithali yatırımları.

Öte yandan Turizm Yatırım veya Turizm İşletmesi Belgeli (Turizm Deneme İşletmesi, Kısmi Turizm Deneme İşletmesi ve Kısmi Turizm İşletme Belgesi dahil) işletmelere ait elektrik enerjisi giderlerinin, şantiye dönemi de dahil olmak üzere o bölgedeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğü ile kendi abone grubuna uygulanan tarife arasındaki fark, belirli prosedürler dahilinde Hazinece karşılanabilecektir..

(Kaynak: Referans Gazetesi | 19.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM