BASINDAN YAZILAR
Ali TEZEL - Dul ve yetim aylığı için 2007’yi bekleyin - MuhasebeTR

Ali TEZEL - Dul ve yetim aylığı için 2007’yi bekleyin

Şu andaki uygulamaya göre; -SSK’lı vefat ettiğinde 1800 günü varsa veya 1800 günü yoksa bile 5 yıldan fazla sigortalı olup her bir sigortalılık yılı için ortalama 180 gün prim ödenmiş ise geride kalanlarına dul ve yetim aylığı bağlanıyordu.

 -Bağ-Kur’lunun geride kalanlarına ise beş tam yıl prim ödemişse dul ve yetim aylığı veriliyordu. -T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi vefat ederse 10 yıl ve daha fazla süre sosyal güvencesi var ise geride kalanlarına aylık bağlanıyordu. Şayet 10 yılı yok ama 5 yıldan fazla süresi var ise bakıma muhtaç olması halinde eşine, eğitim süreleri boyunca da çocuklarına aylık veriliyordu. 2007’de ne olacak?

5510 Sayılı Kanun gereğince, 01.01.2007 gününden itibaren, ‘en az beş yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,’ olanların geride kalan eş ve çocuklarına dul-yetim aylığı bağlanacak. Dul kelimesi sadece kadınları değil erkekleri de içerecek yani erkekler de dul aylığı alabilecektir.

Eski yıllarda vefat edenlerin dul-yetimlerine de aylık var 2007 yılı öncesinde vefat edip de yukarıdaki şartları taşımadığı için geride bıraktığı dul eş ve çocuklara aylık bağlanamamış ise 01 Ocak 2007 gününden önce vefat etmiş olsa da, işçi-memurların geride kalanları, yeni yasa ile bu şartları yerine getiriyorsa, 01 Ocak 2007 gününden geçerli olmak üzere aylıklarını alabileceklerdir.

Malûl uzman erbaşın aylığı

Ali Bey, 12 yıldır uzman erbaş olarak çalışıyorum daha önceki tarihlerdeki 850 günlük SSK hizmetimi de birleştirdim. Ardından 18 aylık askerlik borçlanmamı yaptım şu anda sağlık nedeni ile TSK’da görev yapamaz raporu ile ayrılışım yapılıyor, sanırım adi malûl olarak emekliye sevk edileceğim. Benim fiilli hizmet zamlarımla 18 yıl 8 ay hizmetim var 5. derecenin 3. kademesinde bulunmaktayım ek göstergem yok. Bu verilere dayanarak emekli tazminatı ve maaşım ne olur, geriye kalan 7 yıl süreyi emekli sandığına borçlanabilir miyim? Borçlanabilirsem maaşımda artış olur mu borçlanma taksitle olur mu aynı zamanda malûl aylığımı almaya devam edebilir miyim? Bir de malûlliyetim neye göre belirleniyor, bana karaciğer fonksiyon yetmezliği teşhisi konuldu. İki sene önce bununla ilgi tedavilerim başlamıştı ancak periyodik muayenede bana bu teşhis konuldu. Bu durumda adi malûl mü vazife malûlü mü oluyorum?

Mehmet Demirel  Mehmet Bey, sizin malûliyetinize sebep olan hastalık 5434 Sayılı Kanun’un 45’inci maddesinde yazılı hallerden biri nedeniyle, kaza veya olay nedeniyle meydana gelmediği için vazife malûlü sayılmazsınız. Vazife malûlü sayılsaydınız 30 yıl çalışmış gibi emekli aylığı bağlanacaktı ama adi malûllere çalıştıkları süre dikkate alınarak malûl aylığı bağlanmaktadır. Bu durumda sizin hizmetinize karşılık normalde 536 YTL. aylığınız olacaktı ama emekli sandığından ek ödeme dahil en düşük aylık 645 YTL. olduğundan her ay 645 YTL. malûl aylığı sahibi olacaksınız. Bu arada hem malûllük aylığı alıp hem de borçlanma yapıp hizmet sürenizi artıramazsınız ama kurumunuz izin veriyorsa 44’üncü madde gereğince, görevini yapamaz malûldür dedikleri işin yerine daha kolay bir işi kabul edip çalışmaya devam edebilirsiniz. Yani, size masa başı, rahat bir görev teklif ederlerse kabul edip işinize devam edebilirsiniz. Bu durumda malûllük aylığı değil, çalışma ücretinizi alırsınız ilerde şartları tamamlayınca da emekli olursunuz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM