BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - Vergi Danışmanınız - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - Vergi Danışmanınız

Soru: Son günlerde gazetelerde vergi gündeminde yer alan, "Özel iletişim vergisi oranında indirim yapılacağı konusunu dikkatle takip ediyorum. Ancak, kanımca bu vergiye ilişkin ve daha önemli olan bir konu var ki haberlerde göz ardı ediliyor. Bilindiği üzere "Özel iletişim vergisi" aslında deprem vergileriyle birlikte mevzuatımıza geçici olarak yerleşmiş, bu nedenle diğer deprem vergileri gibi "Gider kaydedilemez" hükmünü almış, ancak daha sonra bu vergi kalıcı hale getirilmiş, ancak "Gider kaydedilemez" hükmü yine sırtına kalmıştır. Diğer dolaylı vergiler gider kaydediliyor da "Özel iletişim vergisi" neden gider kaydedilmesin? Mantığını anlamak mümkün değil.

Bu nedenle, bu vergide yapılacak oran indirimine ilaveten, daha da öncemli bir konu olan "Bu verginin gider kaydedilmesi gerektiği ve bu hususta yasal değişiklik yapılması" konusunu yazılarınızda üzerinde basa basa ele alırsanız, eminim ki çok etkili olacaktır. Zira, suskun kaldıkça kanunların bir çok haksız maddelerinin düzeltilmesi için idare tarafından gayret sarfedilmediğini görüyoruz.

Yanıt: Gelir Vergileri Yasası'nın ikinci kısmı "Hizmet vergileri" başlığını taşımakta olup söz konusu yasa katma değer vergisi yasası'nın 61-a maddesi ile yürürlükten kaldırılırken hizmet vergileri yürürlükte bırakılmıştır. Bu kısmın 3. bölümü 5035 sayılı yasanın 45'inci maddesiyle 01.01.2004 tarihi itibariyle "Özel İletişim Vergisi ve Şans Oyunları Vergisi" olarak değiştirilmiştir.

Yapılan bu değişikliklerle birlikte daha önce depremin yarattığı zararların giderilebilmesi için geçici olarak alınması öngörülen özel iletişim vergisi devamlı hale getirilmiş bu bağlamda;

. Her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki, ön ödemeli kart satışları da dahil olmak üzere tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri yüzde 25,

. Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri yüzde 15,

. Yukarıda sayılanlar dışında kalan diğer telekomünikasyon hizmetleri yüzde 15,

oranında özel iletişim vergisine tabidir.

Bakanlar Kurulu yüzde 25 oranını yüzde 10'a, yüzde 15 oranını ise ayrı ayrı veya birlikte yüzde 5'e kadar indirmeye ve bu oranları kanuni oranlarına kadar artırmaya yetkilidir.

Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (operatör değişikleri hariç 20 YTL ayrıca özel iletişim vergisi alınır. Bu tutar her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak belirlenmiş olan yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

Bu miktar (1) seri numaralı Özel Tüketim Vergisi Sirküleri ile 01.01.2006 tarihinden itibaren 24.15 YTL olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Yasal düzenleme gereği olarak bu vergi katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez.

Mobil telefonlar için düzenlenen faturalarda örneğin ücret toplamı 100.-YTL ise bu miktar üzerinden yüzde 25 oranında 25.-YTL özel iletişim vergisi, ayrıca yüzde 18 oranında katma değer vergisi hesaplanmaktadır.

Ücret üzerinden vergi toplamı buna göre (25+18=) 43 oranında olmaktadır.

Haberleşme maliyetinin vergilendirme yolu ile artırılması ve özel iletişim vergisinin gider olarak kabul edilmemesinin teknik anlamda anlaşılması zordur.

Ancak uygulamanın yasal açıda değiştirilmemiş olması, bu konuda halkı temsilen oluşturulan parlamentonun kullanmış bulunduğu takdir hakkının bir sonucu olarak kabul edilmelidir.

Soru: Daha önce bir müşterimize satmış bulunduğumuz bir mal dolayısıyla alacağımızı tahsil edemedik. Yapılan yargılama ve takip sonucunda borçlunun bulunamadığı yönünde karar aldık. Buna göre alacağımız değersiz alacak olarak kayıtlara intikali nasıl olacaktır?

Yanıt: Söz konusu karar tarihi itibariyle önce söz konusu alacağınızı "689- diğer olağandışı geder ve zararlar "Hesabına borç kaydetmeniz gerekmektedir. Bunun için borcunu ödemeyen müşteri hesabına alacak kaydedilmesi gerekir. İkinci muhasebe kaydı ise 689 hesaba alacak vermek suretiyle "690- Dönem k‰rı ve zararı hesabına borç kaydederek bu alacağınızı dönem k‰r-zarar hesabına intikal ettirebilirsiniz.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 09.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM