BASINDAN YAZILAR
Gelişmiş ülkeler durgunlukla boğuşurken büyüme / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Gelişmiş ülkeler durgunlukla boğuşurken büyüme / Osman Arıoğlu

Türkiye ikinci çeyrekte 8,8 oranında büyüdü.

Bu büyüme genel olarak piyasa beklentilerinin üzerindedir. Büyümenin bir önceki çeyreğe göre durumuna bakıldığında da %1,3 ila önemli bir oranda olduğunu görüyoruz.

Şimdi bu büyüme rakamından sonra sevinelim mi, üzülelim mi gibi bir tereddüt yok. Nedeni her ne olursa olsun gerçekleşen büyüme oranı dünyada özellikle ABD ve AB'de durgunluğun en önemli sorun haline gelmeye başladığı bir dönemde gerçekleştiği için önemlidir. Alınan tedbirler ile cari açık da tam Merkez Bankası tahminleri doğrultusunda gerçekleşiyorsa o zaman iyi yolda olunduğu ve ekonomi yönetiminin durumu kontrolde götürdüğünün işareti daha da netleşmeye başladığı için bu büyüme rakamına sevinebiliriz. Zira temmuz ayına ilişkin cari açık rakamı bir önceki aya göre yaklaşık %30 oranında geri gelmiştir. Şüphesiz temmuz ayında cari açığın bu düzeye gelmesinde turizm sezonunun önemli bir etkisi olmuştur. Açıklanan rakamlara göre temmuz ayında dış ticaret açığı bir önceki aya göre 1,2 milyar dolar azalarak 9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Buna karşılık cari açık bir önceki aya göre 2,2 milyar dolar azalarak 5,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Temmuz ayı kurların artmaya başladığı bir ay idi ama kurların artışıyla ithalat talebinin bir anda azalmasını beklemek haksızlık olur. Üstelik Türkiye'nin ithalat yapısı göz önünde bulundurulduğunda kur artışının ithalat üzerindeki etkisi sınırlı kalmak durumundadır. Bu dönemde ve özellikle de eylül ayında ithalatın artış hızındaki yavaşlama daha net olarak ortaya çıkacaktır. Bunda en önemli etkenlerin başında petrol fiyatlarındaki geriye gelmeyi belirtmeliyiz.

Bütün bu gelişmeler karşısında bizim yapabildiğimiz en önemli tespit, Merkez Bankası başta olmak üzere ekonomi yönetiminin şu anda durumun daha net olarak farkında olmasıdır. Bunu hem yapılan tahminlerin isabetinden hem de açıklanan kararlarda herhangi bir panik havası değil gayet soğukkanlı bir tavır gördüğümüzden dolayıdır. Hem Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı hem de Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan verdikleri beyanatlarla bu güveni sağlıyorlar. Şu anda ekonomi yönetimi ve parti yönetiminde çok kısa bir süre tereddüt uyandıran koordinasyonsuzluk görüntüsü de tamamen ortadan kalkmış vaziyette.

Bundan sonraki en önemli tehlike piyasalarda her şeyin çok iyi olduğu yönünde bir rehavet ortamının oluşmasıdır. Aslında dünyada ve çevremizde bir ekonomik durgunluk vardır. Bizim ekonomimiz, çevre ekonomilere göre, bu ortama en hazırlıklı şekilde denk gelmiştir. Ancak her şeye rağmen bizde bir cari açık sorunu vardır. Bu sorun artık önemli ölçüde kontrol altına girmektedir. Özellikle enerji fiyatları gibi dışsal faktörler de bizim lehimizedir. Bu dönemde ihracatımızın artış ivmesini güçlendirici ithalatın ise daha kontrollü gelişimini sağlayıcı tedbirler etkisini gösterdikçe bu sorun da kalıcı olarak çözüme kavuşabilecektir.

Açıklanacak teşvik tedbirlerinin bu konunun gündeme alındığı haziran, temmuz ve daha sonraki aylarda yatırıma başlayacakları da kapsayacağının bir defa daha ekonomi koordinatörü Başbakan Yardımcısı Babacan tarafından ifade edilmesi yatırım planlayan müteşebbislerin zaman kaybetmeksizin yatırıma yönelmeleri bakımından önemli olmuştur.

Türkiye 2003 yılından bu yana, bir sorunu ciddiye aldıktan sonra o soruna yönelik doğru çözümleri üretebilme yeteneği kazanmıştır. Sağladığı başarılarla bu konuda kendine güven de kazanmıştır. Tek risk bazen bu kendine güvende aşırıya kaçılmasının ortaya çıkardığı rehavettir ama bu konuda da tecrübe her geçen gün geleceğe daha ümitle bakabilmemizi sağlayıcı şekildedir.

Son söz ekonomi yönetimi bisikletle seyahat gibidir. Fazla sürat risk yarattığı gibi pedal çevirmeyi bıraktığınızda da yol alamazsınız ve düşersiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 14.09.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM