BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - İhraç Kaydıyla Yapılan Teslimatlarda KDV - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - İhraç Kaydıyla Yapılan Teslimatlarda KDV

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 11'inci maddesi uyarınca "ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.

Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunur."

İhracatın yukarıdaki şartlara uygun gerçekleştirilmemesi halinde, tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren... Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 51'inci maddesine göre belirlenen gecikme zammıyla birlikte tahsil olunur. Ancak, ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen mucbir sebepler nedeniyle ihraç edilmemesi halinde, tecil edilen vergi tecil edildiği tarihten itibaren... Amme Alacaklarını Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 48'inci maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte tahsil edilir."

Bu uygulamaya göre ihracatçılara yapılan teslimlerde normal fatura düzenlenecek, katma değer vergisi gösterilecek, ancak faturaya "30065 sayılı KDV Kanunu hükümlerine göre ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden KDV tahsil edilmemiştir" şeklinde bir şerh düşülecektir.

Buna karşılık imalatçı tanımına girmeyen mükelleflerin Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketlerine ihraç kaydıyla mal teslim eden mükellefler nezdinde yapılacak bir inceleme sonucu bir vergi ziyaı tespit edilirse, ziyaa uğratılan vergi ile buna ilişkin ceza, zam ve faizlerinden, satıcılarla birlikte dış ticaret şirketleri de müteselsilen sorumlu olacaktır. (Oktar, Kemal "KDV istisnalar iadeler" Maliye ve Hukuk Yayınları, Ankara 4. baskı 2001 Sf: 23.6. baskı Sf: 33)

Tecil-terkin uygulaması sadece ihraç konusu nihai mallara uygulanmaktadır.

Tecil-terkin uygulaması tamamen imalatçıların inisiyatifindedir. Yani normal olarak KDV tahsil edilmek suretiyle satış yapılması da mümkündür. İhracatçının bu suretle ödeyeceği KDV'yi indirim ve iade konusu yapabileceği tabiidir. Ancak sektörel dış ticaret şirketlerinin ortakları dışındaki satıcılardan ihraç kaydıyla mal alınmlarında tecil-terkin uygulaması zorunludur.

Mevcut yasal düzenlemelerden anlaşılacağı üzere imalatçı şirketlerin ihraç amacıyla mallarını ihracatçılara satmaları mümkündür. Bu takdirde imalatçı bu satış işleminden dolayı düzenleyeceği fatura üzerinde öngörülen bilgileri içeren bir açıklamayı yazılı olarak yapmak zorundadır.

Uygulamada bazı hallerde imalatçı sıfatına sahip olmayanların da ihracatçılara mal teslim ettikleri gözlenmektedir. Böyle bir durumda ihracatçıya mal teslim eden mükellefin ihracat istisnasından yararlandırılıp yararlandırılmayacağı sorusu akla gelmektedir.

Bilindiği güzere yasal düzenleme gereği "ihrac etmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi ihracatçılar tarafından ödenmez."

Dolayısıyla ihracatçı yurtdışına vergisiz mal ihraç etmek zorunda olması, buna karşılık katma değer vergisini ödemeden mal edinme hakkı bulunması dolayısıyla, bu aşamada kendisine mal teslim eden kuruluşun imalatçı olup olmaması ihracatçıyı etkilememektedir. Başka bir anlatımla "ihraç kaydıyla mal tesliminden dolayı tecil edilen katma değer vergisinin, söz konusu emtianın imalatçısı olmadığı ileri sürülerek gecikme zammı ile beraber istenmesi söz konusu olamaz." Bu nedenle "gümrük beyannamesinde belirtilmemekle beraber ihracatçıya teslim edildiği ve ihraç edildiği kesin olan emtia nedeniyle ihracat istisnasından yararlanabileceği" yargı kararınca da kabul edilmiştir. (Danıştay Dördüncü Daire E.No: 2006/1296, K.No: 2006/86 karar tarihi 31.01.2006)

Gerçekte ihracatçı konumunda olan bir kuruluşun yasal düzenlemeden kaynaklanan ihraç koşulu ile vergisiz mal alma olanağı vergisel açıdan ihracatçı tarafından sorun yaratmaması gereken bir haktır. Çünkü imalatçı sıfatı ihracatçıyı katma değer vergisi uygulaması açısından ilgilendirmemektedir.

İmalatçı vasfına sahip olmayanların ihracatçıya vergisiz mal tesliminden dolayı ortaya çıkan vergisel sorunlar bu bağlamda özel durumlar hariç ihracatçıya, ihraç kaydıyla teslimat yapan mükellefe aittir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 01.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM