BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Gayrimenkul vergilerinde son durum ne? - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Gayrimenkul vergilerinde son durum ne?

Gayrimenkullerle ilgili vergiler, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Emlak Vergisi ve kira gelirleri vergisi ile ilgili bazı değişiklikler oldu. Bu arada, bazı yasa tasarıları da Meclis’te görüşülmek üzere bekliyor.

Emlak Vergisi

1 - Emlak Vergisi İkinci Taksidi

Bugün ödenmesi gerekiyor. Ödenecek taksit tutarı, 2006 yılı Emlak Vergisi’nin kalan yarısı. Verginin, bugün ödenmemesi halinde, geciken her ay için ‘yüzde 2,5’ oranında gecikme zammı hesaplanacak.

2 - 2007 Yılı Emlak Vergisi

Mart- Mayıs 2007 tarihinde, emlak vergisinin birinci taksidi ödenecek. 2007 yılı Emlak Vergisi tutarı ‘yeniden değerleme oranının yarısı yani yüzde 3.9’ oranında hesaplanacak.

3 - Meclis’teki Emlak Vergisi

Şu anda Meclis’te olan ‘İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı’ ile; bina vergisi oranları yüzde 50 artırılıyor. Arsa ve arazilerin Emlak Vergisi ise yüzde 100 civarında artırılıyor.


Kira gelirleri vergisi

1 - Konut Kira Gelirleri

2006 yılında elde edilen konut kira gelirlerinin, yıllık 2.200 YTL’yi aşan kısmı ‘gayrimenkul sermaye iradı’ olarak beyan edilip, gelir vergisi ödenecek.

Beyanname, 1-15 Mart 2006 tarihleri arasında verilecek. Tahakkuk edecek verginin birinci taksidi, Mart 2006’da ikinci taksidi ise Kasım 2006 tarihinde ödenecek.

1 . İşyeri Kira Geliri

2006 yılında elde edilen ‘işyeri kira geliri’ tutarı, 18.000 YTL’yi aşmadığı sürece beyan edilmeyecek. Aşması durumunda ise aşan kısım değil, kiranın tamamı beyan edilecek.

İşyeri kira ödemelerinden, yüzde 22 oranında vergi kesintisi (stopaj) yapıldığı için 18.000 YTL’yi aşan işyeri kira geliri, beyan ediliyor ama kesilen verginin mahsup nedeniyle, yıllık 110 bin YTL’ye kadar olan kira geliri için Gelir Vergisi ödenmiyor hatta üste alacaklı çıkılıyor!..


Satış kazancı

Gayrimenkullerin, iktisap (edinme) tarihinden itibaren 4 (dört) yıl içinde elden çıkartılması ‘Değer artışı kazancı’ olarak Gelir Vergisi’ne tabi tutuluyor.

Kazancın hesaplanmasında, ÜFE’ye göre yükseltilmiş maliyet bedeli, satış tutarı ile kıyaslanıyor. Aradaki farkın, 6.000 YTL’yi aşan kısmı ‘Değer artışı kazancı’ olarak Gelir Vergisi’ne tabi tutuluyor.

Bu arada sevimsiz bir haberimiz var; şu anda Meclis’te olan ‘Gelir Vergisi Yasa Değişikliği Tasarısı’ ile yukarıda belirtilen 4 yıllık süre 5 yıla çıkartılıyor.

Diğer vergiler

Şu anda Meclis’te görüşülmek üzere sırasını bekleyen, İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı var.

Bu tasarının yasalaşması durumunda, gayrimenkul vergileri ile ilgili çok sayıda değişiklik olacak. Bir yandan yeni vergi ve harçlar gelecek bir yandan da mevcut vergi ve harçlar artacak. Ancak 2007’nin seçim yılı olması nedeniyle, bu tasarının ertelenmesi sözkonusu.

(Kaynak: Star Gazetesi | 29.11.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM