BASINDAN YAZILAR
Vergi gelir kaybı çok fazla stopaj birkaç puan artabilir - MuhasebeTR

Vergi gelir kaybı çok fazla stopaj birkaç puan artabilir

Ernst&Young Türkiye şirket ortağı Ahmet Feridun Güngör, Kurumlar Vergisi oranlarındaki 10 puanlık indirim nedeniyle Maliye'nin ciddi gelir kaybına uğradığına dikkat çekerek "Hedefler tutmayacağı için stopaj oranının Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilmesini bekliyoruz" dedi.

 

Ernst&Young Vergi Bölüm Başkanı Mustafa Çamlıca da 2007'de yürürlüğe girecek olan yeni kanunun özellikle geçiş dönemi ve yürürlük tarihlerine ilişkin pek çok çelişkili maddeyi bünyesinde barındırdığını belirterek "Bu çelişkili maddeler nedeniyle yeni dönemde mahkemelerde şirketlerle ilgili pek çok davayla karşılaşılacak" dedi.

Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu, vergi ve denetim şirketi Ernst&Young tarafından düzenlenen "Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Öneriler ve Uyarılar" konulu panelde masaya yatırıldı. Mustafa Çamlıca, Kurumlar Vergisi oranının yüzde 30'dan 20'ye çekilmesi ve sistemin basitleştirilmesi sayesinde rekabetin gücünün artırıldığını söyledi. Doğu Avrupa ülkelerinin yeni hedefinin vergi oranlarını birkaç yıl içinde yüzde 10'a çekmek olduğuna dikkat çeken Çamlıca, "Bu trend devam ederse varılabilecek son nokta gelirler üzerinden alınan tek bir orana geçilmesidir. Örneğin yüzde 15'e varabilecek bir vergilendirme sistemi ile karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

Devletin yaşadığı gelir kaybı nedeniyle yüzde 15'e çekilen stopaj oranlarında yeniden birkaç puanlık yükselmeye gidilebileceğine işaret eden Ernst&Young Türkiye şirket ortağı Ahmet Feridun Güngör de "Oranların düşmesiyle Maliye ciddi bir gelir kaybına uğradı. Hedefler tutmayacağı için kanunda yer alan stopaj oranının Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilmesini bekliyoruz" dedi. Yasanın en tartışmalı maddelerinin yürürlük ve geçiş dönemine ilişkin hükümler olduğunu söyleyen Güngör, "2006 Haziran'ında kabul edilen yasanın bazı maddeleri geriye dönük olarak 1 Ocak 2006'dan itibaren işletildi. Adil olmayan bu uygulama sonucunda birçok şirket ne yetersiz gördüğü özsermayesini artırabildi ne de borçlarını yeniden yapılandırabildi. Bu hakları ellerinden alınan mükellefler böylece tuzağa düşmüş oldu" dedi.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 22.11.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM