BASINDAN YAZILAR
Maliye Bakanlığı, mükellefi bilgisayardan denetleyecek - MuhasebeTR

Maliye Bakanlığı, mükellefi bilgisayardan denetleyecek

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması uygulamasından 20 milyar TL tahsilat hedefleyen Maliye Bakanlığı, bürokratları Antalya'da kampa aldı. Bakan Mehmet Şimşek, borçlu mükellefler için büyük bir fırsat sağlandığını belirtirken, yeni bir sistem oluşturulduğunu, bundan sonra hiçbir mükellefin denetimden kaçamayacağını belirtti. Şimşek, bu amaçla özel bilgisayar programları hazırlanacağını kaydetti.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren Torba Tasarı'nın Meclis'te kabul edilmesiyle birlikte Maliye Bakanlığı vergi denetimlerinde yeni bir dönem başlatıyor. Birikmiş vergi ve cezası bulunanların uygulamadan yararlanarak borçlarını kapatmalarını bekleyen Bakanlık, bundan sonraki dönemlerde ise özel bilgisayar programları sayesinde aynı anda yüz binlerce mükellefi detaylı denetimden geçirecek. Böylece vergi kaçağının önüne geçilmesi hedefleniyor. Maliye'nin uygulama çerçevesinde tahsilat hedefi 20 milyar lira. Bunun 10 milyarının vergi borçları, 10 milyar lirasının da matrah artışından sağlanması bekleniyor.

Maliye, bürokratlarını Antalya'da 'borç yapılandırma' kampına aldı. Beldibi'ndeki bir otelde düzenlenen 'Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına Dönük Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Torba Kanun ile vatandaşa getirilen kolaylıkların önce kendi teşkilatları tarafından çok iyi anlaşılması, merkezle taşranın uyumlu bir şekilde çalışması ve yasanın ülke genelinde vatandaşlara tutarlı bir şekilde anlatılarak, uygulamaya konulması gerektiğini ifade etti.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı uygulamasına imza atıldığını dile getirirken, bunun hem mükellef hem de idare açısından kaçırılmaması gereken büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. Şimşek, "Geçen yıl çıkardığımız kanunla kapasitemizi artırmamıza paralel, hiçbir mükellefin denetim dışı kalamayacağı bir yapı oluşturduk. Gelir İdaresi ve Maliye Bakanlığı'nın diğer denetim birimlerinde teknolojik altyapıyı çok hızlı geliştiriyoruz. Yeni bir Kayıt Dışı Eylem Planı Stratejisi hazırlığı içindeyiz. Buna nihai şeklini vermek üzereyiz." dedi.

Bundan sonra sınırlı denetim başta olmak üzere hiçbir mükellefin denetim dışı kalmayacağına dikkat çeken Maliye Bakanı, yapacakları bilgisayar programlarıyla aynı anda belki yüz binlerce mükellefi denetleyebilecek bir yapı kurulacağını bildirdi. Maliye-idare-mükellef ilişkilerinde yeni bir döneme girildiğini aktarırken, klasik denetim anlayışının terk edileceğini, bundan sonra sınırlı denetimlerin 6 ayda, kapsamlı denetimlerin ise 1 yıl içinde bitirileceğini söyledi. Mehmet Şimşek'in verdiği bilgiye göre Torba Kanun'u Cumhurbaşkanı'nın onaylamasının ardından yeniden yapılandırma konusunda özel broşürler ve rehberler hazırlanacak. Uygulamanın tanıtımı için medya organlarından da etkin şekilde faydalanılacak.

1 YILDA TEBLİĞ EDİLMEYEN CEZA İPTAL EDİLECEK

Maliye Bakanı Şimşek, bazı idarelerin yazdığı cezanın 10 yıl sonra mükellefe tebliğ edilebildiği örneğini verirken, "Böyle şey olur mu? Bundan sonra 1 yıl içinde tebliğ edilmeyen ceza, ceza olmaktan çıkacak. Bu durum, idareye de büyük sorumluluk getiriyor." şeklinde konuştu. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de mükellef odaklı ve gönüllü uyuma dönük çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, "Bize düşen görev, alacakları yeniden yapılandıran, vergisel sorunların çözümüne dönük imkanlar sunan bu kanundan vatandaşlarımızın azami ölçüde faydalanması için gerekli her türlü tedbiri almak ve vatandaşa kolaylık sağlamaktır." değerlendirmesini yaptı.

Yeniden yapılandırmada mükellefi zorlamayın

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuşmasında bürokratlarına mükelleflerle ilişkileri kuvvetlendirme çağrısında da bulundu. Şimşek, "Mahallenizde, ilinizde yeni bir işletme faaliyete geçtiyse, mutlaka gidin, ziyaret edin. Başarı varsa takdir edin. Sadece denetim amaçlı gitmeyelim. Onlar bizim için çok önemli. Onlar bu ülke için katma değer oluşturan, risk alan, çabalayan vatandaşlarımız. Vergide gönüllü uyum kağıt ötesine bu şekilde gider." ifadelerini kullandı. Kanunun uygulanmasında mükellefin zorlanmaması gerektiğine de işaret eden Bakan, "Mükellefi zorla matrah artırımına teşvik etmeyin. Mükellefin yararlanıp yararlanmayacağı hususu kendi takdirindedir." dedi.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 19.02.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM