BASINDAN YAZILAR
Yurtdışında Türk İşverenlerce Çalıştırılan İşçilerin “4/B” Sorunu Çözülecek / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Yurtdışında Türk İşverenlerce Çalıştırılan İşçilerin “4/B” Sorunu Çözülecek / Şevket Tezel

Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri kısa vadeli sigorta kolları açısından 4/a sigortalılığı kapsamında sigortalı sayılıyor ve bunlar hakkında genel sağlık sigortası hükümleri uygulanıyordu. Bu sigortalıların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde ikamet şartı aranmaksızın (GSS primsiz) isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanıyor fakat bir önceki uygulama olan topluluk sigortasının aksine olarak isteğe bağlı sigorta primleri 4/b sigortalılığı kapsamında sayılıyordu. 01.10.2008'de başlayan bu değişiklik sigortalılar açısından bir kayıp olup 3,5 yıl ve daha fazla isteğe bağlı prim ödenmesi durumunda SSK’lılıktan değil, Bağ-Kur’luluktan emekli olma olasılığı ağırlık kazanıyor, bu durum da daha fazla sayıda primle daha az maaş verdiği için Bağ-Kurluluktan emeklilikten kaçınmak isteyen sigortalılar için tedirgin edici bir tablo oluşturuyordu. Kaldı ki hizmet akdine bağlı olarak ve bedeni çalışmaya dayanan bu sigortalıların 4/b'li (Bağ-Kur'lu) sayılması çok yanlıştı. Torba Kanun kapsamında getirilen olumlu unsurlardan biri de bu sigortalıların emeklilik hesaplamalarında dikkate alınan uzun vadeli sigorta kolları bakımından 4/b sigortalısı sayılma garabetinin düzeltilmesi olacak. Yani bilfiil çalışmasına rağmen 01.10.2008'den itibaren emeklilik hesabı açısından 4/b'li sayılan bu gurbetçi çalışanlar için olması gereken geç de olsa yerine getirilerek tıpkı “Eşeği önce kaybettirilen adamın eşeğini bulduktan sonraki sevinmesi” hikâyesinin bir benzeri daha yaşatılmış olacak.


Soru: 27.02.1962 doğumlu eşimin SSK girişi 01.01.1982 tarihindedir. SSK ve isteğe bağlı SSK primleri toplamı 2 bin 611 gün, 01.10.2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı Bağ-Kur ödemelerinin toplamı ise 750 gündür. Temmuz 2011 ayında 3 bin 601 günü dolduracak olan eşim ne zaman emekli olabilir? 1992'de çalışmadığı dönemde yaptığı doğumdan 240 günü şimdi borçlansa daha önce emekli olabilir mi? İsteğe bağlı sigortalılığı bitirmek için dilekçeye gerek var mı? Atilla ERTEM

Cevap: Eşiniz sigortalılığa 08.09.1981'den sonra başladığı ve 50 yaşını 23.05.2011'den önce dolduramayacağı için 3 bin 600 günü ne zaman doldurursa doldursun 58 yaşını doldurmadan emekli olamaz. Ancak doğum borçlanmasını 720 gün olarak yapar ve en geç Şubat 2012 ayında isteğe bağlı sigortalılığı kapatıp 439 gün de bilfiil SSK sigortalısı olarak çalışırsa 2013 yılında bile emekli olabilir. Bence yaştan değil normal emekliliği düşünün. Dilekçeyle isteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunursa, buna ait dilekçesinin SGK kayıtlarına geçtiği tarihten önceki primi ödenmiş son günü izleyen günden itibaren isteğe bağlı sigortalılığını sona erdirmiş olmakla birlikte isteğe bağlı sigortalılığı kapatmak için illa dilekçe vermesi de şart değil. SSK sigortalılığına başlaması halinde isteğe bağlı sigortalılığı sona ermiş olacağı gibi prim borcunun 12 ay içinde ödenmemesi halinde en son primi ödenmiş ayın sonundan itibaren sona erer. Yine isteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunması veya aylık talebinde bulunması halinde eşiniz 12 aylık prim ödeme süresini beklemeksizin ödediği primlere göre hizmet süresinin tespitini isteyebilir.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 17.12.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM