BASINDAN YAZILAR
İşçi hangi hallerde iş sözleşmesini fesh edebilir? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

İşçi hangi hallerde iş sözleşmesini fesh edebilir? / Ali Şerbetçi

İşçi iş feshini nasıl yapar ve şerh koyarak imzalamak ne demektir? İsmail YILDIRIM Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin fesh edebilir:

Sağlık sebepleri
İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa...

Ahlaka uymayan haller
İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada işçiyi yanıltırsa... İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler söyler veya cinsel tacizde bulunursa... İşçiye veya ailesinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse... İşçinin üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa... İşçinin ücreti kanuna uygun hesap edilmez veya ödenmezse... İşçiye gerekli çalışma şartları uygulanmazsa.

Zorlayıcı sebepler
İşyerinde 1 haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa...
Bu durumlarda işçi iş sözleşmesini feshederek tazminatını talep edebilir.
Yukarıdaki durumlardan biri gerçekleşirse durumu yazılı olarak işverene bildirip sözleşmenizi fesh edebilirsiniz.
Sözleşme feshini şerh koyarak imzalamak ise; işçi fesih gerekçesini kabul etmiyor, ibranamede belirtilen hak ve alacaklarını eksik görüyor ise fesih sözleşmesini veya ibranameyi şerh koyarak imzalayabilir. Bu şerh ibranamede fazlaya ilişkin hak ve alacaklarının saklı kalmak kaydıyla şeklinde olabileceği gibi diğer alacaklarım saklı kalmak kaydıyla şeklinde de şerh koyduğu takdirde fesih gerekçesini veya alacaklarının tamamının ödendiğini kabul etmiş sayılmaz.

Kamuda iş olanakları
* Nevşehir Belediyesi itfaiye eri alacak. Son başvuru tarihi 1 Kasım.
* İçişleri Bakanlığı sözleşmeli personel alacak. Son başvuru tarihi 5 Kasım.
* Yüzüncü Yıl Üniversitesi sözleşmeli personel" alacak. Son başvuru tarihi 22 Ekim.

Ne zaman emekli olurum?
* 02.08.1969 doğumluyum.15.02.1987 sigorta girişim. 20 yıl 5150 prim günümü doldurdum ve 43 yaşımı bekliyorum. 24.08.1995'te doğum yaptım. Doğum öncesi çalışıyordum. Doğumdan 3 sene sonra tekrar çalıştım. Şimdi doğum borçlanmasından faydalanıp yaşımı beklemeden hemen emekli olabilir miyim? Münevver ERDEMİ
Emeklilik hesabınız doğru. Yaşınız hariç tüm şartlar yerine gelmiş. 43 yaşınız 2012 yılında dolacağından emeklilik tarihiniz 02.08.2012 tarihidir. Doğum borçlanması emeklilik yaşını geriye çekmez; sadece prim gün sayınıza eklenir. Sizin prim gün sayınız zaten tamamlanmış durumda. Dolayısı ile doğum borçlanması yapmanıza gerek yok.

* 2006 Nisan'ında isteğe bağlı Bağ-Kur'a girdim. 1956 doğumluyum, o zamandan beri ödüyorum. 2 çocuğum var. Biri 1980, diğeri 1988 doğumlu. Acaba en erken ne şekilde emekli olabilirim? Sigortalı bir işe girsem erken emekli olma sansım olur mu? Semra AKSOY
2006'daki girişinize göre Bağ-Kur'dan isteğe bağlı devam etmeniz halinde 5400 prim gün (15 yıl eder) 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim güm sayınız ara vermeden öderseniz, emekli olacağınız tarih Nisan 2021 tarihi olur. SSK'dan ise 7000 prim gün ve 58 yaşa ya da 25 yıl, 4500 prim gün, 58 yaştan kısmi emeklilik şartlarına tabisiniz. Bakıldığında en yakın Bağ-Kur'dan emekli olabilirsiniz. Doğum borçlanma şartlarını ise taşımamaktasınız.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 15.10.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM