BASINDAN YAZILAR
İşsizlik konusunda hükümetin de TOBB'un da ilk yapması gereken / Ahmet Karabıyık - MuhasebeTR

İşsizlik konusunda hükümetin de TOBB'un da ilk yapması gereken / Ahmet Karabıyık

Son zamanlarda çok karşılaşır oldum. Şirketler; teşvikten yararlanmak için yasanın aradığı şartları taşıyor ama teşviklerden haberdar olunmadığından bu teşviklerden yararlanamıyor. Bu yalnız aşağıda saydığım sigorta primi teşvikleri için değil, daha başka birçok teşvik için de söz konusu. İşletmelerin ödeyecekleri -ücret-Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, elektrik faturası daha düşük ödenebilecekken veya fuar ve yurtdışı tanıtım masraflarının bir kısmı devletten geri alınabilecekken (vb diğer teşviklerden) bu imkânlardan faydalanılmıyor.
Nedeni belli: Karmaşıklık. O kadar fazla yasa ve prosedüre bağlanmış ki bu teşvikler. İşletmelerin farklı yasalarda, farklı adlarda ve niteliklerde yer alan onlarca teşvikin tamamını takip edip faydalanabilmesi neredeyse imkânsız. Yasası ayrı, şartları ayrı, yetkilendirilen kamu kurumları ayrı. (Aşağıdaki tablo karmaşıklığı net olarak gösteriyor sanırım. Aynı konuda dokuz farklı teşvik, dokuz farklı kanun maddesi ve yetkilendirilen çeşitli kamu kurumları..) Şu anda Hazine Müsteşarlığı'nın, Maliye, Çalışma, Kültür, Tarım bakanlıklarının, bağlı kurumlarının ve sayamayacağım diğer bakanlık ve kamu kurumlarının gözetiminde onlarca teşvik söz konusu.
Halbuki işsizlik bu derece kangren olmuşken, işletmelerin alacakları her bir yeni işçi istihdama katkı sağlayacakken, teşviklerin de yatırıma dolayısıyla yeni işe alımlara yapacağı katkı da ortadayken teşvikler de bu derece karmaşık olmamalı. Tüm teşvikler farklı devlet kurumları tarafından değil, yetkilendirilen tek bir kurum tarafından sunulabilmeli. Başbakanlık veya Hazine Müsteşarlığı bünyesinde bir birim görevlendirilebilir mesela. Konunun muhatabı işletme teşvikle ilgi bilgilenmeyi de müracaatı da sonuçlandırmasını da aynı kurumdan (internet sitesi, çağrı merkezi aracılığıyla) yapabilmeli.
Teşvik yasaları basitleştirilmeli, herkesin anlayabileceği, haberdar olabileceği tek bir yasa haline getirilmeli. Bu kadar dallanmış, budaklanmış mevzuat kısa sürede toparlanamayacaktır doğru. Ama en azından işletmeleri tüm teşvikler konusunda bilgilendirecek birimler hemen oluşturulabilir. Bu yalnız hükümet içinde değil, TOBB bünyesinde de oluşturulabilir. Ticaret ve sanayi odaları da üyelerine tüm teşvikleri bir araya toparlayarak internet sitesi ve çağrı merkezleri aracılığıyla doyurucu somut bilgiler sunabilir.
Ekteki tabloda sigorta prim teşviklerinin düzenlendiği yasa maddelerine ve kısaca yararlanma şartlarına yer verdik. Dileriz ki, bu teşviklerin muhatabı tek olur ve telefon açan, internet sitesine bakan her işletme buradan kendi durumunu gözeterek hangi teşvikten ne kadar süre ile faydalanabileceği gibi bilgileri elde edebilir.

* İşveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı; 2010 ilk altı ay için: 156.74 TL, ikinci altı ay içinse: 163.51 TL.

Konuyla ilgili ayrıntılı mevzuata www.ahmetkarabiyik.com adresinden ulaşabilirsiniz.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 05.05.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM