BASINDAN YAZILAR
Bu haktan haberiniz var mı? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Bu haktan haberiniz var mı? / Sadettin Orhan

Bir apartman dairesi aldınız ancak iskânı yani yapı kullanma izin belgesi yok.

İskân almak için ilgili belediyeye müracaat ettiniz fakat bu kez de karşınıza müteahhidin vergi ve SGK borçları çıktı. Ya bu borçların payınıza düşenini ödeyeceksiniz ya da yıllarca iskânsız olarak oturacak ve buna bağlı olarak pek çok sorun yaşayacaksınız. Ancak merak etmeyin, sizin gibi yüz binlerce ev sahibi bulunuyor ve bu önemli sorun geçtiğimiz aylarda çözüldü. Nasıl mı? Anlatalım. İmar mevzuatında 17 Aralık 2009 tarihinde çok önemli bir değişiklik yapıldı.

5940 Sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeye göre, müteahhitten konut satın alan vatandaş, müteahhidin vergi ve sigorta primi borcu olsa dahi, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesi alabilecek. Ancak bu düzenlemeden ne yüz binlerce ev sahibinin ne de birçok belediyenin haberi var. Haberdar olan vatandaşlarsa kimi belediyelere başvurduğunda hâlâ kendilerinden ilişiksizlik belgesi (SGK’ya olan borcun ödendiğine dair belge) istendiği oluyor. Oysa inşaatın tamamlanma tarihi ister 17 Aralık 2009 öncesinde isterse sonrasında olsun, belediyeler vatandaştan müteahhidin vergi ve SGK borcunu ödemesini isteyemeyecek.

Yapılan düzenleme ile birlikte, inşaat ve emlak piyasasında yaşanan çok önemli bir sorun çözülmüş oldu. Zira önceki uygulamada, müteahhidin vergi ve SGK borcundan haberi olmayan vatandaş, aldığı dairenin iskânı için müracaat ettiğinde karşısına on binlerce TL’lik borçlar çıkıyordu. Müteahhit ise çoktan kayıplara karıştığından (kötü niyetli müteahhitler için söylüyoruz) vatandaş ya borcu ödemek ya da yıllarca iskânsız oturmak zorunda kalıyordu.

İskânsız olduğu için elektrik, su, gaz aboneliklerini yaptıramayan ev sahibi, dairesini satmak istediğinde de bu borçlar bir dezavantaj olarak karşısına çıkıyordu. Bu sorunlar yapılan düzenleme ile aşıldı aşılmasına ancak belediyelerin de bir an önce yeni duruma ayak uydurarak vatandaşa iskân belgesini vermesi gerekiyor. Öte yandan, ev sahipleri için önemli bir kolaylık sağlayan bu düzenleme, SGK’nın özel bina inşaatlarından sağladığı prim tahsilatını da ciddi ölçüde düşürecek gibi görünüyor. Dolayısıyla bu alanda oluşacak muhtemel boşluğun, müteahhitlere yönelik yeni tedbirlerle doldurulması gerekiyor.

İşverene gecikme cezası jesti!

İşverenler ve konunun uzmanları tarafından sık sık eleştiri konusu yapılan SGK’nın gecikme cezası oranı, Bakanlar Kurulu Kararı ile %3’ten %2’ye düşürüldü. 5510 Sayılı Kanun’un 89. maddesinde, “Kurumun prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için %3 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılır” hükmü yer alıyor. Aynı maddede, Bakanlar Kurulu’nun söz konusu gecikme cezası oranını %1’e kadar indirebileceği veya iki katına kadar artırabileceği düzenlemesi yer alıyor. Bu anlamda yasal yetkisini kullanan Bakanlar Kurulu, gecikme cezası oranını işverenler lehine düşürmüş oldu.

Dilekçeyi nasıl elde edebiliriz?

Soru: Sadettin Bey, ben SSK emeklisiyim. 01.01.1982 ‘den itibaren Emekliler Derneği maaşımdan para kesiyor. Sizin yazılarınızı devamlı okumaktayım. Sizin, emekliler için yayınlamış olduğunuz itiraz dilekçesi elime geçmedi. Dilekçeye nasıl ulaşabiliriz? Sinan Doğruel

Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz dilekçe, gazetemizin internet sayfasında 13 Nisan 2010 tarihli yazımda yer almaktadır. Dilerseniz www.bugun. com.tr/kose-yazisi/99059-emeklilere- iki-onemli-dilekce-makalesi.aspx adresinden direkt ulaşabilirsiniz.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM