BASINDAN YAZILAR
Emekli ikramiyesi sorunu / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Emekli ikramiyesi sorunu / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, 'Eski emekliye ikramiye müjdesi' başlıklı 8 Haziran 2009 tarihli köşe yazınızda, TBMM'nin, 2829 Sayılı Kanun'un 12 maddesinin ilgili hükmünün iptaliyle ilgili olarak yasal düzenleme yapacağından bahsetmiştiniz.

Ben de bu kapsamda ikramiye bekleyen emeklilerdenim. Acaba söz konusu iptal hükmü ile ilgili herhangi bir düzenleme yapıldı mı ya da yakın zamanda yapılmasını bekliyor musunuz? Nuri Özcan

Cevap: Değerli okurum, sizin de takip ettiğiniz üzere, memuriyetten ayrılıp SSK ya da Bağ-Kur kapsamında çalıştıktan sonra emekli olanlara ikramiye ödenmesine engel olan yasa hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İptale ilişkin hüküm 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı ancak yürürlük için bir yıllık süre tanındı. Buna göre TBMM'nin 5 Haziran 2010 tarihine kadar yeni bir düzenleme yaparak, oluşan boşluğu doldurması gerekiyor. Aksi halde, kural olarak Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümeyeceğinden, sizin gibi 5 Haziran 2010 tarihinden önce emekli olanların durumu belirsizliğini koruyacak. Ancak söz konusu sürenin dolmasına 40 günden az kalmasına rağmen, henüz bir yasa çalışması başlatılmış değil.

Öte yandan sizin durumunuzda olup da 5 Haziran 2010 tarihini beklemeksizin yargı yoluna gidenler de var. Dilerseniz siz de bu yolla şansınızı deneyebilirsiniz. Bu arada TBMM tarafından herhangi bir düzenleme yapılmasa bile, 5 Haziran 2010 tarihinden sonra emekli olacak olan kapsamdaki kişiler, doğrudan ikramiye için çalıştıkları kurumlara başvurabilirler. Bu kapsamda ikramiye alabilecek olanlar;

· Belirli bir süre Emekli Sandığı'na tabi görevde çalışıp, daha sonra bu görevden ayrılarak SSK ya da Bağ-Kur kapsamında emekli olanlar.

· Emekli Sandığı'ndan emekli olmakla birlikte, son olarak tabi olduğu sosyal güvenlik kuruluşu Emekli Sandığı'nın dışındaki bir kurum olan kişiler.

Bahsettiğimiz kapsamda toplam 50 bin civarında emekli olduğu tahmin ediliyor. Umarız konuyla ilgili yasal düzenleme biran önce yapılır da binlerce emekli yargı yoluna başvurmaksızın, idari aşamada ikramiyelerini alırlar.

Boşanmış eşe dul aylığı bağlanır mı?

Soru: Sadettin Bey iyi günler, ben Ömer Gümüş, 24 yaşında üniversite öğrencisiyim.

Babam 1983'te göreve başlamış bir astsubaydı. 1989'da görevinden istifa etti. 1990'da da vefat etti. İstifa ettiği için hiçbir şekilde maaş bağlanması için müracaat etmedik. Annem ve babam boşanmış durumdaydı. Şuan itibarıyla her hangi bir şekilde maaş bağlanma olasılığı var mı? Bir sigorta avukatıyla görüşmem boşa mı olur yoksa bağlanabilir mi?

Cevap: Değerli okurum, babanızdan sağlığında boşanmış olan annenize dul aylığı bağlanması mümkün değil. Zira dul aylığına hak kazanabilmek için ölüm tarihinde yasal eş sıfatını taşımak gerekir ki, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu boşanmış eşleri yasal mirasçı olarak kabul etmemektedir. Çocuklar olarak sizin durumunuz ise farklıdır. 5510 Sayılı Kanun kamu görevlileri açısından, ölüm aylığı (yetim aylığı) bağlanma şartlarını 10 yıldan 5 yıla düşürdüğünden, babanızın astsubaylık hizmeti dolayısıyla size aylık bağlanacaktır. Erkek çocuk olarak siz 25 yaşınızı doldurduğunuz tarihe kadar (üniversite öğrencisi olduğunuz için), varsa kız kardeşiniz ise evlenmediği ve çalışmadığı sürece yaş sınırı olmaksızın aylık alabileceksiniz. Babanızın istifa ederek görevinden ayrılmış olması, size aylık bağlanmasına engel değildir. Sadece babanıza ait hizmetlerin ihya edilmesi gerekir. Bunun dışında herhangi bir avukatlık durumunuz bulunmuyor.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 27.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM