BASINDAN YAZILAR
5.5 yıldır düzeltilemeyen vergi hatası / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

5.5 yıldır düzeltilemeyen vergi hatası / Veysi Seviğ

Vergi Usul Yasası'nın 116'ncı maddesinde tanımlandığı üzere, "Vergi hatası, vergiye müteallik hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınmasıdır."
Yasal düzenleme gereği olarak "idarece tereddüt edilmeyen açık ve mutlak vergi hataları re'sen düzeltilir. Kendi alehlerine düzeltme yapılan kimselerin düzeltmeye karşı vergi mahkemesinde dava açma hakları mahfuzdur."
Diğer yandan "mükellefler, vergi muamelelerindeki hataların düzeltilmesini vergi dairesinden yazı ile isteyebilirler."
Vergi hataları aşağıda belirtilen şekilde meydana çıkabilmektedir.
* İlgili memurun hatayı bulması veya görmesi,
* Üst memurların yaptıkları incelemeler neticesinde hatanın görülmesi ile,
* Hatanın teftiş sırasında meydana çıkarılması ile,
* Hatanın vergi incelemesi sırasında meydana çıkarılması ile,
* Mükellefin müracaatı ile...
Vergi hatalarının meydana çıkarılması ile ilgili durumlar Vergi Usul Yasası'nın 119'uncu maddesinde, yukarıda ifade edildiği gibi belirlenmiş bulunmaktadır.
2004 yılında aylık olarak verilmesi gereken bir beyannamede serbest muhasebeci, mali müşavir olarak görev yapan bir meslek elemanı beyannameyi düzenlerken, beyanname üzerinden kolayca anlaşılabilecek şekilde yapmış olduğu bir hata sonucu ödenecek vergi miktarını fazla göstermiş, bu hatasını da beyanname üzerinde gözüken bu miktarın ödenmesi aşamasında farkına varmış ve hemen düzeltme isteminde bulunmuştur. Ancak mükellef adına düzeltme isteminde bulunan meslek sahibine, konuya ilişkin olarak idarece uzun bir süre olumlu veya olumsuz bir yanıt verilmemiştir. Düzeltme beyannamesinin vergi dairesine verilmesinden yaklaşık altı ay geçtikten sonra meslek mensubu serbest muhasebeci mali müşavir tekrar vergi dairesine yazılı olarak başvurarak vermiş olduğu düzeltme dilekçesinde durumu açıkladığını, ancak buna rağmen düzenlenen beyannamenin incelenmesinden de kolaylıkla tespit edilecek şekilde beyanname üzerinde hata yapılarak gereksiz yere fazla vergi ödendiğini bir defa daha tekrarlayarak idarece yapılmayan düzeltmenin akibeti sorulmuştur.
Düzeltme beyannamesinin verildiği tarihten yaklaşık bir yıl sonra, idare tarafından mükellefe verilen yazılı yanıtta düzeltme isteminin matrahı azaltıcı nitelikte olması dolayısıyla konunun incelemeye alındığı bildirilmiş ve mükellefe usulsüzlük cezası kesilmiştir.
Bu düzeltme isteminde bulunulan tarihten yaklaşık 18 ay sonra da mükellef kayıtlarında gerekli incelemelerin yapılması için dosyanın ilgili birime gönderildiği yazılı olarak bildirilmiştir.
Daha sonra da 09.03.2009 tarihinde de incelemenin yapılabilmesi için daha önce idarece alınan defter ve belgelerin; defterlerin idarece alındığı tarihten 09.03.2009 tarihine kadar işlenmemesi nedeniyle mükellef adına usulsüzlük cezası kesildiği bildirilmiştir.
Mükellef adına düzeltme başvurusu tarihi 17.09.2004 olup, yukarıda belirttiğimiz yazının tarihi ise 09.03.2009'dur. Yaklaşık 5.5 yıldır defter ve belgeleri de alıkoyarak gerekli incelemeyi tamamlayamayan idare, bu arada mükellef hakkında usulsüzlük cezası kesmeyi ihmal etmemiştir.
Mükellefin defter ve belgeleri düzeltme, dolayısıyla halihazırda ilgili vergi idaresi nezdinde olup, düzeltme işlemi henüz sonuçlanmamış bulunmaktadır.
Böyle bir durumda düzeltme için yapılan başvuru tarihinden bu yana yaklaşık 5.5 yıl geçmiştir.
Oysa düzeltme konusu yapılabilen hatalar Vergi Usul Yasası'nda hesap hataları ile vergilendirme hataları olarak iki gruba ayrılarak belirlenmiştir.
Vergilendirme hataları Vergi Usul Yasası'nın 118'inci maddesinde;
* Mükellefin şahsında hata,
* Mükellefiyette hata,
* Vergilendirme mevzuunda hata,
* Vergilendirme veya muafiyet döneminde hata,
olarak dört gruba ayrılmış olup, yapılan hataların bu ayırıma göre kolayca belirlenmesi mümkündür.
Diğer yandan aynı yasanın 117. maddesinde de hesap hataları belirlenmiştir. Bu hatalar;
* Matrah hataları,
* Vergi miktarında hata,
* Verginin mükerrer olmasıdır.
Bu hatalar da kolayca beyanname ve inceleme konusu yapılan defter ve kayıtlardan belirlenebilmektedir.
Sözü edilen mükellefin yapmış olduğu hata ise beyanname üzerinden kolayca anlaşılacak nitelikte olmasına rağmen söz konusu hata idarece 5.5 yıldır düzeltilmemiştir.
Düzeltme isteminde bulunan bir vergi mükellefinin düzeltme dilekçesinin idareye verilmesinden bu yana geçen yaklaşık 5.5 yıl içinde gerekli düzeltme işleminin gerçekleştirilmemiş olması ise idarece düşünülmesi ve sorgulanması gereken bir konudur.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 10.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM