BASINDAN YAZILAR
VİZİTE KAGIDI KALDIRILDI / Ali Tezel - MuhasebeTR

VİZİTE KAGIDI KALDIRILDI / Ali Tezel

31Mart 2010 günü yürürlüğü sona erdirilen eski 2008 Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) var olan “Hizmet akdi ile bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan kişilerin, ayakta ve yatarak tedavi hizmeti sağlayan kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına, işveren tarafından düzenlenen vizite kâğıdı ile müracaat etmeleri zorunludur” hükmü yeni 2010 SUT’unda yok. Artık SSK’lı çalışan işçiler vizite kâğıdı olmadan diledikleri zaman hastanelere gidebilecekler.

SAĞLIK HİZMETİ SUNANA MÜRACAAT
2008 SUT’unda SSK’lı çalışan işçiler, işverenin haberi olmaksızın kendiliklerinden hastaneye gidemesinler diye önce işverenden vizite kâğıdı isterler ve işverenin düzenlediği vizite kâğıdı olmadan hastanelere kabul edilmezlerdi. Şimdi tıpkı memurlar ve tüm emekliler gibi SSK’lı işçiler de hastanelere vizite kâğıdı olmadan başvurabilecekler. Çalıştıkları işyerlerinden SSK’lılar vizite kâğıdı almadan, devlet memurları da sevk kâğıdı almadan SGK ile sözleşmesi bulunan ayakta ve yatarak tedavi hizmeti sağlayan sağlık hizmeti sunucularına doğrudan veya işyeri ya da kurum hekiminden sevk almak suretiyle müracaat edebilecekler. SGK ile aralarında sözleşme olan sağlık hizmeti sunucuları, SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin müracaatlarını ayrım yapmaksızın kimlik tespitiyle kabul etmek zorundadır. Hastanelere gittiğinizde adınızı, soyadınızı ve TC kimlik numaranızı içeren nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise SGK sağlık kartı belgelerinden birini göstereceksiniz. Başvurduğunuz hastanelerde ilgili kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bilgi işlem sistemi (MEDULA, MEDULA-optik, eczane provizyon sistemi) üzerinden TC kimlik numarasıyla hasta takip numarası/ provizyon alacaklar, yani sizin için muayene ön izni isteyecekler. Sorgulama sonucunda, SGK bilgi işlem sistemi tarafından hasta takip numarası/provizyon verilmesi halinde sağlık hizmeti verilecek.

KENDİNİZİ AKTİVE ETTİRİN
Hastaneye gittiğinizde, hastane görevlisi Sosyal Güvenlik Kurumu bilgi işleminden provizyon alamıyorsa siz SGK’da kayıtlı değilsiniz demektir. Daha doğrusu, sağlık hizmeti alabilmek için eskiden sağlık karnesi alır gibi kendinizi SGK’ya kaydettirmelisiniz, bunun resmi adı aktivasyondur.

HANGİ DURUMDA PROVİZYON GEREKLİ GÖRÜLMÜYOR
Aşağıdaki kişi ve durumlarda hastaneler, SGK bilgi işlem sisteminden provizyon almadan da gerekli sağlık yardımlarını vermek zorundadır. Israrcı olun.
- Acil hal. Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır.
- İş kazası ile meslek hastalığı hali.
- Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalık.
- Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti,.
- Analık hali. Gebeliğin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süre 5510 Sayılı Kanun bakımından analık hali olarak kabul edilir.
- Afet ve savaş ile grev ve lokavt hali.
- 18 yaş altı çocuklar.
- Tıbben başkasının bakımına muhtaç kişiler. Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik kapsamında, özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarınca, ağır özürlü olduğu “Özürlü Sağlık Kurulu Raporu” ile belgelendirilen kişiler, tıbben başkasının bakımına muhtaç kişiler olarak kabul edilir.

Yurtdışı emekli ve sigortalıları kâğıt getirmeli

Yabancı ülkelerle yapılan sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’nce düzenlenmiş ve onaylanmış “Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Sağlık Yardım Belgesi”ne istinaden (kurum bilgi işlem sisteminde müstahaklık sorgulamasının yapılması sağlanıncaya kadar) sağlanacaktır.

Korunan çocuk ve kadına da provizyon gerekmez

“2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu” gereğince yardımlardan ücretsiz faydalananlardan çocuk, özürlü, kadın ve yaşlıların sağlık kurum ve kuruluşlarına belge ibraz edememeleri halinde, Çocuk Esirgeme Kurumu kapsamında bulunduklarını gösterir belgeye göre gerekli işlemler yürütülür, sonrasında söz konusu belgeler anılan Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan istenir.

(Kaynak: Habertürk | 07.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM