BASINDAN YAZILAR
Yurtdışında iş kazası / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Yurtdışında iş kazası / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey kolay gelsin, size işveren olarak bir sorum olacak. Çalışan elemanlarımızı 8 ay önce Suriye'den iş alıp oraya gönderdik. Ama SGK'ya veya başka bir kuruma bilgi vermedik. Elemanlarımızdan birisi oradaki işyerinde kaza geçirdi ve sol kolunu kullanamaz oldu. Bu durumu da biz kuruma bildirmedik. Şimdi bize sürekli iş göremezlik veya geçici iş göremezlik ödeneklerinden ne gibi bir cezai müeyyide doğar? Biz iş kazasını şimdi bildirsek nasıl olur? Siz ne tavsiye edersiniz? Kadir Öcalan

Cevap: Kadir Bey, sosyal güvenlik mevzuatımız açısından işverenler, yurtdışına işçi götürmede iki farklı yöntemi kullanabilirler. Bu iki yöntemin çalışan ve işveren açısından sonuçları da farklıdır. Birincisi; çalışanlarınızı Türkiye'deki işyerinden bildirmeye devam ederken, 5510 Sayılı Kanun'un 10. maddesine göre geçici bir görevle yurtdışına gönderebilirsiniz. Bu durumda sizin işveren olarak yükümlülükleriniz SGK'ya karşı aynen devam eder.

Çalışanlarınızı yurtdışına götürebileceğiniz bir başka yöntem ise 5510 Sayılı Kanun'un 5. maddesinin son fıkrasında tanımlanmıştır. Buna göre ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerin, Türkiye'den götürdükleri işçiler de sigortalı sayılmaktadır. Fakat bu işçiler için sadece kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaktadır. Kısa vadeli sigorta kolları arasında iş kazası da bulunmaktadır. Dolayısıyla eğer iş kazasına maruz kalan çalışanınızı, Türkiye'den geçici görevle değil de bu kapsamda götürdüyseniz, yine iş kazasıyla ilgili yükümlülükleriniz aynen devam ediyor.

Sonuç olarak her halükarda söz konusu iş kazası Türkiye'de olmuş gibi yükümlülüklerinizi yerine getireceksiniz. Kazadan bir an önce SGK'yı haberdar etmenizde fayda var. Kaza olayının bildirimdeki gecikmeden dolayı herhangi bir cezai müeyyide bulunmuyor. Sadece gecikmeden dolayı sigortalının bir hak kaybı oluşursa, bunun için sizin kapınız çalınır.

İptal edilen sigorta günlerim ne olacak?

Soru: Sadettin Bey, işe giriş tarihim 01.07.1984, doğum tarihim ise 05.10.1967'dir. 1992 ila 2000 yılı arasını basında çalıştım (2a olarak) fakat 360 gün olması gereken günlerim fazla görünüyor diye SGK'ya müracaat ettim. Bu neden böyle görünüyor diye. Onlar da fazla yazılan günleri silip bu sefer de günümü eksilttiler. Mesela 360 gün tam çalıştığım halde 330 güne düşürdüler. 2a olan günleri kabul ettiler, 1a olanları sildiler. Ben 1992 ile 2000 arasında tam tamına yılda 360 gün olarak çalıştım. İş mahkemesine mi gideyim, ne yapayım? İ. Ertuğrul

Cevap: Değerli okurum, hizmet cetvelinizde bulunup da adınıza ödenmiş primlerin SGK tarafından silinmesi mümkün değildir. 1992-2000 arasında her yıl 360 gün hizmetinizin olduğunu belirttiğinize göre, muhtemelen günleriniz kurum tarafından hatalı olarak silinmiştir. Öncelikle ilgili SGK müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak, yersiz yere silinen günlerinizin hizmet cetvelinize yeniden işlenmesini talep edeceksiniz. Talebiniz reddedilir veya cevap verilmezse, iş mahkemesinde dava açacaksınız.

Muvazaalı boşanmada sonuç ne olur?

Soru: Sadettin Bey merhabalar. 2005 yılında muvazaalı olarak (babadan yetim maaşı almak için) boşanmış ve 2009 yılı sonunda tekrar evlenmiş ve maaşını kendisi kestirmiş bir kadının, sonrasında yapılan araştırma sonrası kocası ile birlikte yaşadığı tespit edildiği taktirde;

1- Verilen maaşlar faiziyle birlikte 2005 yılından itibaren mi geri alınır, yoksa yeni kanunun çıktığı Ekim 2008 tarihinden itibaren mi?

2- Bu durumun savcılık suçu sayılması ihtimali var mıdır?

3-Tespit edilmesini beklemek yerine, kendileri itiraf edip, SGK yetkilileriyle cezayı yumuşatmak yönünde anlaşmak mümkün müdür?

Ahmet K.

Cevap: Değerli okurum, muvazaalı boşanma tespit edilirse, ödenen aylıklar 2005 yılından başlanarak tahsil edilir. Anlaşmalı boşananlar kendiliğinden SGK'ya başvururlarsa, SGK suç duyurusunda bulunmaksızın, sadece ödediği aylıkları tahsil eder.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 06.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM