BASINDAN YAZILAR
Her emekliye 830 TL zam! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Her emekliye 830 TL zam! / Sadettin Orhan

Yaklaşık 7 milyon emekli yıllardır intibak çalışmasını, yani aylıklar arasındaki dengesizliğin giderilmesini bekliyordu. Nihayet, son Anayasa değişikliği paketine emeklilere toplu sözleşme hakkını da ilave eden hükümet, dün de SGK'ya gönderdiği bir gizli yazıyla, her bir emekliye seyyanen 830 TL zam yapılması yönünde çalışma yapılmasını talimatlandırdı. Bizim de ulaştığımız talimata göre, 370 TL olan en düşük Tarım Bağ-Kur aylığı 1.200 TL, 660 TL olan SSK aylığı 1.490 TL, 860 TL olan memur emekli aylığı ise 1.690 TL'ye çıkarılacak. Söz konusu zam farkının geçmişe dönük değil, bundan sonrası için uygulanacağı belirtilen yazıda, yapılacak zammın 2010 yılı bütçesine yaklaşık 5,8 milyar TL ek yük getireceği ifade ediliyor.

Zammın kaynağı bedelli askerlik!

Hükümet çevresinden görüştüğümüz bir yetkili, emekliye yapılacak zamla birlikte oluşacak kaynak ihtiyacının, önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edilecek bedelli askerlik tasarısıyla aşılacağını, bu konuda muhalefetle de uzlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Gerek emekliler, gerekse bedelli askerlik bekleyenler için atılan bu iki kritik adımı çok anlamlı buluyor ve bugünün 1 Nisan olduğunu da her iki kesime bir kere daha hatırlatıyoruz. Ancak kabul edin ki şakası bile güzel!

1920'lerde belediye başkanlığı

Soru: Sadettin Bey, babam 1920-1925 yılları arasında Şarköy Belediye Başkanlığı yaptı. Benim hiçbir sosyal güvencem yok ve hiç evlenmedim. Babamdan maaş bağlanabilir mi? Aynur Özeş

Cevap: Değerli okurum, eğer babanızın bahsettiğiniz belediye başkanlığından başka hiçbir görevi olmamışsa, kendisi hakkında 5434 Sayılı Kanun'un geçici 21. maddesinin (e) fıkrası uygulanacaktı. Uygulanacaktı diyoruz zira bu madde 2005 yılında yapılan bir düzenleme ile yürürlükten kaldırıldı. Söz konusu fıkrada, "Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte emeklilik hakkı tanınan vazifelerde, milletvekilliğinde, belediye başkanlığında, illerin daimi komisyonu üyeliğinde ve geçici 24'üncü maddede yazılı vazifelerde bulunanların, aylıklı hizmet müddetleri için geçici 19'uncu maddeye göre hesaplanacak paralar, bunların bu aylıklı memuriyetlerden son ayrıldıkları kurumlar tarafından ödenir. Bu hüküm, 4867 Sayılı Kanun'un geçici 3'üncü maddesinden faydalanmış olanlar hakkında uygulanmaz" diyordu. Bu kanun hükmü mülga olmasaydı yani yürürlükten kaldırılmasaydı size de aylık bağlanabilecekti. Zira 5510 Sayılı Kanun, beş yıldan fazla hizmeti bulunan memurların dul ve yetimlerine aylık bağlanmasının önünü açmıştır. Fakat 5434 Sayılı Kanun'un ilgili maddesi mülga olduğundan, SGK'ya başvurmanız durumunda aylık talebiniz reddedilecektir. Siz de yargı yoluna başvurarak, sosyal güvenlikte 'saklı haklar' ilkesini dayanak göstererek yargı kararıyla aylığınızı almaya çalışabilirsiniz.

Eksik KEY için ne yapmalıyım?

Soru: Sadettin Bey, ben 1976 yılında sigorta girişimle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde işe başladım. 2000 yılında emekliye ayrıldım. Çalıştığım dönem içerisinde kurumum tarafından KEY kesintilerim eksik yatırıldığından dolayı 2008 yılında ilan edilen KEY ödemelerinde 105 TL aldım. Çalıştığım kuruma ve SGK'ya da başvurmama rağmen sonuç alamadım. Bu durumda yapmam gereken nedir? Salih Özdal

Cevap: Değerli okurum, son yayınlanan KEY listelerinden sonra önümüzdeki bir yıl içerisinde her üç ayda bir yeni liste yayınlanacak. Bu listelerde de umduğunuz tutarın yer almaması durumunda, çalıştığınız kurumu dava edeceksiniz. Dilerseniz bu bir yıllık süreyi beklemeden de dava açabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM