BASINDAN YAZILAR
Şerif AKCAN - E-bildirge Kapsamı Genişliyor - MuhasebeTR

Şerif AKCAN - E-bildirge Kapsamı Genişliyor

Sosyal sigortalar kurumunun e-devlet projesi çerçevesinde 2004 yılında başlattığı e-bildirge uygulamasında kapsam genişletiliyor. İlk uygulamaya 8 ve daha fazla sigortalı çalıştıran işverenlerin aylık prim ve hizmet belgesini internet ortamından göndermeleri zorunlu tutulmuş idi. Daha sonra beş ve üzeri ve en son üç ve üzerinde işçi çalıştıran işverenler zorunluluk kapsamına alındı.

            Sosyal Sigortalar Kurumu Kasım 2006 ayından itibaren iki ve üzerinde işçi çalıştıran işverenlerin “aylık prim ve hizmet belgesini” internet ortamından göndermelerini zorunlu tutan bir genelge yayınladı.

      Söz konusu genelgeye göre;  2006/Kasım ve takip eden aylara ait özel ve resmi sektör işyerlerinde 2 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlerin bu ve sonraki aylara ait Aylık Prim ve Hizmet Belgelerini, internet üzerinden e-bildirge uygulaması ile Kuruma göndermeleri zorunluluğu getirilmiştir.

            Şifre almayana ceza

            Aylık Prim ve Hizmet Belgelerini internet üzerinden vermekle zorunlu tutulan işverenlerin, anılan belgeleri kağıt ortamında yasal süresi içerisinde Kuruma vermeleri halinde, haklarında 506 sayılı Kanunun 140’ıncı maddesi uyarınca  idari para cezası uygulanacaktır.

            Örneğin; aylık prim ve hizmet belgesini zorunlu olduğu halde internet ortamından Kuruma vermeyen işyeri şirket ise asgari ücretin üç katı tutarında (3 x 531 = 1593 YTL) idari para cezası uygulanacaktır.

 

            Bu nedenle, 2006/Kasım ve takip eden aylarda işyerlerinde 2 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel ve resmi sektör işverenlerinin, bu yasal zorunluluk karşısında gereksiz yere idari para cezası müeyyidesi ile karşı karşıya kalmamaları için bir an önce “e-bildirge Hizmetleri Başvuru Formu” ile              “e-bildirge sözleşmesini” doldurarak işyerlerinin işlem gördüğü Sigorta Müdürlüğüne başvurup kullanıcı kodu ve kullanıcı şifrelerini almaları gerekmektedir.

         Okuyuculara cevaplar

         İstifadan sonraki boşta geçen süre saydırılamaz

         E Kaya-1985 yılında memuriyete başladım ve 1990 Mart ayında istifa edip 1995 Mayıs ayında geri döndüm. İstifadan sonra boşta geçen süreyi borçlanarak hizmetten saydırabilir miyim?

         Değerli okuyucumuz, hangi hizmetlerin nasıl borçlanarak  saydırılabileceği 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde tek tek belirtilmiştir.  Söz konusu Kanunda ve ilgili maddede memurların, memurluktan istifa ettikten sonra açıkta geçen sürelerinin değerlendirilebileceğine ilişkin  herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle istifa ettikten sonra tekrar memuriyete başladığınız  1990 Mart ayı ile 1995 Mayıs arasındaki süreyi borçlanma yolu ile hizmetinize saydıramazsınız.

            Memuriyetten atılan kişi geri dönemez

         K Yalçın-Memurluktan çıkarılma cezası alan bir kişi daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavını kazanırsa tekrar memuriyete geri dönebilir mi?

         Devlet memurluğundan çıkarma cezası bir disiplin cezasıdır. Memuriyetten çıkarılma cezası gerçekten ağır bir disiplin cezasıdır. Ciddi bir suç işlenmesi halinde bu ceza uygulanmaktadır. Böyle bir ceza alınmışsa disiplin affı ile bu ceza ortadan kaldırılmadan tekrar devlet memurluğuna dönülmesi mümkün değildir. Öte yandan disiplin affında birçok önemli suç af  kapsamında kalmaktadır. Memuriyetten çıkarılan kişi affedilmeden sınav kazanmış olsa bile tekrar memurluğa başlayamaz. Zira, kendisinden istenen bir takım belgeler sayesinde durum anlaşılacaktır.

         Ssk’dan yaş haddinden emekli olun

         N Asmaz- Ocak 1979 yılında ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık 2500 gün hizmetim var. Daha sonra 4 yıl Bağ-Kur’a prim ödedim. 1959 doğumluyum. En erken nereden ve nasıl emekli olabilirim?

         Verdiğiniz bilgilere göre emeklilikte kademeli geçiş olarak bilinen Kanunların kapsamı dışında kalmışsınız. Ssk’ya geçerseniz en az 15 yıl sigortalılık 3600 gün prim ödemsi ile 50 yaşınızı ikmal ederek emekli olabilirisiniz. Bunun için Bağ-Kur’dan sonra en az 3,5 yıl (42 ay) ssk’ya prim ödemeniz gerekiyor. Bu süre içinde 50 yaşınızı da tamamlayacak ve emekli olabileceksiniz

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 01.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM