BASINDAN YAZILAR
Tarım Bağ-Kur'luya 2.405 TL borç! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Tarım Bağ-Kur'luya 2.405 TL borç! / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, tapusu annemin üzerine olan bahçe üzerinde çiftçilik yapmaktayız.

2007 yıllarında da ziraat odasına kaydolduk. Buraya kadar sorun yok. Ancak ocak ayında SGK'dan bir yazı geldi elimize. Yazıya göre ziraat odasına kayıtlı olduğumuz için yeni yasaya göre 01.10.2008 yılından itibaren annemi tarım sigortasından Bağ-Kur'a kaydı yapılmış ve 2.405,00 TL'lik (1 yıl 4 ay) bir borç tahakkuk ettirilmiş. Bunu ödemek zorunda mıyız? Bizi zorunlu olarak nasıl kayıt yaparlar? 2008 yılından bu yana gerek kurum tarafından gerekse ziraat odası tarafından bize bir bilgi verilmesi gerekmez miydi? Bize bilgi verilseydi belki de kaydımızı sildirmek isterdik. Bu ödemeye karşı ne yapmamız gerekir? Ne yapmamızı önerisiniz? Çetin Uluçay

Cevap: Değerli okurum, sorunuzda da belirttiğiniz gibi anneniz 2007 yılında Tarım Bağ-Kur kapsamına giren zirai faaliyete başlamış ve üstelik bunu ilgili ziraat odasına bildirmiş. Aslında anneniz, 2007 yılından itibaren SGK'ya tarımsal faaliyetten dolayı sigorta primi ödemeliydi. Eğer annenizin ürün satışı varsa primleri bu satışlardan kesilmeliydi veya muhtemelen prim kesintisi yapılmış da olabilir. Öte yandan 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun, anneniz gibi ziraat odalarına kayıtlı olarak tarımsal faaliyette bulunanları zorunlu olarak sigorta kapsamına aldı. Dolayısıyla SGK tarafından size gönderilen borç tebliği yasaya uygun olup, söz konusu tarihten beri birikmiş prim borcunuzu ihtiva etmektedir. Ancak buna karşı sizin takip edebileceğiniz bir yol var. Eğer annenizin yıllık net zirai gelirinin ortalaması 729 TL'den daha az ise ve bunu belgeleyebilirseniz, bu borcu ödemekten kurtulabilirsiniz. Zira bu durumu belgelemeniz, zorunlu sigortalılık kapsamının dışına çıkmanız anlamına geliyor ve sigortalılık niteliği bulunmayan kişiden SGK'nın prim talep etmesi mümkün değildir. Fakat bu durumda yine de SGK, söz konusu belgeyi verdiğiniz tarihten önceki borçlarınızı ödemenizi isteyebilir. Böyle bir durumda da mahkemeye gitmeniz gerekecektir.

Polisin askerlik sorunu çözülecek mi?

Soru: Sadettin Bey, bütün yazılarınızı sürekli takip eden bir okurunuzum. Daha önce yazmış olduğunuz polisin askerlik yasasıyla ilgili bir gelişme var mıdır? Varsa bu konuda bilgi verirseniz size minnettar kalacağız. Merakla bekliyoruz. Bir Polis.

Cevap: Değerli okurum, sizin de takip ettiğiniz üzere daha önce polisler için hazırladığımız yazı dizisi kapsamında polislerin askerlik sorununa da değinmiş ve bir yasa hazırlığının bulunduğunu söylemiştik. Bildiğimiz kadarıyla yasa taslağı İçişleri Bakanlığı'nda bekliyor ve henüz Bakanlar Kurulu'na gelmiş değil. Konunun ne kadar sürede ve ne şekilde sonuçlanacağı biraz da sizlerin oluşturacağı kamuoyu baskısına bağlı.

Ödenmeyen primler emekli aylığına yansır mı?

Soru: Sadettin Bey, işveren tarafından ödenmeyen SSK primi emekli maaşı hesabında dikkate alınır mı alınmaz mı? Alınmaz ise bu konuda çalışanlar olarak bizim yapabileceğimiz bir şey var mıdır? Özden Mengi

Cevap: Değerli okurum, sigorta primlerinin SGK'ya bildirilmesi ayrı, ödenmesi ayrı bir durumdur. İşvereniniz çalışmalarınızı SGK'ya bildirmiş ancak ödememişse bu sizin durumunuzu etkilemez. Yani emekli aylığınızda herhangi bir kaybınız olmaz. Ancak işveren hizmetlerinizi SGK'ya hiç bildirmemişse, bu hizmetler emekli aylığı hesabında dikkate alınmayacaktır. Bu durumda işvereni SGK'ya şikâyet edebilir ya da iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. 

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 16.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM