BASINDAN YAZILAR
- MuhasebeTR

SGK tarafından yayınlanan yönerge gereği, bütün özel hastaneler (vakıf üniversite hastaneleri de dahil) kalite standartları açısından sınıflandırılacak.

Buna göre 2010 yılında özel hastanelerin hastalardan alacakları fark ücretler, sahip oldukları kalite puanına bağlı. Dolayısıyla bugünlerde özel hastanelerde hummalı bir çalışma var. Her hastane mümkün olan en yüksek puanı alabilmek için uğraşıyor. Bunun için hastaneler;

· Hizmet Kalite Standardı

· Hasta Hakları, Hasta ve Çalışan Güvenliği

· Hastane Hizmet Dilim Endeksi

· Kapasite

· Çalışan Hakları ve Hukuki Sorumluluklar bakımından SGK'dan geçer not almaya uğraşıyor.

Hâlihazırda SGK'dan tahsil edilen tutarın %30'u kadar da hastalardan fark alabilen hastaneler, 1 Ocak 2010'dan sonra hizmet kalitelerine göre %70'e kadar fark alabilecek.

En iyi müfettiş müşteridir

Yeni uygulama, özel hastaneleri kalite açısından rekabetçi olmaya zorluyor. Zira daha önce, en kaliteli hastane ile en kalitesizi arasında SGK'nın tarifesine göre bir ayrım yapılmıyordu. Her iki hastane de SGK'dan aynı parayı aldıkları gibi, hastalardan da %30 kadar fark alabiliyordu. Bu durum kaliteli hizmet için hastanelerin motivasyonunu bozan bir unsurdu. Ancak yaklaşık iki hafta sonra, hizmet kalitesine göre fark ücretin belirleneceği bir kulvara giriyoruz. Tabiri caizse hastaneler için süper lig başlamış olacak.

Öte yandan yeni dönemde vatandaşa yani özel hastanelerin müşterisi olan hastalara önemli bir görev düşüyor. Aldığınız sağlık hizmeti sonrasında sizden talep edilen fark ücreti öderken, hastanenin hizmet kalitesini dikkate almanızda fayda var. Örneğin hastane size 3. sınıf hizmet verdiği halde 1. sınıfın fark ücretini istiyorsa buna itiraz etmelisiniz. Hastanenin hangi standarda sahip olduğu ve buna göre 5 ayrı sınıftan hangi sınıfa dahil olduğu, hastaların görebileceği bir yere asılacak. Dolayısıyla siz de buna göre aldığınız hizmetle talep edilen ücretin mütenasip olup olmadığını kontrol edebileceksiniz. Elbette SGK da bu açıdan denetimlerini yapacak ancak unutmamak gerekir ki en iyi müfettiş müşteridir.

İşten ayrılana sağlık hizmeti kaç gün verilir?

Soru: Sadettin Bey, benim sağlık güvencesi ile ilgili olarak birkaç sorum olacak.

1. Bir kişinin sağlık yardımı alabilmesi için kaç gün prim yatırmış olması gerekir? Bir kişi örneğin 01.01.2009 işe girdi 01.12.2009 tarihinde işten çıktı ise kaç gün sağlık hizmeti alır?

2. İşsizlik maaşı alınan süre zarfında kişinin kendisine ve aile bireylerine sağlık hizmeti verilir mi? Eğer verilirse kişinin yapması gereken bir şey var mı acaba? Ve maaş aldığı hizmet süresi kadar sağlık hizmeti alır mı?

3. Bağ-Kur'lular için bu uygulama nasıl? Bağ-Kur'lunun sağlıktan yararlanması için kaç gün prim ödemesi gerekir? Ve geriye dönük borcu oluğu zaman yine de sağlıktan yararlanabilir mi? Duran A.

Cevap: Değerli okurum, sağlık hizmetlerinden yararlanma ile ilgili neredeyse tüm netameli konuları sormuşsunuz. Biz de sırasıyla cevap verelim;

1. Bir sigortalının ya da aile bireylerinin sağlık yardımlarından yararlanabilmesi için 30 gün çalışmış/prim ödemiş olması yeterlidir. 30 gün dolduktan sonra otomatikman sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacaktır. 1 Ocak 2009 ila 1 Aralık 2009 tarihleri arasında çalışmış olan bir kimse, işten ayrıldığı tarih itibarıyla 100 gün daha sağlık yardımlarını alabilecektir.

2. İşsizlik maaşı alınan süre zarfında gerek kişinin kendisi gerekse aile bireyleri sağlık yardımlarını alabilirler. Bunun için kişinin yapması gereken herhangi bir şey yoktur. İş-Kur, işsizlik maaşı ödediği kişileri SGK'ya bildirmekte ve sağlık primlerini ödemektedir.

3. Sağlık yardımlarından yararlanmada staj süresi olarak ifade edilen 30 günlük süre, Bağ-Kur'lular (4/b) için de geçerlidir. Yani 4/b statüsünde sigortalı olan bir kimse, ilk 30 günün primini ödedikten sonra sağlık yardımlarından yararlanmaya başlar. Geriye dönük 60 günden fazla borcu olan 4/b'liler sağlık yardımlarından yararlanamaz. Yani iki aylık prim borcu olan bir 4/b'li sağlık yardımlarından yararlanır. Ancak 3. ayı da ödemezse sağlık yardımı kesilecektir.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.12.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM