BASINDAN YAZILAR
Kim korkar SGK'dan / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kim korkar SGK'dan / Sadettin Orhan

Yıllardır kayıt dışı istihdamdan yakınır dururuz.

Konu hakkında yazılmadık master/doktora tezi, söylenmedik söz kalmamıştır. Ancak kayıt dışı istihdamla mücadele anlamında en somut adım 5510 Sayılı Kanun'la atılabilmiştir. Söz konusu kanuna konan kimi hükümlerle pek çok kamu kurumu, bankalar, spor federasyonları ve hatta telekom şirketlerinin dahi SGK'ya düzenli bilgi aktarması mecburi hale getirilmiştir. Böylece SGK, kendisine yapılan bildirimlerle diğer kuruluşlara yapılanları karşılaştırma ve sistemi kayıt altına alma şansı yakalamıştır. Ancak ara sıra basına yansıyan haber, yorum ve eleştirilerden, SGK'ya verilen bu imkân ve yetkiden kimi çevrelerin rahatsız olduğu anlaşılmaktadır.

SGK Yunanistan'a mı çalışıyor?

Mütemadiyen basına servis edilen söz konusu eleştirilerden birisi de dünkü Cumhuriyet'in manşetindeydi. Manşet haberde SGK'nın, mevcut yetkisi ile vatandaşların bütün özel bilgilerini ele geçirdiği, özel yaşamın gizliliğini ihlal ettiği, adeta ABD'deki McCarthy döneminin yaşandığı ve daha ilginci, SGK'ya bilgi toplama yetkisi veren tebliğin gizlendiği iddia ediliyor.

Peki, SGK hangi ülkenin SGK'sı? Türkiye'nin. SGK mevcut bilgileri özel ajanlarla falan mı temin ediyor? Hayır, vatandaşlar tarafından zaten devlete veya ilgili kurumlara beyan edilmiş bilgilerden. Peki, örneğin Milli Eğitim Bakanlığı'na verilen bir bilginin SGK'ya ulaşmasında nasıl bir gizlilik ihlali olabilir? Ya da bir devlet biriminin (MİT hariç!) bildiği konuyu, bir diğer devlet biriminin de bilmesi kimi ve neden rahatsız eder? Peki, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bir tebliğ kimden ve nasıl saklanır? Soruları çoğaltabiliriz.

Devlet ya da diğer kuruluşlara beyan edilen özel bilgilerin sızdırılması ihtimali her zaman ve her kurum için vardır ve nadiren de olsa bu tür vakalara rastlanmaktadır. Fakat ceza yasalarımızda, özel hayatın gizliliğini ihlal ve benzeri fiiller için cezalar öngörülmüştür. Devletin bir kurumunun diğer kurumundan haberdar olmaması, biraz da müstehzi edayla hep eleştirildi. Bu haklı eleştirileri anlayabiliyoruz. Ancak bunu önleme adına atılan adımların eleştirisini ben anlayamıyorum.

SGK'nın yeni Yönetim Kurulu'na başarılar diliyoruz

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun son Genel Kurulu'nda yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi. Buna göre, SGK Yönetim Kurulu'nda işverenleri Tandoğan Tokgöz, işçileri Türk-Iş eski Genel Başkam Salih Kılıç, kamu görevlilerini Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kendi nam ve hesabına çalışanları Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve emeklileri de tekraren Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün temsil edecek.

Yeraltında inersem ne zaman emekli olurum?

Soru: Sadettin Bey, ben 01.01.1977 doğumluyum. İlk işe girişim 05.02.1995 (yeraltı maden). Askerden önce 350 gün yeraltı primim var. Şu ana kadar da yerüstünde 3000 primim var. Yeniden yeraltında çalışmaya başlarsam, ne zaman emekli olabilirim? 550 gün askerliğimi borçlanabilir miyim? İsmail Aydın

Cevap: Değerli okurum, bundan sonra normal sigortalılık kapsamında çalışırsanız 5750 günü doldurduktan sonra 55 yaşınızı tamamlayacağınız 2032 yılı başında emekli olacaksınız. Eğer bundan sonra da yeraltı işlerinde devamlı çalışırsanız, 5510 Sayılı Kanun'un geçici 9. maddesi gereği, 3648 gün sonra (yaklaşık olarak 26.01.2020 tarihinde) emekli olabilirsiniz. Yani sizin için yeraltına inmek, yerüstüne göre 12 yıl erken emeklilik anlamına geliyor.

Babamın aylığı ablama kalır mı?

Soru: Sayın Orhan, babam 1945 doğumlu ve gerek Emekli Sandığı'nda, gerekse SSK ve en son Bağ-Kur'da toplam 4.400 günlük hizmeti var. 1.000 gün eksiği olduğu için askerliğini borçlanıp kalan 9 aylık süreyi de isteğe bağlı olarak ödeyerek 2010 yılında emekli olabilecek. Annemiz 1998 yılında vefat etti. Eğer -Allah gecinden versin- babam vefat ederse, boşanmış ve iki çocuğu (19 ve 15) olan ve hiçbir geliri olmayan ablam (43) ölüm aylığı alabilir mi? Ercan Tamer

Cevap: Ercan Bey, babanızın vefatı durumunda ablanız evli olmamak, çalışmamak ya da kendi sigortalılığından dolayı aylık/gelir almıyor olmak şartıyla, ölüm aylığına hak kazanır.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.12.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM