BASINDAN YAZILAR
Memurlarla ilgili bir mağduriyet, bir çözüm! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Memurlarla ilgili bir mağduriyet, bir çözüm! / Sadettin Orhan

Devlet memuru olarak, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 32. maddesi kapsamında (ağır ve yıpratıcı işler) görev yapıp da daha sonra bu görevden ayrılıp SSK'dan emekli olmak isteyen kişilerin yaşadığı önemli bir mağduriyet var. Bugünkü yazımızda, bir okurumuzdan gelen soruyu esas alarak bu konuya açıklık getirmek istiyoruz.

Soru: Sadettin Bey, ben 14.05.1964 doğumluyum. 3 Ekim 1982'de Hava Harp Okulu'na girdim ve 30 Ağustos 1986 da mezun oldum. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda pilot subay olarak görev yaptım ve 15 Temmuz 1996 tarihinde yüzbaşı rütbesinde istifa ettim. Silahlı Kuvvetler'de geçen hizmet sürem 13 yıl 8 ay 14 gün. Takiben özel hava yolu şirketlerinde pilot olarak görev yaptım ve SSK gün sayım 4353. Ben 30 Aralık 2008 itibarı ile Bakırköy SGK müdürlüğüne emekli olmak için dilekçe ile başvurdum. Sonuç ise sürem dolmadığı için ret çıktı. Benim hesaplarıma göre pilot olarak görev yaptığım sürede kazandığım yıpranma payı ile birlikte 11.12.2007'de emekliliğim dolmuştu. Ben şu an emekliliği hak etmiş olmuyor muyum? Ne yapmamı önerirsiniz? Ali AYHAN

Cevap: Ali Bey, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde pilot olarak geçirdiğiniz fiili hizmetinizin her yılı için 3 ay fiili hizmet müddet zammı kazandınız. Kazandığınız ilave hizmet süresi SSK'dan emeklilikte prim günü ve sigortalılık süresi olarak dikkate alınıyor fakat yaş haddinden indirilmiyor. Oysa bize göre bu sürenin tıpkı itibari hizmet süresi verilen SSK'lılarda olduğu gibi yaştan da indirilmesi gerekir. Zira mevzuatta buna engel bir durum yok.

1997 yılına kadar SSK, memurların 5434 sayılı Kanunun 32. maddesi kapsamında kazandıkları fiili hizmet müddet zamlarını sadece prim günü olarak dikkate alıyordu. Fakat konuya dair Yargıtay kararlarında, fiili hizmet müddet zamlarının hem prim günü hem de sigortalılık süresi olarak dikkate alınması gerektiği karara bağlandı. Bunun üzerine SSK, yargı kararlarını dikkate alarak uygulamasını bu doğrultuda değiştirdi. Fakat bu dönemde emeklilikte yaş şartı yoktu ve bayanlar 20 yıl, erkekler 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 prim günü ile emekli olabiliyordu.

Daha sonra 1999 yılında emeklilik için yaş şartı da getirilince SSK, 5434/32. madde kapsamında hizmeti bulunup da SSK'dan emekli olmak isteyenler için bir mağduriyeti başlatmış oldu. Zira SSK, kendi kanunu (506 s.K) kapsamında itibari hizmet süresi kazananların bu sürelerini yaştan indirirken, memuriyette fiili hizmet zammı kazananların bu sürelerini yaştan indirmedi. Oysa 26.11.1998 tarihli Yargıtay 10. HD. kararında, memurların 5434/32. madde kapsamında kazandıkları fiili hizmet müddet zamlarının da tıpkı SSK kapsamında kazanılan itibari hizmet süresi gibi sayılacağına karar vermiştir. Sonuç olarak söyleyecek olursak;

· Memur olarak 5434 sayılı Kanunun 32. maddesi kapsamında kazanılan fiili hizmet müddet zammının, SSK'dan emeklilikte hem sigortalılık süresi hem prim ödeme günü olarak dikkate alınıyor.

· Aynı fiili hizmet müddetinin, kişinin emeklilik için tabi olduğu yaştan, 5 yıldan fazla olmamak üzere indirilmesi gerekir.

· Bunun için yasal bir değişiklik yapmaya gerek olmayıp, sadece SGK tarafından yayınlanacak bir tebliğ ya da genelge ile bu kapsamdaki sigortalıların mağduriyeti önlenmiş olur.

Ali Bey, bu konuda SGK'ya gerekli müracaatı yaptığınıza göre geriye yargı yolu kalıyor. Verdiğiniz bilgilere göre şu an SSK'da 47 yaş şartına tabisiniz ve iki yıl daha bekleyeceksiniz. Oysa yargı kararının lehinize sonuçlanması ve itibari hizmet sürelerinizin yaştan indirilmiş olması durumunda hemen emekli olma şansınız var.

Teşekkürler Memurlar.net

Pazartesi günü yine bu köşede yayınlanan yazımda, SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olup da belediye başkanlığı yapan kişilerin emekli aylıklarıyla ilgili bir düzenlemeden bahsettim. Söz konusu yazıda yapmış olduğum bir teknik hatayı ne yazıyı hazırlarken ne de yayınlandığı gün fark edebildim. Ta ki yazı, memurlar.net isimli sitede Salı günü yayınlanıp da en çok okunanlar listesine girinceye kadar. Evet, memurlar.net'in dikkatli okurlarından birisi, yazımdaki hatayı fark etmiş ve yorum kısmında bunu ifade etmiş.

İşin doğrusu, SSK ve Bağ-Kur emeklisi belediye başkanlarının emekli aylıklarına tazminat ilavesi, 1 Ekim 2008 tarihinden önce belediye başkanlığı yapmış olmak şartıyla yapılacak. Dolayısıyla yeni başkanlar için bu imkan maalesef yok. Kanun metninde gözümden kaçan bu ayrıntıyı bana hatırlatan memurlar.net'e ve değerli okuruna teşekkür ediyorum. Mevzuat ağırlıklı ve teknik yazı yazan bizler için bu tür kazalar maalesef olabiliyor.

 

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.04.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM