BASINDAN YAZILAR
Kurum beyannameleri ve başvurulması gereken iki önemli kaynak / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Kurum beyannameleri ve başvurulması gereken iki önemli kaynak / Veysi Seviğ

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 6. maddesi uyarınca söz konusu vergi, mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanmaktadır.
Yasal düzenleme gereği safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Yasası'nın ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır. Bu bağlamda zirai faaliyetle uğraşan kurumların bu faaliyetlerinden doğan kazançlarının tespitinde Gelir Vergisi Yasası'nın zirai kazancın bilanço esasına göre tespiti ile ilgili 59. maddesinin son fıkrası hükmü dikkate alınarak ticari kazancın tespiti için geçerli olan ilkelere göre işlem yapılmaktadır.
Kurumlar Vergisi, mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunmaktadır.
Her mükellef vergiye tabi kazancının tamamı için bir beyanname vermekle yükümlüdür. Ancak, tüzelkişiliği bulunmayan iktisadi kamu kuruluşları ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerden her biri için, bunların bağlı olduğu kamu tüzelkişileri ile dernek ve vakıflar tarafından ayrı beyanname verilmesi gerekmektedir.
Kurumlar Vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilmektedir. Kurumlar Vergisi beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenmektedir.
2008 yılında elde edilen kurum kazançları için beyanname verme süresi 25 Nisan günü resmi tatile geldiğinden 27 Nisan 2009 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda ilgili vergi dairesine gönderilebilecektir.
Yasal düzenleme gereği olarak mükelleflerin şubeleri, ajansları, alım-satım büro ve mağazaları, imalathane veya kendilerine bağlı diğer işyerleri için bunların bağımsız muhasebeleri ve ayrılmış sermayeleri olsa dahi ayrı beyanname verilmez.
Kooperatiflerin gelirlerinin vergi kesintisine tabi tutulan taşınmaz kira gelirlerinden ibaret olması halinde, bu gelirler için beyanname verilmektedir.
Kurumlar Vergisi beyannamesi genel ilke olarak kurumun kanuni veya iş merkezinin bulunduğu yer vergi dairesine verilir. Ancak buna karşın Maliye Bakanlığı mükelleflerin bağlı oldukları vergi dairelerini, kanuni ve iş merkezlerini dikkate almaksızın belirleyebilmektedir.
Kurumlar Vergisi beyannamesine;
* Ayrıntılı bilanço ve ayrıntılı gelir tablosu,
* Kesinti yoluyla alınan vergilere ilişkin belgeler,
* Ortakları arasında dar mükellef ortağı bulunan kurumların bu ortaklarının adları, unvanları ve ikametgâh adreslerine ait liste,
* Beyannamelerdeki tabloların yetersizliği nedeniyle ayrıca düzenlenen liste ve diğer ekler,
* Kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirim,
* Transfer fiyatlandırması, kontrol edilen yabancı kurum ve örtülü sermayeye ilişkin form,
* Yabancı para pozisyonuna ilişkin bilgi formundan
gerekli olanların eklenmesi gerekmektedir.
Kuramlar Vergisi yasası hükümlerine uygun Kurumlar Vergisi beyannamesinin hazırlanması belli bir altyapı çalışmasının yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda yürürlükte bulunan Kurumlar Vergisi Yasası içerisinde yer alan hükümlerin açıklama ve yorumları uygulamada yol gösterici nitelikte olmaktadır.
Konuya ilişkin olarak Kurumlar Vergisi Yasası hükümlerini açıklayan iki yeni çalışma çok yönlü olarak bu alanda çalışanlara katkı ve kolaylık sağlayacak niteliktedir.
· Gelirler Kontrolörü Sayın İrfan Vural tarafından hazırlanan ve Gelirler Kontrolörleri Derneği tarafından yayımlanan "Yorum ve Açıklamalarla Kurumlar Vergisi Kanunu" zengin içeriği ve uygulamaya yönelik örnek ve açıklamalarla yol gösterici bir özellik arz etmektedir. 1082 sayfadan oluşan söz konusu çalışmayı edinmek isteyenler Gelirler Kontrolörleri Derneği'nin Sağlık Sokak No: 65/7 Yenişehir/Ankara adresine bizzat başvurabilecekleri gibi (0312) 431 88 33 numaralı telefonla veya (0312) 431 88 70 numaralı faks aracılığıyla ile de istemde bulunabilirler.
· Yeminli Mali Müşavir Sayın Gürol Ürel tarafından hazırlanan "Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu Uygulaması Yorum ve Açıklamalar" başlıklı çalışma Maliye ve Hukuk Yayınları tarafından uygulamacılar için hazırlanmış olup, söz konusu çalışmada uygulamaya ışık tutacak ve yine uygulamada halen var olan birçok duraksama konusuna açıklık kazandıracak bir içeriğe sahiptir. 1080 sayfadan oluşan söz konusu çalışmayı edinmek isteyenler Maliye ve Hukuk Yayınları'nın "Simon Bolivar Cad. Ahmet Mithat Efendi Sokak No: 48/4 Çankaya/Ankara" adresine başvurabilecekleri gibi (0312) 438 56 57-48-49 telefon veya (0312) 438 56 50 fax aracılığı ile de istemde bulunabileceklerdir.

Her iki eser birbirini tamamlar nitelikte olup, kurum beyannamelerinin düzenlemesinden önce mutlaka başucunda bulundurulması gereken çalışmalardır.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 04.04.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM