BASINDAN YAZILAR
Prim affı uygulamaları -II- / Şerif Akcan - MuhasebeTR

Prim affı uygulamaları -II- / Şerif Akcan

İdari para cezası af kapsamında: Prim affı kapsamına idari para cezaları da alınmıştır. İşverenlerin herhangi bir nedenle idari para cezasından doğan prim borçlarını peşin veya taksit yolu ile ödemeleri mümkündür.
Kanuna göre, Mart 2008 ve önceki dönemlere ilişkin olan (2008/Mart ayına ait aylık prim ve hizmet belgesine uygulanan idari para cezaları dahil) ve başvuru tarihine kadar tebellüğ edilmiş ve bu suretle tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan idari para cezaları af kapsamındadır.
İdari para cezaları tebellüğ edilerek tahakkuk işlemi gerçekleşmektedir. İşverene tebellüğ edilen idari para cezası yasal ödeme süresinden sonra gecikme cezasına uğramaktadır. Bu tür bir prim borcu olan işverenlerin mutlaka af için müracaatta bulunup borçlarını peşin veya taksitle ödemelerini öneriyoruz.

> ASGARİ İŞÇİLİK BORÇLARI
Asgari işçilik hesaplaması (ölçümleme) sonucunda doğan fark işçilik borçları prim affı kapsamına alınmıştır. Özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı yapılan asgari işçilik hesaplaması sonucu ortaya çıkan prim borçlularının af kapsamından faydalanabilmesi için iki şartın yerine gelmesi gerekmektedir.
Bunlardan birincisi, özel bina inşaatı veya ihale konusu işin kesin olarak 31 Mart 2008 tarihinden önce bitirilmiş olması gerekir. Asgari işçilik borçlarının af kapsamına girmesi için söz konusu işin mutlaka 31 Mart tarihinden önce bitirilmiş olması lazım. Bu tarihten sonra tamamlanan özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden doğan prim borçları af kapsamı dışında tutulmuştur.
Özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden doğan fark işçilik borçlarının af kapsamına girmesi için ikinci önemli şart, işverenlerin anılan borçları için en geç 30 Haziran 2008 tarihine kadar müracaat etmeleri gerekir. Bu tarihe kadar müracaat etmeyen işverenler af kapsamı dışında kalacaklardır. Böyle bir sınırlama getirilmesinin amacı, özel bina inşaatı ve ihale konusu iş ile ilgili dosyanın tekemmül edebilmesi için gerekli hazırlıkların yapılmasına zaman tanımaktır.
Hemen belirtelim ki, özel bina inşaatı ve ihale konusu iş için değerlendirme yapılmasına esas bilgi ve belgelerin eksiksiz olması halinde 30 Haziran tarihinden sonra yapılan başvurular da kabul edilecektir. Dosyasında eksik olan veya değerlendirme yapılmasına imkan olmayan durumlarda 30 Haziran tarihinin kaçırılmaması gerekir.

> TAŞERON BORÇLARI NASIL ÖDENECEK?
Sosyal Sigortalar Kanunu, aracıların (taşeronların/alt işverenlerin) borçlarından, aracı ile birlikte asıl işvereni de sorumlu tutulmuştur. Dolayısıyla, aracısı bulunan işverenlerin borçlarını peşin veya taksitle ödemek amacıyla başvuruda bulunmaları halinde, kendi borçlarının yanı sıra aracılarının borçlarını da peşin veya taksitle ödeyeceklerdir.
Diğer yandan asıl işverenden bağımsız olarak taşeronlar da kendi borçlarını af kapsamında peşin veya taksit olarak ödeyebilirler. Gerek asıl işveren ve gerekse taşeronun prim borçlarını bir diğerinden bağımsız ödemek istemesi halinde taahhütname vermeleri gerekiyor.

> ŞİRKET ORTAKLARININ BORÇLARI
Bilindiği üzere, limited şirket ortakları, şirketten tahsil imkanı bulunmayan prim alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu tutulmuşlardır. Bu nedenle, üst düzey yöneticilerinin/mesul muhasip, sayman/limited şirket ortaklarının görev yaptıkları veya ortaklık sıfatlarının devam ettiği sürelerden kaynaklanan borçları için başvuruda bulunmaları halinde, yalnızca kapsama giren ve sorumlu oldukları tutarlara ilişkin borçlar peşin veya taksitle ödenebilecektir.
Sosyal Sigortalar Kanununa göre, sigortalıların çalıştırıldığı iş yeri devredilir veya intikal ederse, eski işverenin sigorta primi ile gecikme zammı ve faiz borçlarından aynı zamanda yeni işveren de müteselsilen sorumludur.
Buna göre, iş yerinin devri veya intikali durumunda, yeni işveren, eski işverenin borçlarından dolayı müteselsilen sorumlu olmakla birlikte, iş yerini devreden işveren de, devir tarihine kadar olan borçlardan dolayı sorumlu bulunmaktadır.
Dolayısıyla, iş yerini devir alan ya da kendisine intikal eden işverenlerin, prim borçları için peşin veya taksitle ödeme başvurusunda bulunmaları halinde, devir veya intikal tarihinden sonraki borçlarla birlikte, eski işverenin borçları da kapsama dahil edilecektir.
İş yerini devreden işverenlerin, devir tarihinden önceki dönemlere ilişkin borçları için başvuruda bulunmaları halinde ise yalnızca devir tarihinden önceki kapsama giren borçlar, peşin veya taksitle ödenebilecektir.

> İSTEĞE BAĞLI PRİM BORÇLARINA AF
Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi olan isteğe bağlı sigortalılardan prim borcu olanlar da söz konusu aftan yararlanabilecekler. İsteğe bağlı sigortalılar için af kapsamı oldukça sınırlı tutulmuştur. Aslında kapsamın sınırlı tutulması bizzat isteğe bağlı sigorta kanun hükümlerinden ileri gelmektedir.
Mayıs 2003 tarihinden Mart 2008 tarihine kadar olan dönemlerde isteğe bağlı prim borcu olan sigortalılar borçlarını peşin veya taksitle ödeyerek aftan yararlanabilirler. Bu dönem dışında kalan sigortalıların aftan yararlanması teknik olarak mümkün değildir.
Bilindiği gibi, 2003 tarihinden sonra isteğe bağlı prim borcu olanların sigortalılıkları Kasım 2003 tarihinden sonra durdurulmuştur. Bu tarihten sonra art arda üç ay isteğe bağlı sigorta primlerini ödemeyenlerin sigortalılıkları son prim ödedikleri tarih itibarıyla sona ermektedir. Fakat, isteğe bağlı sigorta prim borcunu arada bir veya iki ay ödemeyenler af kapsamına alınmıştır.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 23.06.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM