BASINDAN YAZILAR
Mesaiye 11 dakika geç kalana disiplin cezası verilebilir mi? / Erdal Aydın - MuhasebeTR

Mesaiye 11 dakika geç kalana disiplin cezası verilebilir mi? / Erdal Aydın

* "Devlet memuru olarak çalışıyorum. Servisimiz bulunmuyor. Geçen gün mesaiye 11 dakika geç kaldım diye amirlerim savunmamı istediler. Bu geç kalmamdan dolayı disiplin cezası verilebilir mi? Teşekkürler." S.Y.-Ankara
Sevgili okurumuz, Devlet Memurları Kanunu'nun 125'inci maddesinde "özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahalini terk etmek" fiillerinde bulunanlara uyarma cezasının verilebileceği düzenlenmiş bulunmaktadır. Bunun için amirinize öncelikle mesaiye geç kalmanızın sebebini bildirmelisiniz. Eğer amiriniz bu sebebinizi haklı bulmazsa, sizin gibi mesaiye geç kalan başka personel olup olmadığını araştırın. Eğer varsa amirinize Devlet Memurları Kanu nu'nun 10'ncu maddesinde yer alan "Amirler maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik ilkesi içinde davranır" kuralını hatırlatın.

Amirlere bir sözüm var
Bu arada, amir konumunda çalışan memurlara bir sözüm olacak. Herhangi bir sebeple devlet memurları mesaiye geç kalabilir. Bunu fırsat bilip ilgili memuru disiplin cezası ile tehdit etmek bence doğru değil. Amir dediğiniz kişi, aynı zamanda şefkatli ve adaletli olmalıdır. Eğer gücünüz varsa bakanlıklara uğramayan ve banka matik memuru olarak çalışan personele sesinizi çıkartın, tabii yapabilirseniz.

"İstihdam paketi" diye adlandırılan 5763 sayılı kanunla, prim affının yanı sıra "kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği" de getirildi.

Genel, ekonomik kriz veya zorlayıcı sebepler...
İş Kanunu'na göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin; genel,

ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak en az dört hafta durması veya kısa çalışma hallerinde işçilere çalıştırılmadıkları süre için işsizlik sigortasından kısa ça lışma ödeneği verilecek.

Süresi 3 ayı aşamayacak
Kısa çalışma süresi, zorlayıcı sebebin devamı süresini ve herhalde 3 ayı aşamayacak. İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarını yerine getirmesi gerekecek. Günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı, işsizlik ödeneği miktarı kadar olacak Kısa çalışma ödeneğinden yararlananlara ait sigorta primlerinin aktarılması ve sağlık hizmetlerinin sunulmasına ilişkin işlemler, 506 sayılı kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülecek. Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler, başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülecek.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 17.06.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM