BASINDAN YAZILAR
Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (3) / Şevket TEZEL - MuhasebeTR

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (3) / Şevket TEZEL

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İsteğe Bağlı SSK Sigortalılarıyla Topluluk Sigortalılarının Bilmesi Gerekenler -1-

1 Mayıs 2003 ila 31 Mart 2005 tarihleri arasında isteğe bağlı sigortalılığın kesilmesine neden olunmadan eksik kalmış prim ödemelerine ve avukatlarla noterlerin 31 Mart 2005 tarihine kadar oluşan topluluk sigortası prim borçlarına ilişkin olarak 5458 sayılı Prim Yapılandırma Kanunu çerçevesinde ödenmesinin yolu açılmıştı. İşte bu Yapılandırma Kanunu çerçevesinde yapılan anlaşmaları 30 Haziran 2008 tarihine kadar bozulanlar 5763 sayılı İstihdam Paketi Kanunuyla ödeyebilecekler.
Bilindiği gibi, işverenlerce ülkemizle sosyal güvenlik anlaşması imzalanmamış ülkelerde çalıştırılan işçiler ile avukat ve noterler topluluk sigortalısı olabiliyorlar.

Öncelikle 5458 sayılı Yasa kapsamında başlattıkları prim yapılandırmaları bozulanlardan bu anlaşmalarını ihya ettirmek isteyenleri ele alacağız.

 

Hangi İsteğe Bağlı Sigortalılar Borç İhyası Yapabilecek?

İsteğe bağlı sigorta primini ard arda üç ay ödemeyenlerin isteğe bağlı sigortalılıkları primi ödenmiş son ayın bitiminden itibaren sona erdirilmektedir. 1 Mayıs 2003 – 31 Mart 2005 tarihleri arasında üç ay ard arda ödemesini aksatarak sigortalılıklarını sona erdirmeyen fakat aralarda prim eksiği bulunan isteğe bağlı SSK sigortalıları bu kapsamda olup o dönemde isteğe bağlı sigortalı olmayan yahut primlerini üç ay ard arda ödeme yapmadığı için isteğe bağlı sigortalılıkları sona erdirilenler bu borçlarını ödemek için zaten 5458 sayılı Yasa kapsamında prim yapılandırması girişiminde bulunamadıklarından ihya hakları da bulunmuyor.

Primlerin art arda üç ay ödenmemesinden kasıt, herhangi bir aya ilişkin primin, o ayı izleyen üç ay içinde ödenmemesi değil, ardı ardına üç aylık prim borcunun gecikmeye girmesidir.

5763 sayılı Yasa kapsamındaki güncel Prim Affı geriye dönük boşta geçmiş süreleri isteğe bağlı kapsamda ödeyerek primli sigortalılık süresi kazanma imkânı tanımamaktadır.

 

Okur Sorularına Kısa Cevaplar

Selahattin GÜR -  15.08.1959 doğumlu, 15.11.1996 ilk sigortalılık tarihli 2 bin 899 gün primi olan eşini 58 yaşını dolduracağı 15.08.2017 tarihine kadar 3 bin 600 günü tamamlayarak yaştan emekli olabilir.

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler -3-

 

İhya edilen borçlarda ödeme süresi altı ayla sınırlı

İhya işlemi ile yeniden yapılandırılmış borçların İşverenlerce başvuru tarihinden başlayarak altı ay içinde ödenmesi gerekiyor. İhya edilen borçların tamamı defaten ödenebileceği gibi aynı süre içinde kalmak kaydıyla taksitler halinde de ödenebilecek. Ancak başvuru tarihinden önceki sürelere ilişkin cari ay prim borçlarının bu altı aylık süre içinde ödenmiş olması şart değil.

 

Süresinde ödenmeyen borçlara ne olacak?

Bu süre içinde ödenmeyen borçlar için ihya veya mahsup işlemleri sonucunda, 5763 sayılı Yasa kapsamında ihya başvurusunda bulunulan tarihten önce vadesinde ödenmediği veya eksik ödendiği anlaşılan taksit tutarlarının, yasal ödeme vadesinin sona erdiği tarihten ödemenin yapıldığı tarihe kadar gecikilen her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası (YTL) cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenmek suretiyle bulunacak faiz oranının bileşik bazda uygulanması sonucunda hesaplanacak faiz miktarıyla birlikte ödenmesi gerekiyor.

 

DİBS Nedir?

Bilindiği gibi DİBS devletin, cari yıl bütçe kanununa dayanarak bütçe açıklarının finansmanı amacıyla çıkardığı borçlanma senetlerinin genel adı olmakta. DİBS endeksleri her işlem günü Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda iskontolu menkul kıymetlerde gerçekleşen işlemlerin ağırlıklı ortalama fiyatlarından hesaplanıyor.

 

Süresinde Ödememe Halinde Cebri Tahsilâtta Mahsup Devreye Girecek

Altı aylık sürede ödenmeyen borçlar nedeniyle yeniden yapılandırma hakkı kaybedilmiş olacak. Taksitlendirmenin bozulmasından sonra ödenen kısımlar işverence kendiliğinden ödenmiş olsa bile cebri tahsilâtta mahsup esaslarına göre mahsup edilecek.

 

Son Ödeme Tarihi Başvuru Tarihine Bağlı

Örneğin 20 Haziran 2008 tarihinde borç ihyası için başvuran bir işveren bu borçlarını bir defada veya DİBS + 1 faizi ile taksitler halinde, ama en geç 21 Aralık 2008 tarihinde kadar ödeyebilecek

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 11.06.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM