BASINDAN YAZILAR
SSGSS Yasası İsteğe Bağlı Sigortalılıkla Yapılan Son 7 Yıl Hesaplarını Alt-üst Etti / Şevket TEZEL - MuhasebeTR

SSGSS Yasası İsteğe Bağlı Sigortalılıkla Yapılan Son 7 Yıl Hesaplarını Alt-üst Etti / Şevket TEZEL

26.02.1963 doğumluyum. 10.06.1982 tarihinde ilk defa başladığım SSK sigortalılığında 993 gün prim ödedikten sonra 09.10.1997 tarihinde isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olarak 28.02.2006 tarihine kadar (3 bin 19 gün) aralıksız Bağ-Kur’a prim ödedim. 01.03.2006 tarihinde tekrar SSK sigortalısı oldum ve 30.06.2006 tarihinden sonra SSK sigortalılığıma isteğe bağlı olarak ara vermeden devam ettim. Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim? İsteğe bağlı SSK sigortalılığına devam ettiğimden dolayı 5510 sayılı yeni Kanunun bana zararı olur mu? Emekli oluncaya kadar isteğe bağlı SSK sigortalılığına devam edebilir miyim? Hasan GÜNEYSU/SAMSUN

 

Sayın Okurum,

Vermiş olduğunuz bilgilere göre gün sayısı ve sigortalılık süresi koşullarını tamamlamış bulunduğunuzdan tabi olduğunuz yaş şartı olan 47 yaşını tamamlayacağınız 26.02.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bunun için gerekli diğer koşul olan SSK emekliliğine tabi olmanız amacıyla son bin 260 günü SSK sigortalılığından (Yeni Kanundaki adıyla 4/a sigortalılığından) ödemiş olmalısınız. Bu amaçla isteğe bağlı SSK sigortalılığınızı Eylül 2008 ayı sonuna kadar sürdürmeli, şayet 1 Ekim 2008 tarihine kadar yeni Yasa iptal edilmezse bu tarihten itibaren bir işe girerek normal çalışan SSK sigortalısı olarak prim ödemeye başlamalısınız. Bu şekilde de 11 ay daha SSK’ya prim öderseniz Ağustos 2009 ayı sonunda bin 260 günü tamamlayarak, emekli olacağınız 26.02.2010 tarihine kadar Bağ-Kur primi ödemeden bekleyebilirsiniz. İsteğe bağlı SSK sigortalısı olarak son yedi yıl hesabına göre SSK emeklisi olmak isteyen sigortalıları mağdur eden SSGSS Yasası şayet iptal edilir de 1 Ekim’de yürürlüğe girmezse isteğe bağlı SSK sigortalısı olarak primlerinizi ödemeye devam edebilirsiniz.

 

Eşinizin Bağ-Kur’dan ve SSK’dan Emekli Olacağı Yıl 2012’dir

06.06.1955 doğumlu eşim ilk işe başladığı tarih olan 01.09.1989 tarihinden 30.01.1996 tarihine kadar SSK’ya prim ödedi. 01.02.1996 tarihinden itibaren özel bir işyeri açtığı 01.10.2003 tarihine kadar SSK’ya isteğe bağlı prim ödedi. Bu tarihe kadar toplam 3 bin 464 gün prim ödemişti. Ancak 1 ay dalgınlığından primini ödemediğinden sigortayı kestiler ve zorunlu Bağ-Kur'a geçmesi gerektiğini söylediler. 01.10.2003 tarihinden itibaren Bağ-Kur kaydını yaptırdı ve halen de sürdürüyor. Bulgaristan’daki iki yıllık askerlik süresini borçlanmadı. Verdiğim bilgilere göre eşimin emeklilik durumu nedir? Hüsniye PAMUKÇU

 

Sayın Okurum,

Vermiş olduğunuz bilgilere göre eşiniz 57 yaşını dolduracağı 06.06.2012 tarihinde Bağ-Kur’dan yaştan kısmi emekli olabilir. Bağ-Kur kaydını yöntemince kapatarak bir işyerinde çalışan bir SSK sigortalısı olarak en az 3,5 yıl (Bin 260 gün) prim öderse iki yıllık askerliğini de borçlanarak 01.09.1987 tarihinde bu defa SSK’dan emekli olabilir. Ayrıca belirtmeliyim ki 01.06.2003 tarihinde primlerini aksatmamış olsaydı bile isteğe bağlı SSK sigortalılığı geçerli olmazdı. Çünkü zorunlu sigortalılığın olduğu yerde isteğe bağlı sigortalılık geçerli olmaz.

 

Okur Sorularına Kısa Cevaplar

Şenol AYDIN – SSK’dan emeklilik için gerekli olan 25 yıllık sigortalılık süresini ve gün sayısını tamamlamış ve yaşı bekliyorsanız işyerinizden kıdem tazminatınızı ayrılma hakkınız bulunuyor. Bunun için durumu SSK’dan belgelendirmeli ve bu belgeyi işvereninize ibraz edip işten ayrılmalısınız.

Taylan TERZİ – 1963 doğumlu, 1984 yılında ilk defa sigortalı olup 4 bin 300 gün primi olan bir kadın sigortalı olarak 5 bin günü tamamlayınca emekli olabilirsiniz. Geriye dönük prim ödenmemiş süreleri ödeme şansınız yok, ama bundan sonra boşluk vermeden isteğe bağlı veya çalışan olarak prim ödeyerek kalan 700 günü tamamlayabilirsiniz.

 

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

 

Maden ve Taşıt İşyerlerinde Kim İşveren Kim Değil?

 

Maden İşyerlerinde İşverenlik

     İlgili makamlardan izin ve ruhsat alınarak işletilebilmesi mümkün olan maden arama çalışmaları da bir işi ifade ediyor, çalışanları ve işvereni bulunması gerekiyor.

    Maden arama ve işletme hakkını Maden Kanunu ve uygulama yönetmeliğinde belirtilen şartları yerine getirmek suretiyle devir alan ve sigortalı çalıştıranlar işveren sayılıyor.

    Fakat maden arama ve işletme hakkını kendileri herhangi bir sigortalı çalıştırmaksızın devreden ve karşılığında üretilecek maden cevherinden ton başına hisse, satıştan kar veya rödavans (Maden işletme hakkı olana madeni işletme karşılığında çıkarılan maden miktarı üzerinden ödenen kira) alan ruhsatname sahipleri fiilen sigortalı çalıştırmadıklarından işveren sayılmıyorlar.

    Maden işletmesini devretmekle beraber, kendi adlarına maden işletmesinin teknik faaliyetinin düzenleme ve denetimini yürüten ve sigortalı çalıştıran ruhsat sahibi işveren, işletmeyi fiilen çalıştıran ve üretimi gerçekleştiren şahıs ise taşeron (Aracı=alt işveren) sayılıyor.

 

Taşıt İşyerlerinde İşverenlik

Ülkemizde tam olarak gelişmeyen demiryolları ve denizyolları nedeniyle hormonlu gelişme fırsatı bulan karayollarında da özel kesim baskın durumda olduğundan birçok toplu taşım ve yük nakliye aracı faaliyette bulunuyor.

Bu araçların çoğunun sahibi fiilen yolcu ve yük taşımıyor. Sahipleri şoför, kaptan gibi mürettebat çalıştırarak araçlarını ticari olarak çalıştırabiliyor. Ülkemizde demiryolunda hizmet gören özel sektör bulunmuyor.

       

1- Kara Taşıtları

  • Aracın hukuken sahibi olan kimse sigortalı çalıştırdığı takdirde işveren sayılır ki çoğu kamyon sahipleri bu durumda bulunuyorlar.
  • Aracı sahibinden kiralayan veya herhangi bir şekilde elinde bulunduran kimse, sigortalı çalıştırdığı takdirde işveren sayılıyor.
  • Mülkiyeti muhafaza kaydıyla satın aldığı araçta sigortalı çalıştıranlar da işveren kabul ediliyor

 

2- Deniz Taşıtları Gemi sahibine donatan, gemide hizmet akdine istinaden çalıştırılanlara, gemi adamı, gemiyi sevk ve idare edene, kaptan deniliyor.

  • Donatan, iş sözleşmesine bağlı olarak işçi çalıştırdığı takdirde işveren sayılıyor.
  • Donatan, gemiyi kiraya vermişse, gemiyi kiralayanın sigortalı çalıştırması durumunda bu kişi işveren olarak kabul ediliyor.
  • Gemiyi sevk ve idare eden kaptan, işveren vekili konumunda bulunduğundan sigortalı sayılıyor.

 

Yed-i Emin ve Tasfiye Memurları

Asıl işverenin serbest iradesiyle görevlendirilmedikleri için kendileri iş sözleşmesine dayalı çalıştırılmasalar da yargı kararıyla işveren adına işlem yapmak üzere atanan yed-i emin ve tasfiye memurları da işveren vekili oluyorlar.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 07.06.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM