BASINDAN YAZILAR
Vergi Dilimi Etkisiyle Asgari Ücrette Kesinti Olmayacak / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Vergi Dilimi Etkisiyle Asgari Ücrette Kesinti Olmayacak / Okan Güray Bülbül

Yapılan düzenlemeyle vergi dilimi nedeniyle eline geçen net ücrette kesinti yaşayan asgari ücretlinin sorunu çözüldü. Bu sene de bekar bir asgari ücretlinin eline 2.324 TL’nin altında ücret geçmeyecek.

Yılbaşı çalışma hayatı açısından da bir başlangıçtır. İşçilerin ve insan kaynakları birimlerinin yılbaşında yapmaları gereken bazı işler olduğu gibi, ücret hesabı, vergi dilimi gibi bazı konular da yeni yılla birlikte yeni parametrelere göre belirlenir. Ücret gelirleri yıl bazında vergilendirilir. Yani bir işçinin eline geçen ücretten yıl bazında gelir vergisi kesilir. Gelir vergisinin dilimleri de yıllık olarak belirlenir.

2.324 TL’NİN ALTI YOK

2019’da işçilerin 18 bin TL’ye kadar elde ettikleri ücretler yüzde 15, 18 bin TL’den sonraki ücret gelirleri ise yüzde 20 üzerinden vergilendirilmişti. Bu nedenle işçilerin ocakta ellerine geçen net ücretle aralıktaki ücret önemli ölçüde farklılaşmıştı. Asgari ücretlilerin bundan etkilenmemesi için düzenleme yapılmış ve 2019’da kimse 2.020 TL’nin altında ücret almamıştı. Bu yıl için de hiçbir çalışan bekar bir asgari ücretlinin eline 2.324 TL’nin altında ücret geçmeyecek. Vergi dilimi hesabı sıfırdan başlıyor.

270 SAATLİK SÜRE HESABI YILLIK YAPILIR

Bir işçi yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir. Bu 270 saatlik sürenin hesabı yıl bazında yapılır. Buradaki yıl, işçinin işe girdikten sonraki 360 günü ifade ediyor. Örneğin kişi 1 Haziran 2019’da işe girmişse 1 Haziran 2020 tarihine kadar 270 saatlik fazla mesai yapabilir. Bu işçi için 1 Ocak 2020’de yıl içinde yapılabilecek fazla mesai süresi sıfırlanmaz. İnsan kaynakları birimleri buradaki yıl ifadesi bazen takvim yılı olarak değerlendirmek gibi bir hataya gidiyorlar. Ancak buradaki hesap, işçinin işe girdiği tarihten itibaren bir yıl olarak yapılmalıdır.

NETTEN ANLAŞMAK AVANTAJLI

İşverenle net ücret üzerinden anlaşan işçiler vergi dilimindeki artış nedeniyle kesinti yaşamaz. Net üzerinden anlaşan işçinin gelir vergisi dilimi nedeniyle eline geçen ücret azalırsa işçinin ücretinin eksik ödendiği iddiasıyla işverene ihtar çekme ve sonrasında kıdem ve ihbar tazminatını alma hakkı doğabilir.

FAZLA MESAİYE HER SENE ONAY KALKTI

İş Kanunu’na göre işverenin fazla mesai yaptırabilmesi için işçinin yazılı onayı şart. Yani işçi istemezse fazla mesai yapmak zorunda değil. 2017’ye kadar fazla mesai için her yıl işçiden yazılı onay alınması gerekiyordu. 2017’de bu zorunluluk kalktı. İşveren işçiden bir kez yazılı onay alırsa veya iş sözleşmesinde bu yönde bir madde varsa, her yıl işçiden yazılı onay almak zorunda değil. İşçi eğer kararını değiştirip fazla mesai yapmak istemezse bu durumu işverene bildirmekle yükümlü. Yani insan kaynakları birimleri eğer işçilerden bu yönde bir onay almışlarsa veya iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm varsa işçilerden bu yıl fazla mesai onayı almak zorunda değiller. İşçiler ise eğer bu yıl fazla mesai yapmak istemiyorsa, işverene yazılı olarak bildirmek zorunda.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.01.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM