BASINDAN YAZILAR
Aslı GEDİK - Dünya ile aynı muhasebe diliyle konuşmaya hazır mısınız? - MuhasebeTR

Aslı GEDİK - Dünya ile aynı muhasebe diliyle konuşmaya hazır mısınız?

Finansal raporlamada yeni bir döneme "merhaba"

Finansal raporlamada yeni bir döneme hazır mısınız?

Yalnızca Türkiye değil tüm dünya finansal raporlama alanında büyük bir değişim içine girdi. Bu değişimin adına da Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) ile uyum demek yanlış olmaz. İngiltere'de faaliyet gösteren Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Kurulu (IASB) tarafından yayınlanan bu standartlar şu anda 108 ülke tarafından benimsenmiş durumda...

UFRS'nin genel kabulü özellikle Avrupa Birliği (AB) finansal piyasalarında işlem gören şirketlerin 2005 yılından itibaren konsolide finansal tablolarını UFRS'ye göre hazırlama zorunluluğuyla ortaya çıkmıştır. IASB tarafından yayınlanan standartların Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kabul edilmiş haliyle kullanılmaya başlanması, 7,000'den fazla şirketin ve bunların tüm dünyaya yayılmış bağlı ortaklıklarının  UFRS'yi finansal tablolarını hazırlarken UFRS'yi kullanmalarına sebep oluşturmakta. Kanada, Hindistan, Kore, Brezilya ve Japonya 2011'e kadar UFRS'yle uyum çalışmasını tamamlayacağını bildiren ülkelerdir. Diğer iki önemli dünya ekonomi devine baktığımız da; Çin, bu yılın başında UFRS ile aynı sonuçları verecek tamamen yeni bir muhasebe standartlarına geçeceğini bildirmiştir.

Gelelim ABD'ye...

Kasım 2007'de Amerika Teşkilatlanmış Borsaları (SEC), bu borsalarda işlem gören yabancı şirketlerin UFRS'ye göre hazırlanmış finansal tablolarını bundan sonra Amerika Genel Kabul Görmüş Muhasebe Prensipleri'yle mutabakat çalışması yapmaksızın yayınlayabileceklerini bildirmiştir. 12,000'den fazla şirketi ve yaklaşık 100 ülkeyi etkileyen bu yeni uygulama şirketlere 25 milyon dolarlık bir tasarruf sağlamanın yanı sıra Amerika'da yeni bir tartışmayı da gündeme getirmiştir. UFRS, Amerika'daki işlem gören Amerikan şirketleri için de geçerli bir muhasebe standartları seti olmalı mıdır? Aslına bakıldığında Amerika Genel Kabul Görmüş Muhasebe Prensipleri'yle ile UFRS'nin uyumu üzerine çalışmalar 2002 yılında başlamış ve halen devam etmektedir ancak SEC'nin son açıklamaları ve devam eden toplantılar her iki muhasebe standardının da gelecekte Amerikan şirketleri için uygulanabilirliği konusunda bir yeşil ışık yakıldığının göstergesidir durumunda.

UFRS finansal raporlamada yeni bir dönemin başlangıcı

Türkiye'de taslak Türk Ticaret Kanunu Yasa Tasarısı ile gündemimize düşen UFRS dünyası aslında 2001 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nca (BDDK) yayımlanan Muhasebe Uygulamaları Yönetmeliği'yle ve daha sonra da 2005 yılında Sermaye Piyasası Kurulu'nun yayımlamış olduğu 1 ve 25 no'lu tebliğlerle bize "merhaba" demişti ama belki bunca ağırlığıyla gelmemişti. Evet; taslak tebliğ uyarınca gerçek ve tüzel kişiler gerek ticari defterlerini tutarken, gerekse münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayınlanan Türkiye Muhasebe Standartları'nı, yani diğer bir deyişle UFRS'yi kullanacaklardır. Türk Ticaret Kanunu Yasa Tasarısı'nın Meclis'ten geçmesini beklemeden dünyadaki gelişmelere paralel hareketlenmeler Türkiye'de de gözlenmektedir. BDDK'nın yeni yönetmeliğiyle 2006 yılı finansal tablolarını UFRS'ye göre hazırlayan bankalar bu sürecin içine girmişken; sermaye piyasası mevzuatı uyarınca finansal tablo ve raporların hazırlanmasına ilişkin tebliğ'de değişikliğe gitmekte olan SPK da bize bu konuda göz kırpmaktadır.

KOBİ'ler de UFRS'ye geçecek

Daha çok halka açık şirketleri ve finansal kurumları ilgilendiriyor gibi gözüken bu gelişmelerde aslında halka açık olmayan küçük ve orta ölçekli şirketler de unutulmamıştır.

2005 yılından itibaren AB'de menkul kıymetleri borsalarda ve teşkilatlanmış piyasalarda işlem gören şirketler konsolide finansal tablolarını UFRS ile uyumlu halde yayınlarken, küçük ve orta ölçekli şirketler 4'üncü ve 7'nci Avrupa Direktifleri temel alarak hazırladıkları ve kendi yerel mevzuatlarına uyarladıkları raporlama standartlarını kullanmaktadır. Almanya ve Belçika, faaliyet raporlama sistemini vergi bakış açısıyla hazırlarken, Hollanda ve İngiltere, UFRS ile uyumlu standartlar öngörmüştür.

Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu'nun taslak olarak yayınladığı "KOBİ'ler için UFRS"; küçük ve orta ölçekli şirketler için yeni bir kapı açmayı hedeflemektedir. UFRS'ye göre yüzde 85 oranında daha ince, genelde ölçüm ve değerleme yöntemi olarak maliyet yöntemini benimseyen "KOBİ'ler için UFRS" şeffaflaşmada ve kurumsallaşmada KOBİ'ler için önemli bir adım olarak gözükse de şimdiye kadar taslak standard hakkında yapılan yorumlar dikkate alındığında KOBİ'ler için UFRS'de daha fazla basitleştirme ve sadeleştirmeye ihtiyaç olduğu gözlenmektedir. Türkiye cephesinden bakıldığında, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu'nun gündeminde olan "KOBİ'ler için UFRS", önümüzdeki günlerde sık sık karşımıza çıkacak gibi gözükmektedir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 11.04.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM