BASINDAN YAZILAR
Erdal AYDIN - Öğretmen atamaları yapıldı - MuhasebeTR

Erdal AYDIN - Öğretmen atamaları yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nca 25 Şubat 2008 Pazartesi günü 4 bin 786'sı kadrolu, 2 bin 377'si sözleşmeli öğretmen olmak üzere toplam 7 bin 163 öğretmen ataması yapılmıştır. Resmi eğitim kurumlarına atanan öğretmen adayları, görevlerini öğrendikten sonra bakanlıkça kararnameleri elektronik ortamda gönderilen atandıkları illerde hemen görevlerine başlayabileceklerdir.

* Atanan kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerden istenecek belgeler nelerdir?
Ataması yapılan öğretmen adayları; KPSSP10 sonuç belgesi (aslı ya da bilgisayar çıktısı), 3 adet vesikalık fotoğraf, sağlık kurulu raporu, onaylı elektronik başvuru formu ve Milli Eğitim Müdürlükleri'nden temin edecekleri mal bildirimi belgelerini doldurarak göreve başlayacakları ilin İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne vereceklerdir.

* Sözleşmeli öğretmen de demektir?
Sözleşmeli öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi eğitim kurumlarında öğretmen ihtiyacını kadrolu öğretmenler ile karşılanamadığı durumlarda öğretmenlik mesleğinin yürütülmesi bakımından kadrolu öğretmenlerden bir farkı bulunmayan ancak sosyal güvenlikleri bakımından SSK'ya bağlı olarak bazı özlük haklarında farklılıklar olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen öğretmenlerdir. Sözleşmeli öğretmenliğe atanlar 6 Haziran 1978 gün ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar çerçevesinde hizmet sözleşmesi imzalayacaklardır. Sözleşme imzalayanlar, her yıl Ocak ayında yeni sözleşme imzalayacaklardır.

* Sözleşmeli olarak atanmış olan öğretmenler, aday devlet memuru mudur?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeliöğretmenler, işçi sayılmayan kamu görevlileridir. Bu bakımdan devlet memuru olmadıklarından stajerliğe (adaylığa) tabi tutulmazlar. Ancak, hizmet sözleşmelerinin 12'nci maddesine göre, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 1 yıl içinde mesleki eğitime tabi tutulurlar. Mesleki eğitimlerinde kadrolu öğretmenlere uygulanmakta olan temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitim programları uygulanmaktadır. Bu eğitimde başarılı olanlar, sözleşmeli öğretmenliğe devam edebilmektedir.

* Sözleşmeli görev yapan öğretmenler, aylıklarını ne zaman ve ne şekilde alırlar?
Sözleşmeli öğretmenler, aylıklarını peşin olarak ve her ayın 15'inde almaktadırlar. Yıl içinde yapılacak artışlar, aylık ücretlerine yansıtılmaktadır. Ayrıca, aylıklarının yanı sıra kadrolu öğretmenler gibi ek ders ücreti alabilmektedirler.

* Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme yapılırken Damga Vergisi kesilir mi?
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 1'inci maddesinde bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların Damga Vergisi'ne tabi olacağı; 2'nci maddesinde vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu ağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de Damga Vergisi'ne tabi olacağı; 5'inci maddesinde 1 nüshadan fazla düzenlenen kağıtların her nüshasının ayrı ayrı aynı miktar veya nispette Damga Vergisi'ne tabi olacağı hükme bağlanmıştır. Anılan kanuna ekli (1) sayılı tablolunun "I. Akitlerle İlgili Kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 bendinde "belli parayı ihtiva eden mukavelenameler"in binde 7.5 nispetinde, "IV. Makbuzlar ve Diğer Kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/b bendinde de "maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtlar"ın binde 6 nispetinde Damga Vergisi'ne tabi olacağı hükmü yer almaktadır. Sözleşmeli statüde çalıştırılan personelle hizmet sözleşmelerinin her bir nüshasının, sözleşmede yer alan aylık brüt ücret miktarı ile sözleşme süresinin çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden 488 sayılı kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-A/1 bendine istinaden binde 7.5 nispetinde Damga Vergisi'ne tabi tutulması gerekmektedir.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 05.03.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM