BASINDAN YAZILAR
Gelirler Kontrolörü Mustafa TAN - Maliye ile anlaşma için harç ödenecek - MuhasebeTR

Gelirler Kontrolörü Mustafa TAN - Maliye ile anlaşma için harç ödenecek

mustafa.mt@gmail.com

Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile birlikte kurumlar vergisi mükellefleri transfer fiyatlandırması kavramı ile tanıştı. Bu düzenleme 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlükte. Uygulamaya dair Bakanlar Kurulu Kararı ve Genel Tebliğde açıklamalar yapılmıştır. Düzenleme kapsamına gelir vergisi mükelleflerinin de dahil olmasıyla transfer fiyatlandırmasının etki alanı son derece genişlemiştir.

Transfer fiyatlarının tespitinde öngörülen fiyat tespit yöntemlerinin uygulanabilirliği konusunda tereddütler bulunmaktadır. Emsallere uygun fiyatların mevcut fiyat tespit yöntemlerine göre belirlenmesi kolay olmayacak. Bunun yanında Kanunda sayılmamış olan ancak idari düzenlemelerle tanımlanan fiyat tespit yöntemleri mevcut. Kanun maddesinde mükellefe başka yöntemlerle fiyat belirleme imkanı tanınmış. Ancak mükellef bu belirlemeyi yaparken ne kadar serbest hareket edebilecektir?

Bu noktada mükellefler herhangi bir sorunla karşılaşmamak için Maliye Bakanlığı ile anlaşma yolunu da tercih edebilecektir. Peşin fiyatlandırma anlaşmasının temel amacı, mükelleflerin ilişkili kişilerle yapacakları mal veya hizmet alım ya da satımında uygulayacakları transfer fiyatlarına ilişkin olarak ileride doğabilecek vergi ihtilaflarının önüne geçmektir. 

Peşin fiyatlandırma anlaşmaları temelde İdare ile mükellef arasında sadece "yöntem" konusunda belirleme yapmaktadır. Anlaşmanın yapılmış olması, anlaşma konusuyla ilgili olarak mükelleflere İdare tarafından incelenmeme hakkı sağlamamaktadır. Anlaşma kapsamındaki işlemlere ilişkin belirlenen yöntemin uygulanması incelenebilir. Anlaşmada belirlenen yöntem, inceleme sırasında eleştiri konusu edilmeyecektir. Ancak bu yöntemin uygulanmasının doğru olup olmadığı, yöntem uygulanırken anlaşma koşullarına uyulup uyulmadığı konusunda inceleme yapılabilecektir.

İdare, mükellefin söz konusu koşullara uyum gösterip göstermediğini veya bu koşulların geçerliliğini sürdürüp sürdürmediğini, anlaşmada belirlenen süre boyunca mükellefin sunacağı yıllık rapor üzerinden takip edecektir.

Peşin fiyatlandırma anlaşmaları, transfer fiyatlandırması konusunda çok önemli bir role sahip olacak. Fiyatların belirlenmesi ise ciddi bir süreci ve çalışmayı gerektirecektir.

Sonuçta mükellef ileride cezai tarhiyatla karşılaşmayı istemeyecektir. Bu nedenle idare ile anlaşmanın daha kesin bir çözüm olabileceği düşüncesi hakim olabilir.

Peşin fiyatlandırma anlaşmasını ancak kurumlar vergisi mükellefleri yapabilecektir. İlk aşamada 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na kayıtlı mükellefler, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren ise tüm kurumlar vergisi mükellefleri ilişkili kişilerle yaptıkları yurt dışı işlemlerine ilişkin olarak belirlenecek yöntem konusunda İdare'ye başvurabilecektir. Yasa metninde yurtiçi yurtdışı ayrımı olmamasına karşın Genel Tebliğde sınırlamaya gidilmiştir.

Şu an TBMM'nde bulunan bir yasa tasarısı ile İdare'ye fiyat belirleme konusunda başvuran mükellefe belli bir miktar harç ödeme mükellefiyeti getiriliyor. Tasarıya göre transfer fiyatlandırması ile ilgili yöntem belirleme anlaşması için başvuru harcı olarak 25.000 YTL, bu anlaşmaların yenilenmesi için ise 20.000 YTL alınması öngörülüyor.

Transfer fiyatlandırması ile ilgili yöntem belirleme için İdare ile anlaşmanın bizce de bir bedeli olmalıdır. Ancak, harç miktarlarına ve alınma şekline bakıldığında başvuru yapacak mükellef sayısının fazla olmayacağı dikkati çekiyor. Harç alınmasında önemli konu ise başvuru yaptığı halde anlaşamayan mükelleflerin durumudur. Başvuru yapan mükellef, İdare ile anlaşamadığı durumda ödediği harç ne olacaktır?

Harçlar Kanununda yapılacak bu değişiklik sonrasında peşin fiyatlandırma anlaşması için İdare'ye başvuru mekanizmasının işlemeyeceğini düşünüyoruz. Bizce başvuruda cüzi bir harç, kabul aşamasında daha yüksek miktarlı bir harç belirlenebilir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 04.03.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM