BASINDAN YAZILAR
Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Mümkün / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Mümkün / Okan Güray Bülbül

 Sigortalı olmadan önce yapılan askerlikler borçlanıldığı takdirde sigorta girişi, borçlanılan süre kadar geriye gider. Sigorta girişi geri gittiğinde emeklilik tarihi ve koşulları da değişir. Böylece erken emeklilik mümkün olabilir.

Soru: Emekli olmak için 100 gün primim eksik. Askerliğimi borçlanarak prim gününü tamamlayabilir miyim? Ne kadar ödemem gerekir 18 aylık askerliği borçlanmam için? (Ekrem Katırcı)


1 güne 17 lira ödeniyor

Cevap: Erkek sigortalılar askerlik borçlanmasıyla bazen yalnızca prim günü kazanırlar. Bazen de askerlik borçlanmasıyla sigorta girişinin öne çekilmesi mümkündür. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlikler borçlanılırsa sigorta girişi borçlanılan süre kadar geriye gider. Sigorta girişi geri gittiğinde emeklilik tarihi ve koşulları da değişir. Sizin durumunuzda eğer askerlik sigortalılık sonrasında yapılmış ise askerliğinizin yalnızca prim günü kazandırması söz konusu olacaktır. 18 aylık askerliğinizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. Yalnızca size yetecek olan 100 günü borçlanarak emekli olabilirsiniz. 2017 yılı için askerlik borçlanmasının 1 günü için en düşük 17,56 TL ödenmesi gerekmektedir. 100 gün için 1.756 TL ödemeniz gerekecektir. Ödemeyi yaptıktan sonra emeklilik için dilekçe vererek aylık bağlatılmasını talep edebilirsiniz.


Kıdem tazminatı alabilirsiniz

Soru: Önümüzdeki ay emeklilik için gerekli yaş şartını dolduracağım. İşyerinden ayrılıp SGK’ya aylık bağlanması için talepte bulunacağım. Emekli olmadan önce işverene bu durumu bildirmem gerekir mi? İhbar tazminatı ödemek zorunda kalır mıyım? (Ayşegül Terzi)

Cevap: Emekli olmak nedeniyle işten ayrılmanız halinde işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. İhbar süresinde ise Yargıtay emekliye ayrılacak kişiye işverenin ihbar süresi uygulayamayacağı yönünde kararlar veriyor. Dolayısıyla işverene emekliye ayrılacağınızı ihbar süresinde bildirmenize gerek yok. İşveren süreye uymadığınız için ihbar tazminatı ödemenizi talep edemez. Ancak bu durumu işverene bildirmeniz ve işverenin de yerinize yeni bir eleman bulmasını kolaylaştırmak yerinde olur.


İşyerinin el değiştirmesi çalışanları etkilemez

Soru: 1997'de sigortalı olarak işe başladım. 2004'ten itibaren bu işyerinde çalışmaktayım. Kıdem tazminatı fonu hesabına alınacak mıyız? Bu işyeri yakın bir zamanda satılacak, alan kişilerle çalışmak istemiyorum. Neler yapabilirim, hangi yolu takip edeyim?

Cevap: Çalışma süreniz 1 yılı geçtiği için kıdem tazminatına hak kazanmış durumdasınız. Ancak 1 yıl çalışma tek başına yeterli değildir. Kıdem tazminatını hak edecek şekilde iş sözleşmenizin feshedilmesi gerekir. Kıdem tazminatı fonu hayata geçtiğinde mevcut çalışanlar için geçişin nasıl olacağı henüz netleşmedi. İşyerinizin satılması iş sözleşmesini sonlandıracak bir durum değildir. Yeni işveren sizi işten çıkartırsa kıdem tazminatı alabilirsiniz. Ancak işyerinin el değiştirmesi nedeniyle işten ayrılırsanız tazminat alamazsınız.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 29.06.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM