BASINDAN YAZILAR
Fazla Çalıştırılan İşçi 'Haklı Fesih' Yapabilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Fazla Çalıştırılan İşçi 'Haklı Fesih' Yapabilir / Okan Güray Bülbül

 1. Soru: 2010'dan beri aynı firmanın ayrı şubelerinde çalışıyorum. Servis vardı. Fakat 1 sene kadar önce servis kaldırıldı ve o gün itibarıyla akşam 11 olan çıkışımı mağaza yetkilisiyle sözlü olarak sadece 10’a çektiler. Fakat şimdi akşam 11’de çıkmam istenmekte. İtiraz hakkım var mıdır? Bu çıkış saatlerimi haftalık çalışma programlarıyla kanıtlayabilirim. Nasıl bir yol izlemeliyim?


Çalışmak 'onay' sayılır

Cevap: Bir işyerinde servisin kaldırılması çalışma koşullarında esaslı değişiklik olarak değerlendirilir. Ancak çalışanın değişikliği kabul ederek çalışmaya devam etmesi bu değişikliğe onay verildiği anlamına gelir. Diğer yandan sözleşmenizde belirtilen çalışma sürelerinden daha uzun çalışmanız haklı fesih nedeni oluşturur. Ancak bu nedenle fesih hakkınızı kullanmanız için fazla çalışmaya onay vermemiş olmanız gerekir. Ayrıca fazla çalıştığınız sürelere ait ücretinizin ödenmiş olması halinde de bu nedenle fesih gerçekleştiremezsiniz.


2. Yüzde 50 sınırı var

Soru: Oğlum yüzde 47 engel 
oranıyla malulen emekli oldu ve SGK'dan 1.100 TL maaş alıyor. Evli ve 2 çocuğu var. Eşine bakım parası alabilir mi? (Bekir Özcan)

Cevap: Evde bakım parası için engel oranının en az yüzde 50 olması gerekiyor. Dolayısıyla oğlunuz eşine bakım parası alması için başvuru da bulunamaz.


3. Beş yıla dikkat!

Soru: 2012'den beri çalışıyorum. Maaşım hep düşük gösterildi. 2016'da çıkış vermiş. (4) koduyla bana evrak imzalattırdı. 'Şube değişikliği için' dedi, ben de imzaladım ve çıkışım olduğunu yeni öğrendim. Ben nasıl bir yol izlemeliyim?

Cevap: Eksik bildirim için dava açmanız gerekir. Bunun için 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusu. Bu nedenle bir an önce dava açmanızda fayda var.


4. Tazminat için iki alternatif olabilir

Soru: İlk işe girişim Kasım 2002. 2005'ten beri de kesintisiz bir özel okulda çalışıyorum. Kasımda, 15 yılım doluyor ama sigortam 1999 öncesi olmadığı için kendim ayrıldığımda tazminat alamıyorum. Yasada benim durumumu da düzelten bir değişiklik olacak mı acaba? (Tuğçe Güvendeğer)

Cevap: Kıdem tazminatı fonu konusunda henüz net bir taslak yok. Ancak fona dönüşürse tazminat alınabilmesi için iki alternatif olacağı konuşuluyor. Bunlardan ilki emeklilik, ikincisi ise emeklilik için yaş dışındaki diğer şartların sağlanması. Ancak sizin için emeklilik için yaş dışındaki diğer şartların sağlanması için 4.500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartları geçerli. Siz bu koşulları sağlamadığınız için şu an da zaten kıdem tazminatınızı bu nedenle istifa ederek alamazsınız.


5. Malulen iki emeklilik olmaz

Soru: 2014'te dil kanserine yakalandım 2015 Şubat'ta ameliyat oldum. Ameliyat sonrası sol kolumu kaybettim Fransa'da engelli olarak emekli oldum. Türkiye’de 2017 Ocak'ta engelli emeklilik için SGK’ya başvurdum. 32.000 TL borçlanma 
yaptım, ancak Ankara’dan da ret cevabı aldım. Şimdi ne yapmam lazım? (Mehmet Avcı)

Cevap: Hem Fransa’dan, hem de Türkiye’den malulen emekli olunması mümkün değildir. Yeniden sevk alıp başvuru yapmanız ve kanser teşhisini belirtmeniz gerekiyor.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 04.05.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM