BASINDAN YAZILAR
Kadınlar İkinci Evlilikte De Tazminat Alabilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Kadınlar İkinci Evlilikte De Tazminat Alabilir / Okan Güray Bülbül

Kadın çalışanlar evlilik sonrası 1 yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirler. Aynı şekilde ikinci kez evlendiklerinde de işinden ayrılıp tazminatını alabilir.

1.Soru: Eşim 1984 doğumlu, 2005'te SSK’lı oldu, 2010'da doğum yaptı.12 senedir aynı yerde çalışıyor 15 senelik olunca tazminat alabilir mi? Eşimden 6 ay önce boşanmıştım şimdi tekrar nikah kıydık. İkinci nikahı kıydığımız için tazminat alabilir mi? (Emre Kaplan)

Cevap: Eşiniz 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alamaz. Eşiniz 25 yıl ve 4.500 prim günü ile bu hakkı kullanabilir. Emeklilik için 58 yaş ve 7.000 prim günü şartlarına tabi. Bu şartları doldurduğunda primi yetmezse doğum borçlanmasıyla prim günü kazanabilir. Kadın çalışanlar evlilik sonrası 1 yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirler. Eşiniz daha önce bu şekilde kıdem tazminatı talep ettiyse de, etmediyse de ikinci kez nikah kıyılması halinde de kıdem tazminatı alınabilir. Ancak boşandığı eşiyle yeniden evlenen ve bu nedenle kıdem tazminatı talep eden işçinin durumuyla ilgili Yargıtay bazı durumlarda hakkın kötüye kullanılması ve iyi niyet olmaması yönünde kararlar vermektedir.


2. İş sözleşmesi önemli

Soru: Arkadaşımın aracında ek 6 kapsamında çalışan taksi şoförü iş akdinin feshedilmesi üzerine, 30 gün çalıştığı halde 10 günden az süreli çalıştırıldığını söyleyerek sigortaya şikâyette bulunacağını ifade etmiştir. Bu durumda taksi sahibi arkadaşımın yapması gereken nedir? (Kemal Göle)

Cevap: Ek 6. madde kapsamında araç sahibiyle şoför arasında imzalanan kısmi süreli iş sözleşmesiyle şoförlük mesleğini yaptıkları ilin sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine müracaat ederler ve bu kapsamda işlemleri başlatılır. Dolayısıyla SGK’ya verilen kısmi süreli iş sözleşmesi bu konuda belirleyicidir. Bunlara bakılması gerekir.


3. Hem maaş hem yetim aylığı alamaz

Soru: Babamın vefatından sonra hiç evlenmemiş olan ablam 2004-2007 tarihleri arasında Bağ-Kur’dan yetim aylığı aldı. 2007'de emekli aylığı bağlanınca yetim aylığı kesildi. Bunu tekrar alması mümkün müdür? (Nurgül Bayburtlu)

Cevap: Ablanız kendi çalışması nedeniyle emekli aylığı alıyorsa yetim aylığını almaya devam edemez. Tekrar aylığı alamaz.


4. Askerlik borçlanması

Soru: 05-06-1972 doğumluyum.1-7-1991 sigorta başlangıcım.1995-1996 yıllarında 18 ay askerlik yaptım. En erken ne şartlarda emekli olurum? (Ekrem Karasu)

Cevap: Emekli olmak için 5.600 prim günü, 53 yaş ve 25 yıl sigortalılık şartlarına tabisiniz. Prim gününüz ve sigortalılık süreniz çalışmanızda kesinti yoksa dolmuş durumdadır. 2025'te emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması buna etki etmez.


5 Yıllık izinde 1 yıl şartı

Soru: 11 ay çalıştım 1 yıl dolmadan ayrıldım. 1 hafta sonra işe başladım benim yıllık izin hakkım var mıdır? (Serkan Kahraman)

Cevap: Yıllık izin bir yıllık çalışmanın sonunda işçilere sağlanan bir haktır. Bu bir yıllık çalışmanın aynı işverene bağlı işyerlerinde geçmesi gerekir. Eğer bir işyerinden 11 ay çalıştıktan sonra ayrılmış ve tamamen farklı bir işyerinde yani aynı işverene ait olmayan başka bir işyerinde çalışmaya başlamışsanız bu durumda bu işyerinde bir yıllık süreyi doldurmanız gerekir.


6. Yaşta indirim olmaz

Soru: Yer altında 8 buçuk yıl çalıştım, şu an 48 yaşındayım emeklilik yaşımı yıpranma payıyla kaç yıl öne çekerler? (Hasan Arslan)

Cevap: İtibari hizmet süresi kapsamında ödenen primler eğer 3.600 günden az ise bu durumda emeklilik yaşında bir indirim söz konusu olmamaktadır. Ancak bu sürelerin prim gününü artırması ve 23.05.2002'ye kadarki sigortalı çalışmayı artırması nedeniyle emeklilik hesabında farklılık yaratması söz konusu olabilmektedir. 8,5 yıllık çalışmanın hangi dönemde olduğunu bilmeden net bir emeklilik hesabı yapılması mümkün değildir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 16.03.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM