BASINDAN YAZILAR
Kazım YILMAZ - 'Vergiler artacak' dedik başlangıç hızlı oldu - MuhasebeTR

Kazım YILMAZ - 'Vergiler artacak' dedik başlangıç hızlı oldu

2008 yılının vergilerin artacağı bir yıl olacağını belirtmiştim. Ama bu kadar da hızlı dememiştim. Yılın başından önce bazı işlemlerde KDV oranı artırıldı.
KDV'si artan işlemlerden ilki finansal kiralama. Finansal kiralama işlemleri yatırımlarla ilgilidir. Ne yazık ki, ilk artışlardan biri yatırımların maliyetini yükseltecek bir artış.
Sahte fatura kullanılmasının önlenmesi amaçlanarak canlı hayvan ve etin toptan aşamasında KDV yüzde 1 olarak belirlenmişti. Etin toptan aşamasında KDV yüzde 8'e çıkarıldı. Ham post ve deriler de yine yüzde 1'lik listeden çıkarıldı.
Pamuk ve yünün KDV oranı artırıldı. Oysa pamuk ve yün tarımdan sanayiye giriyor. Bu malların ilk alımlarında KDV yüksek olduğu zaman sahte fatura kullanımı fazla oluyor. Bunun için KDV oranı düşürülmüştü. Sahte fatura kullanımını önleyecek yeterli önlem bulunmadan KDV oranı yükseltildi. Sahte fatura kullanımında artış olacağını tahmin etmek zor değil.

Engelli arabalarının ÖTV'si
İşin daha önemli bir tarafı sakatlar için yapılmış arabaların KDV'sinin yüzde 1'den 18'e çıkarılması. 31.12.2007 tarihine kadar engelliler için yapılmış bisikletler, tekerlekli koltuklar, motorlu veya motorsuz diğer taşıtların KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanıyordu. Şimdi yüzde 18 oldu. Daha önce engelli arabalarının ÖTV'si ile ilgili olarak devletin buna muhtaç olmadığını, olmaması gerektiğini yazdım. Aynı şey bu araçların KDV'si için de geçerli.
Bu taşıtlardan alınan KDV'nin artırılmasının mantığını anlamak zor. Eğer amaç sırf fiskal ise devlet için buradan alınacak vergi önemli bir tutar değil ama ödeyecek olanlar için önemli. Bu kadar verginin alınabileceği pek çok yer var. Örneğin devlet tahvili ve hazine bonosundan alınan vergi bir puan artırılsa çok daha fazla vergi geliri sağlanır. Ya da borsada para kazananlardan asgari ücretliden alınan vergi oranı kadar vergi alınsa, daha fazla vergi geliri sağlanır. AB'ye uyum gibi gerekçeler ise böyle bir konuda hiç gündeme getirilemez.
Bu arada bu artışların bir kısmının 31.12.2007 tarihinde yürürlüğe girmiş olması da artışın 2008'de değil, 2007'de yapıldığı şeklindeki bir cevabı haklı kılmaz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 03.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM