BASINDAN YAZILAR
Selim EROL - Yurtdışı borçlanmasında sigortalılık başlangıcı ne olacak? - MuhasebeTR

Selim EROL - Yurtdışı borçlanmasında sigortalılık başlangıcı ne olacak?

Doğum tarihim: 01.08.1962. Almanya'da Türk Vatandaşı olarak 1979 yılından beri çalışmaktayım. Türkiye'de hiç çalışmışlığım yok.
 

 Bu şartlar altında borçlanarak nasıl emekli olabilirim? Ne kadar süre ve ne kadar ödeme yapmam gerekli? Tamamını peşin mi ödemem gerekli? Şu anki emekli aylığı ne kadardır? 01.01.2008 de Kanun değişeceği söyleniyor. Emeklilik hakkı başvuru tarihinden itibaren mi geçerli olacak? (Semra BERBEROĞLU-Altbach-ALMANYA)

Sayın BERBEROĞLU, Daha önceki yazılarımızda yurtdışı borçlanması konusunda ayrıntılı bilgi vermiştik. Bu nedenle sorunuzu kısaca cevaplamaya çalışalım. Daha önce Türkiye'de çalışmanızın bulunmaması nedeniyle yeni reform yasası yürürlüğe girinceye kadar borçlanma başvurunuzu SSK'ya bir günlüğü 3,5 dolar karşılığında yapabilirsiniz. -Borçlandırılma sırasında 18 yaş altı hizmetleriniz ile Türk Vatandaşlığından çıkış ve tekrar vatandaşlığa alınış tarihleri arasındaki çalışma süreleriniz dikkate alınmayacaktır.

* * *

Yurtdışı çalışmalarını borçlananların sigortalılık başlangıcı nasıl hesaplanır?

-Ayrıca yurtdışında çalışmaya başladığınız tarih sigorta başlangıcınız olarak sayılmaz. Tarafınıza bildirilen borcun tamamının ödendiği tarihten borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülmek suretiyle sigorta başlangıç tarihiniz bulunur.

-Borcunuzu ödemeden tahsis talebinde bulunamazsınız. Borcunuzu reform Yasası olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile birlikte yurtdışı borçlanma miktarları artacağından, yurtdışı borçlanma işlemlerini yasa yürürlüğe girinceye kadar sonuçlandırmanız lehinize olacaktır.

-Sayın BERBEROĞLU, yurtdışında çalıştığınız süreleri (emeklilik için gerekli olan en az 20 yıllık süreyi borçlandığınızı dikkate aldığımızda) SSK'ya (Devredilen) borçlanmanız halinde, emekli olabilmek için 20 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün ve 44 yaş şartına tabi olacağınız için mevcut durumda emekliliğe hak kazanmış durumdasınız.

-Emekli aylığınıza gelince kesin bir rakam telaffuz etmek sizin için yanıltıcı olabilir. Ancak aylığınız ortalama olarak alt sınır aylığı olan 550.-YTL civarında olacaktır.

* * *

Evlendikten sonra T.C. Vatandaşı olanların emeklilikleri nasıl olacak?

-18.06.1951 doğumluyum. 02.06.2000 yılında evlenerek Türk vatandaşlığına geçtim. Ben Gürcistan doğumluyum. Türk vatandaşlığını 2000 yılında kazandım. Gürcistan' da 1975 - 2000 yılları arasında aralıksız çalıştım. Bir süre sigortasız çalıştım Türkiye'de ama 01.04.2005 tarihinde ilk sigorta girişim yapıldı. Devamlı sigortalı olarak çalışmaya devam ettim. Şu anda 56 yaşındayım. Boşanmış bir kadınım. Halen çalışıyor olmakla beraber yaşım gereği emeklilik kaygım çoktan başlamış bulunmakta.

Yaşamımın uzun yıllarını çalışarak geçirmiş bir insan olarak her Türk vatandaşı gibi ben de emekli olmak isterim. Emek verdiğim yılların farklı ülkeler olması bunu nasıl etkiler bilemiyorum. Sosyal güvenlik benim de hakkım acaba bunu en hızlı ve doğru şekilde nasıl elde edebilirim? Gürcistan' da çalıştığım tüm yıllar sayılacak mı? Sigortalı olmadığım günler için toplu para yatırabilir miyim? Beni kapsayan emeklilik yaşı hangisidir. Kaç yaşında emeklilik hakkı kazanırım?

(Laura GÜNDOĞDU)

* * *

Gürcistan da geçen çalışmalar Türkiye de dikkate alınacak mı?

-Sayın GÜNDOĞDU, ülkemiz ile Gürcistan arasında 11.12.1998 tarihinde imzalanan ve 20.11.2003 yürürlük tarihi bulunan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi çerçevesinde Sözleşmenin her iki Tarafın mevzuatında öngörülen kişiler ile onların aile fertlerine uygulanacağı hüküm olunmuştur.

-1975-2000 yılları arasında Gürcistan mevzuatına göre tamamlamış olduğunuz sigortalılık süreleri, aynı zamana rastlamamak şartı ile Türkiye'de sigortalılık süresi olarak dikkate alınabilecektir. Bu durumda Gürcistan' da geçen sigortalılık süreleri ve ilk işe başlama tarihi sigortalılık başlangıç tarihi olarak dikkate alınacaktır.

-İki Ülke arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi hükümleri uyarınca Gürcistan' da geçen çalışmalarınızı da belirterek SSK'ya (Devredilen) "Sigortalılık Sürelerinizin Birleştirilmesi" müracaatında bulunmanız gerekmektedir.

-1975 yılını dikkate aldığımızda emekliliğiniz için 20 yıl ve 5.000 gün şartına tabisiniz. Birleştirme işleminden sonra yukarıda belirttiğimiz şartları taşımanız halinde olabileceksiniz. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 02.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM