BASINDAN YAZILAR
Rahat iş yapabilme liginde 34 sıra birden yükseldik - MuhasebeTR

Rahat iş yapabilme liginde 34 sıra birden yükseldik

Türkiye, Dünya Bankası'nın rahat iş yapabilme endeksinde 91'inci sıradan 57'nciliğe yükseldi. Sıçramada Kurumlar Vergisi indirimi, iş kurma maliyetlerinin düşmesi ve vergi ödeme süresinde kısalma etkili oldu..

Kurumlar Vergisi oranını geçtiğimiz yıl yüzde 20'ye çeken Türkiye, bu sayede dünyada rahat iş yapılabilen ülkeler sıralamasında bir yılda 34 basamak atladı. Dünya Bankası'nan her yıl yayımladığı Ease of Doing Business Index'te (İş Yapabilme Rahatlığı İndeksi) geçtiğimiz yıl 91'inci olan Türkiye, 178 ülke arasında bu yıl 57'inci sıraya yükseldi. İndeksin detaylarının anlatıldığı Doing Business 2008 (İş Yapabilme 2008) raporunda, Türkiye'nin 34 sıra yükselmesi büyük ölçüde Kurumlar Vergisi oranında yaptığı indirim ve yeni Kurumlar Vergisi Kanunu çıkarmasına bağlandı. Türkiye geçtiğimiz yıl yerleştiği 91'inci sıraya 84'üncülükten düşerek yerleşmişti.

E-BEYANNAME BAŞARILI OLDU
İndeks, yayımlandığı yılın haziran ayı ile bir önceki yılın haziran ayı arasında yaşanan gelişmelere göre hazırlanıyor. Vergi indirimi ve yeni kanunun çıkması her ne kadar Türkiye'nin indekste büyük sıçrama yapmasına neden olarak gösterilse de 2007 - 2006 Haziran dönemi ile 2006 - 2005 Haziran dönemleri arasında yapılan karşılaştırma iş ortamanın vergi dışı alanlarda da kolaylaştığını ortaya koydu. Özellikle yatırımcıların iş kurarken daha az bürokrasi ile uğraşmalarını amacıyla yapılan reformların söz konusu dönemde etkisini gösterdiği Dünya Bankası'nın hesaplamalarında da görüldü. Dünya Bankası'nın hesaplamalarına göre 2006 - 2005 Haziran döneminde iş kurmak için geçirilen ortalama gün sayısı 9, yapılan işlem sayısı da 8'di. 2007 - 2006 Haziran döneminde ise iki veride de sayı 6'ya geriledi. İş kurma maliyeti de kişi başına milli gelirin yüzde 26.8'inden, yüzde 20.7'ye geriledi. Lisans ve ruhsat işlemleri için geçirilen gün sayısı 232'den 188'e indi. Ancak lisans ve ruhsat maliyetleri kişi başına milli gelirin yüzde 150.2'sinden yüzde 369.9'una yükseldi. Vergi beyanı ve dış ticareti ilgilendiren işlemlerin elektronik ortamda yapılabilmesi için Türkiye'nin düzenli olarak altyapısını geliştirmesi de gelişmekte olan ülkeler arasında örnek gösterildi. Maliyede elektronik beyanname sistemini iyileştirilmesi bakımından Türkiye'nin reform yapanlar arasında ön sıralarda yer aldığı raporda vurgulandı. Vergi ödemek için bir yılda harcanan zamanın 31 saat geriye çekildiği görüldü. İhracat için geçirilen süre de 20 günden 14'e, ithalat için geçirilen süre de 25 günden 15'e geriledi. Öte yandan konteyner başına ithalat ve ihracat maliyetlerinin de her iki kalemde de yaklaşık 300 dolar yükseldiği görüldü.

(Kaynak: Sabah Gazetesi | 26.09.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM