BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Kıdem tazminatı fonundan ödeme koşulları - MuhasebeTR

Resul KURT - Kıdem tazminatı fonundan ödeme koşulları

Kıdem tazminatı fonu yasallaştığı zaman işçi kendi isteğiyle işi bıraksa dahi kıdem tazminatı alabiliyor mu? Celil Ceylan

‘Kıdem Tazminatı Fonu’ tasarısı ile kapsama giren işçilere ve hak sahiplerine Kıdem Tazminatı Fonu’ndan hak edecekleri kıdem tazminatının ödenmesi ve bu tazminatın güvence altına alınması amaçlanmaktadır. Ancak, bu tasarının ne zaman yasalaşacağı ya da yasalaştığında hangi esaslara göre kıdem tazminatı ödeneceği henüz kesinleşmiş değildir.

Kıdem Tazminatı Fonu Kanun Tasarısı’na göre, adına en az 10 yıl Fon’a prim ödenen işçinin isteği halinde kıdem tazminatı ödeneceğine ilişkin bir hüküm bulunmaktadır. Eğer, yasa TBMM’de görüşülüp kanunlaşırsa Kıdem Tazminatı Fonu’na 10 yıldan fazla prim ödeyenler istifa etseler bile kıdem tazminatı alabilecekler.


Memurluk sınavını kazanan işçinin kıdem tazminatı


Bir kamu kurumuna memur olarak atandığımdan dolayı işyerinden istifa etmem durumunda kıdem tazminatı alabilir miyim? İş veren ihbar sürem dolmadan benim işten çıkmama izin vermezse devlet memurluğu görevime de ihbar süremin bitiminden önce başlamam gerekirse bana dava

açabilir mi?


Kıdem tazminatı verilmesi gereken durumlar 1475 Sayılı İş Kanunu’nun yürürlükteki tek maddesi olan 14. maddesinde tek tek belirtilmiştir. Bunun dışındaki bir nedenle fesih halinde kıdem tazminatı ödenmesi söz konusu olmaz.

Özel sektörde çalışan işçinin KPSS sınavını kazanarak devlet memuru olması nedeniyle istifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenmesini gerektirmez.

İş Kanunu’nda yer alan bildirim süresi hem işveren, hem de işçi için geçerlidir. İşçi de istifa etmesi durumunda işyerindeki kıdem süresine göre 2-4-6-8 hafta önceden haber vermek veya bu sürenin ücretini tazminat olarak işverene ödemek durumundadır. Yani, ihbar tazminatı işçi için de geçerlidir. İşveren dilerse dava açarak sizden ihbar tazminatını talep edebilir.


İsteğe bağlı sigortada toptan ödeme olmaz


Eşim isteğe bağlı sigortalı iken 3 ay üst üste prim ödenmemesi nedeni ile (kanun gereği) sigortalılığı iptal edilmiş oldu. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olabilmek için geçen süreler için -gecikme cezası var ise bununla birlikte- ‘Toplu Ödeme’ yapma imkanı var mıdır? Veya sizin önereceğiniz bir başka çözüm olabilir mi? Ömer Ömürlü

Herhangi bir nedenle çalışmaya ara veren sigortalıların veya herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların sosyal sigorta primlerini ödeyebilmeleri için isteğe bağlı sigorta sistemi getirilmiştir.

SSK’da isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin sigortalılıkları; sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmaya başlama, sona erdirme talebinde bulunma, sigorta primini art arda üç ay ödememe, tahsis talebinde bulunma ve sigortalının ölümü hallerinde sona erdirilmektedir.

Bu durumda 3 ay üst üste prim ödenmediği için isteğe bağlı sigortanız sona erdirilmiştir. Yapılan işlem doğrudur. Maalesef art arda üç ay ödemediğiniz bu sürenin priminin toplu olarak yatırılması da mümkün değildir.

Eşinizin toplam 1.080 gün prim gün sayısının olması durumunda, yeniden başvurarak isteğe bağlı sigortalılığını devam ettirebilirsiniz.
 

(Kaynak: Star Gazetesi | 22.09.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM