BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Tazminat hakkı var mı? - MuhasebeTR

Resul KURT - Tazminat hakkı var mı?

Okurumuz Nurcan Mace, 01.06.2005 tarihinden itibaren SSK’lı olarak çalışmaya başladığını, 20.10.2006 tarihinde evlendiğini, ancak halen aynı işyerinde çalışmaya devam ettiğini, ve 01.08.2007 tarihinde işten ayrılacağını, bu durumda iş kanununa göre ihbar ve kıdem tazminatı hakkı olup olmadığını ve yeniden çalışıp çalışamayacağını soruyor?

İş Kanunu’nda evlenen kadın işçilere tanınan bazı yasal haklar vardır. Bunlardan birisi de kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı, 1475 sayılı kanunda gösterilen fesih hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye veya işçinin vefat etmesi halinde de bu işçinin hak sahiplerine işveren tarafından ödenmektedir. Bir işyerinde çalışan işçilerin işten ayrılmaları durumunda hangi hallerde kıdem tazminatı alabilecekleri 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde belirtilmiş olup;

‘Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile hizmet akdini sona erdirmesi durumunda’ kadın işçilerin kıdem tazminatı almaya hak kazanacakları hükme bağlanmıştır. Ancak, bu durumda ihbar tazminatı da ödenmeyecektir.

Bu madde istinaden kadın işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için öncelikle, iş sözleşmesinin devam ediyor olması gerekmektedir. Yani, işten ayrıldıktan sonra evlenen kadın işçiye kıdem tazminatı ödenmesi mümkün değildir. Yine, kadın işçinin iş sözleşmesinin kıdem tazminatı almasını hak etmeyecek şekilde sona ermesinden bir süre sonra evlenme nedeniyle kıdem tazminatı talep etmesi halinde, işçiye kıdem tazminatı ödenmesi söz konusu olmayacaktır.

Uygulamada ve yargı kararlarında, kadın işçinin evlenme nedeniyle hizmet akdini feshederken herhangi bir ihbar öneli verilmesine gerek bulunmadığı kabul edilmektedir. Yani, kadın işçinin herhangi bir ihbar öneli vermeden, evlendikten itibaren bir yıl içinde işverene müracaat ederek kıdem tazminatını talep etmesi halinde, önceden ihbar öneli verilmemesi gerekçe gösterilerek işçiden ihbar tazminatı istenilmeyecektir.

Evlenerek işten ayrılan kadın yeniden çalışabilir mi?

Uygulamada evlenen kadın işçilerin kıdem tazminatında karşılaşılan sorunlardan bir diğeri de, evlendikten sonra bir yıl içinde belirsiz süreli hizmet akdini feshederek kıdem tazminatı alan kadın işçinin, bir süre sonra başka bir işyerinde çalışmasıdır. Yargıtay, bu konuda verdiği kararlarda esas olarak kadın işçinin bu hakkı kötüye kullanıp kullanmadığına bakarak değerlendirme yapmaktadır.

Yargıtay genellikle, kadın işçinin bir işyerinde çalışmakta iken evlenmesi ve bir yıl içinde hizmet akdini feshetmesinin işçinin çalışma hakkını kaybetmesi anlamına gelmediği, sırf kıdem tazminatı alabilmek için hizmet akdinin feshedildiğine ilişkin yeterli ve inandırıcı delil olmaması halinde, kadın işçinin kıdem tazminatı isteyebileceğine hükmetmektedir.

Eski kocasıyla evlenenler

Kocasından boşandıktan bir süre sonra eski kocasıyla tekrar evlenen kadın işçinin bu evlenme nedeniyle kıdem tazminatı talep ettiği görülmektedir. Yargıtay kararlarına göre (T.C. Yargıtay 9. HD. 18.09.1989, E.1989/6776, K.1989/6979) bu şekilde evlenerek kıdem tazminatı alınamayacağı, alınmışsa da iade edilmesi gerektiği kabul edilmektedir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun E.1990/9-52, K.1990/84, T.14.2.1990 sayılı kararında; ‘Kocasından boşanarak çok kısa süre sonra boşandığı kocası ile tekrar evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması hakkın kötüye kullanılmasıdır. İşveren, hataen ödediği bu miktarı geri isteyebilir’ hükmü verilmiştir.


Ne zaman emekli olabilirim?

03.07.1954 doğumluyum. İlk defa 27.12.1988 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olarak çalışmaya başladım. 4 yıl 4 ay 17 gün (1477 gün) Bağ-Kur primi ödedikten sonra 01.06.1993’te SSK’lı olarak çalışmaya başladım ve bugüne kadar 4852 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim. Mustafa Kumsal

Okurumuz, ilk defa 27.12.1988 tarihinde sigortalı olduğu için, 25 yıllık sigortalılık süresini, 51 yaşını ve 5450 gün sayısını doldurarak emekli olabilir. Ancak, askerden sonra sigortalı olmuşsa askerlik borçlanması yaparak daha erken emekli olabilir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 14.07.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM