BASINDAN YAZILAR
Tarım Çalışanlarının Sigortalılığı (II) / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

Tarım Çalışanlarının Sigortalılığı (II) / İbrahim Işıklı

 Geçtiğimiz hafta sosyal güvenlik sorunu olan kesimlerden birisi olan tarım çalışanlarının sosyal güvenliğini ele almıştık.

Bu hafta ise Ek- 5 kapsamında tarım sigortalılığı ile 2925 Sayılı Kanun kapsamında tarım sigortalılığı konusunu ele alacağız.

Ek- 5 kapsamında tarım sigortalılığı

01.03.2011 tarihinden itibaren ek 5. madde ile kamu idarelerinde tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar hariç olmak üzere tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar 4-1 (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır.

Ek 5 kapsamında tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışıp sigortalı olmak için müracaat edenlerin bu kapsamda sigortalı sayılabilmesi için;

A- Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışmaması,

B- İsteğe bağlı sigortalı veya isteğe bağlı iştirakçi olmaması,

C- 506 sayılı Kanun’un geçici 20. maddesi kapsamında sigortalı olmaması,

D- Kendi sigortalılıklarından dolayı Kanun ile 506 sayılı Kanun’un geçici 20. maddesine göre gelir veya aylık almaması,

E- 2925 sayılı Kanun’a göre sigortalı sayılmaması,

F- 18 yaşını doldurmuş olması, şartları aranacaktır.

Yukarıdaki şartları taşıyanlardan tarım işlerinde süreksiz çalışanlar

Tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlara ait giriş bildirgesini sürekli ikametlerinin bağlı bulunduğu muhtarlık ile ikamet ettikleri veya çalıştıkları il ya da ilçede bulunan tarım müdürlüklerine onaylatıp, sürekli ikametlerinin bağlı olduğu veya çalıştıkları sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat edecekler, sigortalılıkları da müracaat ettikleri tarih itibariyle başlatılacaktır.

Ek 5. maddesine göre tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar için ay 30 gün, yıl ise 360 gün olarak dikkate alınacaktır.

Süreksiz tarım sigortasına müracaat eden sigortalılar 5510/ 82. maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının; %34,5’i oranında prim ödeyeceklerdir.

Bu primin %20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, %12.5’i genel sağlık sigortası, %2’si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primi olacaktır.

Ek 5. maddesine tabi olarak tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar, 1/7/2013-31/12/2013 tarihleri arasında; Aylık kazanç alt sınırına göre: 34.05 TL x 20 x % 34.5 = 234.95 TL, aylık kazanç üst sınırına göre: 221.33 TL x 20 x % 34.5 = 1.527.18 TL ödeyeceklerdir.

2925 Sayılı Kanun kapsamında tarım sigortalılığı

2925 sayılı Kanun kapsamında 1/10/2008 tarihinden önce Tarım SSK sigortalısı olarak tescil edilmiş olup bu sigortalılığı devam edenler ise eskiden olduğu gibi primlerini her ay 15 gün üzerinden ödemeye devam edecekler. Bu kapsamda olan kişilerin ödeyecekleri prim oranları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Gerçekten de artık işletmesel düzeyde ve bir çok şirket tarafından profesyonel yatırım yapılan alanlardan birisi olan tarım sektöründe mevcut yasal düzenlemelerin sorunları çözemediğini ve yetersiz kaldığını belirtmeliyiz. Bu nedenle mutlaka sorunları çözmek amacıyla mevzuat ve uygulama değişikliği yoluna gidilmelidir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 11.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM