BASINDAN YAZILAR
Memurları kapsam dışı bırakıp Sosyal Güvenlik Reformu'nu uygulayalım - MuhasebeTR

Memurları kapsam dışı bırakıp Sosyal Güvenlik Reformu'nu uygulayalım

Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle yürürlük tarihi 2008 yılına ertelenen Sosyal Güvenlik Reformu, yeniden tartışmaya açıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, reformla ilgili değişikliklerin kamuoyunda tartışılmasını hedeflediklerini söyledi.
 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerinin nasıl aşılacağına yönelik önerilerin bulunduğu bir kitap hazırladı. Akademisyenler, sosyal güvenlik uzmanları ve sosyal taraflarla yapılan çalışmalar neticesinde oluşan fikirlerin bulunduğu kitap, yüksek mahkemenin iptal gerekçelerinin aşılmasına yönelik üç öneri getiriyor.

Bu önerilerden ilki, 5510 sayılı kanundan kamu görevlileri ile ilgili maddelerin çıkarılması. Öneri, reformun SSK ve Bağ-Kur'a tabi olanlar için uygulanmasını, Emekli Sandığı mensuplarının ise kapsam dışı kalmasını öngörüyor. Buna göre memurlar için halen yürürlükteki 5534 sayılı Emekli Sandığı Kanunu geçerliliğini koruyacak. Bu seçenek kısa sürede hayata geçirilebilecek olması sebebiyle avantaj sunuyor. Ancak reformun sadece SSK ve Bağ-Kur mensubu sigortalıları etkileyecek şekilde kurgulanacak olmasının tepkiye sebep olacağı belirtiliyor. Kurumun ikinci teklifi ise Sosyal Güvenlik Reformu'nda kamu görevlileri ile ilgili hükümlerin Anayasa Mahkemesi iptal kararları doğrultusunda yeniden düzenlenmesi. Bu durumda reformla ilgili yasama süreci yeniden başlayacak. TBMM, kanunun ilgili maddelerini tekrar görüşüp yeni hükümler getirecek. Bunun yapılabilmesinin zaman alacağı ve aynı kanun içerisinde çalışma statüsüne göre farklılıkların ortaya çıkmasının tartışmalara neden olacağı söyleniyor. Son seçenek olarak da 5110 sayılı kanun içerisinde SSK, Bağ-Kur ve memurlarla ilgili hükümlerin ayrı kısımlarda düzenlenmesi öneriliyor. Böylece reforma ilişkin genel bir çerçevenin ortaya konulacağı ifade ediliyor. Sosyal güvenliğe ilişkin tüm hükümlerin aynı metinde toplanması bu seçeneğin avantajları olarak belirtiliyor.

Konuyla ilgili Zaman'a bilgi veren SGK Başkanı Birol Aydemir, amaçlarının Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin değişikliklerin kamuoyunda tartışılmasını sağlamak olduğunu söylüyor. Aydemir, "Bundan sonra bu alanda ne yapılabilir, reformun bu kısmı nasıl düzenlenebilir bunu tartışmaya açıyoruz. Bu tartışmalar sonucunda, yeni kanunda yapmamız gereken değişiklikleri yapacağız." şeklinde konuşuyor.

Kurum, geçmiş kazançların güncellenmesinde de yöntem değişikliği önerdi. Buna göre reformda öngörülen, ancak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen yüzde 50 enflasyon ve yüzde 50 ücret artışından oluşan karma endeks değiştirilecek. Bunun yerine tüm sigortalılar için geçmiş ücretlerin güncellenmesinde yüzde 100 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve yüzde 25 reel gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinden oluşan karma bir endeks uygulanacak. Emekli aylıklarına yapılacak zamlarda ise yüzde 75 TÜFE ve yüzde 25 genel ücret seviyesindeki artıştan oluşan karma bir endeks oranının kullanılması öneriliyor. Emeklilik yaşı ile ilgili düzenlemenin ise aynen korunması isteniyor.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 05.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM