BASINDAN YAZILAR
Hakan ÜZELTÜRK - Katma değer vergisinde oran indirimi - MuhasebeTR

Hakan ÜZELTÜRK - Katma değer vergisinde oran indirimi

Hükümetin seçim öncesinde turizm ve gıda sektörlerinde 10 ve 7 puanlık KDV indirimi kararı 30 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Turizm sektöründe yeni oranlar 1.1.2008'de yürürlüğe girerken, gıda sektöründe farklı ürünler için farklı tarihler öngörülmektedir. Yapılan değişikliklerle KDV oranlarında farklı ürünler bakımından mevcut olan çarpıklıkların bir kısmının düzeltilmesi amaçlanmakta olup düzenlemelerin bazı sonuçlarının olacağı da muhakkak. Bunlardan ilk akla gelen, KDV gelirlerinin azalacağı yönünde. Ayrıca, şu anda bu tür bir düzenleme yapılmasını seçim yatırımı olarak görüp etik bulmayanlar yanında, bu tür bir düzenlemeyi sonuçlarının yeni hükümet üzerinde olacağı gerekçesiyle doğru bulmayanlar da var.

KDV tahsilatı azalıyor

Vergi ödememe eğiliminin artmakta olduğu, Dünya Gazetesi'nin 30.5.2007 tarihli haberiydi. Yılın ilk dört ayında vergiler bakımından toplam tahsilat yüzde 7.2 oranında gerileyerek 44 milyar YTL'ye inmiş bulunmakta. Bunlar içinde KDV tahsilatındaki azalmayı artık herkes biliyor. Bu durumun temel sebeplerinden bir tanesi de vergi iadesinin kaldırılması. Her ne kadar İdare bunun aksini ileri sürse de uygulamadaki durum böyle söylemiyor. Bunun için piyasaya bir göz atıp, kesilen ve alınan fiş-fatura sayısına bakmak yeterli olur. Üstelik sistemin kaldırılması sebebiyle KDV tahsilatında düşüş olduğu Merkez Bankası'nın Nisan-2007 tarihli Enflasyon Raporunda da yer alıyor.

Şimdi KDV tahsilatında azalmaya yol açacak bir başka düzenleme getirildi. Bu durum doğal olarak da IMF'nin tepkisine neden oldu. IMF Türkiye Temsilcisi, KDV indirimleri konusunda kendilerine danışılmadığını ve KDV indirimiyle sektörel vergi teşviklerinin taahhütlerle uyumlu olmadığını söyledi.

Mayıs ayı başındaki IMF Niyet Mektubunda, hükümet tarafından vergi tabanını zayıflatacak yeni teşvikler ve sektörel vergi indirimlerine gidilmeyeceği belirtilerek, KDV yapısını bozacak oran indirimleri ve istisna-muafiyet uygulamalarından da kaçınılacağı taahhüdünde bulunulmuştu.

Bu durumda şimdi IMF'nin telaşlanması gayet normal gözüküyor. Bugüne kadar yapılan anlaşmaya bağlı olarak her şeye müdahale eden ve vergi düzenlemelerinde söz sahibi olan IMF, doğal olarak bu sefer yapılacak olan düzenlemenin de kendilerine sorulmasını beklemekte. Burada büyük ihtimalle KDV düzenlemesi ile taahhütlerimizin dışına çıkılmadığı, KDV sisteminde bir bozulmaya yol açılmayacağı ileri sürülecektir.

Seçim tesadüfü

Burada yapılan KDV indirimlerine henüz yapılmayanları da dahil edersek, ülke ekonomisi için gereken ve uzun süredir yapılan talep ve ikazlara rağmen değiştirilmeyen oranların üstelik tahsilatın azalacağı bilinmesine ve henüz IMF'ye Niyet Mektubu gönderilmesine rağmen indirileceğinin açıklanmasının seçim öncesine denk getirilmesi manidardır. Bir ülkenin vergi oranlarının değiştirilmesi günlük kararlarla olmamalıdır. Hele bu konular, ülke için çok önemli ve geniş kapsamlı konularsa. Burada vergi politikaları belirlemenin ve gereken değişikliklerin bir plan dahilinde yapılmasının önemi ortaya çıkmaktadır.

Problem sadece KDV'de değildir. Ülkemizde bütün vergi kanunlarının oluşturulması, yürürlüğe sokulması ve uygulanmasında ciddi bir reforma ihtiyaç vardır. Kanunların kendilerinden önce, kanun yapma tekniğinde reform gerekmektedir. Aksi halde bu veya benzeri sektörler konusunda yapılması düşünülen değişiklikler de çeşitli sebeplerle ya yerine getirilmeyecek ya da zamanı değişecektir. Değişiklikleri bekleyenler de geleceğe dönük faaliyetlerinde sürekli kararsızlık içerisinde olacaklardır. Ülkemize yabancı sermaye de bu sebeple gelmiyor. Hukuka, kanunlara güvenmediği için. O kadar çok değişiyor ki? Sadece değişmekle de kalmıyor. Mükelleflerin hukuki güvenliklerini de ortadan kaldırıyor. Böyle olduğunda, İdare mükellefin hukukuna uymayınca, mükellef de İdarenin kurallarına uymuyor. Gayet basit.  

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 01.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM