BASINDAN YAZILAR
Esnaf ve Sanatkar Malullük Emeklilik Şartları / Vedat İlki - MuhasebeTR

Esnaf ve Sanatkar Malullük Emeklilik Şartları / Vedat İlki

 Esnaf ve Sanatkarın talebi üzerine SGK’ca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu,

4/1-(b) sigortalıları için

Ø Çalışma gücünün
Ø İş kazası veya meslek hastalığı sonucu,
Ø Meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiği SGK Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılmaktadır.

HAK KAZANMA KOŞULU

Ø En az on yıldan beri sigortalı bulunup,
Ø Toplam olarak 1800 gün ,
Ø Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

- Maluliyeti nedeniyle ;

ü İşyerini kapattıktan ,
ü Devrettikten sonra SGK yazılı istekte bulunması,

gerekmektedir.

Bağ-Kur statüsünden sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Malullük aylığı bağlanabilmesi için öncelikle sigortalının maluliyet durumunun tespit edilmesi gerekmektedir. Maluliyet durumunun tespiti için sevk işlemi yapılacak sigortalının, sevk talebinde bulunduğu tarihte sigortalılığını sonlandırması şartı aranmayacaktır. Sigortalılık devam ederken de sigortalı sevk talebinde bulunabilecektir.

DEVİR VE KAPATMA KOŞULU TAHSİSTE ARANIR

İşyerini kapatma veya devretme koşulu tahsis talep aşamasında aranır.

AYLIĞIN BAŞLANGICI

5510 sayılı Kanunun 4/1-(b-Bağ-Kur ) kapsamındaki sigortalıların sigortalılıklarını sonlandırmadan maluliyet durumlarının tespiti için sevk talebinde bulunup, malul sayıldıktan sonra işten ayrılarak tahsis talebinde bulunmaları veya sonlandırdıktan sonra sevk ve tahsis talebinde bulunmaları hallerinde, sağlık kurulu rapor tarihi veya tahsis talep tarihleri önce veya sonra olacağından aylık başlangıç tarihleri değişmektedir.

Buna göre, sigortalının malullük aylığı;

Malul sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden önce ise yazılı istek tarihini,

Malul sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden sonra ise rapor tarihini,

takip eden ay başından itibaren başlatılacaktır.

4/1-(b) kapsamındaki sigortalıların tahsis talep tarihinde prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının bulunması halinde, talepleri reddedilerek borçlarını ödedikten sonra yeniden yazılı istekte bulundukları tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanacaktır.

AYLIĞA BAŞVURU

4/1-(b) sigortalılarının ise iş yerini kapattıktan veya devrettikten sonra kendisinin veya varsa vekilinin Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi ile SGK ilgili ünitesine başvurması şarttır.

ü Adi posta yolu ,
ü Kargo ,
ü SGK doğrudan yapılan yazılı başvurularda, tahsis talep tarihi olarak dilekçenin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarih,
ü Taahhütlü,
ü İadeli taahhütlü ,
ü Acele posta servisi ile gönderilen tahsis taleplerinde ise dilekçenin postaya verildiği tarih,
SGK intikal tarihi olarak kabul edilecektir.

Sigortalıların aylığa hak kazandığı tarihin ayın son günü resmi tatil gününe veya hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle taleplerini SGK veremeyen sigortalıların, bu resmi tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar SGK verilen, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi ile gönderilen talepleri, önceki ayın son günü verilmiş gibi kabul edilecektir.

AYLIĞIN KESİLMESİ VE BAĞLANMASI

Ø 5510 sayılı Kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları,
Ø Kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması,

hallerinde kesileceği,

Geçici 1. maddesinde, Kanunun yürürlük tarihinden önce 1479 ve 2926 sayılı kanunların mülga hükümlerine göre aylık bağlananlar ile Kanunun yürürlük tarihinden önce sevk talebinde bulunanların aylıklarının kesilmesi ve yeniden bağlanmasında Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanacağı,

Geçici 14. maddesinde ise, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı olanlar ile malullük aylığı bağlananlar hakkında sosyal güvenlik destek primine tabi olma bakımından bu Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edileceği,

öngörülmüştür.

Mülga Kanun hükümlerine göre bağlanan malullük aylıklarında, mülga Kanun hükümlerine göre işlem yapılmaya devam edilecek olup, Kanuna göre malullük aylığı bağlanıp Kanuna tabi olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan, 01.10.2008 tarihinden;

Önce sigortalı olanların aylıklarının kesilmesi veya sosyal güvenlik destek primi uygulaması Kanunun 27 ve geçici 14. maddelerine,

Sonra sigortalı olanların aylıklarının kesilmesi ise 27. madde hükümlerine,

göre yapılacaktır.

Buna göre;

01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olup, Kanunun 26. maddesine göre malullük aylığı bağlanmış olan;

4/1-(b) sigortalısı; 4/1-(a) kapsamında sigortalı olursa prime esas kazançlarından geçici 14. madde gereği sosyal güvenlik destek primi, 4/1-(b) veya 4/1-(c) kapsamında sigortalı olursa 27. madde gereği aylığı kesilecektir.

Kanunun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olup, Kanunun 26. maddesine göre tarafına malullük aylığı bağlanmış olan; 4/1-(b) sigortalıları; 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-(c) kapsamında çalışırsa bunlar hakkında Kanunda sosyal güvenlik destek primi uygulaması olmadığından aylıkları 27. madde gereği kesilecektir.

Çalışmaya başlamaları nedeniyle aylıkları çalışmaya başladığı tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren kesilenlerden, çalıştıkları süre zarfında Kanunun 80. maddesine göre belirlenen prime esas kazançları üzerinden 81. maddesi gereğince kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortasına ait prim alınacaktır. Bunlardan işten ayrılarak yeniden malullük aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunanlara; kontrol muayenesine tabi tutulmak ve ilk aylığına esas malullüğünün devam ettiği anlaşılmak kaydıyla, istek tarihlerini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden malullük aylığı hesaplanarak bağlanacaktır.

Kanunun 4/1-(b) bendi kapsamındaki sigortalılara yeniden bağlanacak aylıkların hesabında; ilk bağlanan malullük aylığına esas prim ödeme gün sayısı dikkate alınarak Kanunun 27. maddesinin dördüncü fıkrasının (a) ve (b) bentlerindeki hükümler uygulanacaktır.

ESNAF BAĞ-KURU(1479)

AYLIK TÜRÜ

4/1-(a)

4/1-(b)

4/1-(c)

Malullük

Aylığı

Aylığı kesilmez. Prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Malullük aylığı kesilmez. Prim alınmaz.

Aylığı kesilmez.

Kamuda çalışabilir.

 

TARIM BAĞ-KURU(2926)

AYLIK TÜRÜ

4/1-(a)

4/1-(b)

4/1-(c)

Malullük

Aylığı

Aylığı kesilmez. Prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Malullük aylığı kesilmez. Aylıklarından SGDP kesilir.

Muhtarlar (Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığının 5.3.2009 tarihli ve 2009/37 sayılı Genelgesinin “5.7.2.” bölümüne istinaden) ve tarım işlerinde çalışanlar hariç

Aylığı kesilmez.

Kamuda çalışabilir

 

5510 GÖRE DÜZENLEME

 

KANUN

AYLIK TÜRÜ

4/1-(a)

4/1-(b)

4/1-(c)

5510

4.1-(b)

(01.10.2008 öncesi sigortalı olanlar) Malullük Aylığı

Aylığı kesilmez ve 5510 sayılı Kanunun geçici 14. madde gereği prime esas kazançlarından sosyal güvenlik destek primi kesilir.

5510 sayılı Kanunun 27. maddesi gereği aylığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

5510 sayılı Kanunun 27. maddesi gereği aylığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

(01.10.2008 sonrası sigortalı olanlar) Malullük Aylığı

5510 sayılı Kanunun 27. maddesi gereği aylığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

5510 sayılı Kanunun 27. maddesi gereği aylığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

5510 sayılı Kanunun 27. maddesi gereği aylığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

           

 

Reform ile birlikte Esnaf ve Sanatkarların uğramış olduğu maaş kesintilerini tablolardan görme imkanınız olacaktır.

(Kaynak: Alitezel.com | 26.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM