BASINDAN YAZILAR
Memur Ekonomiye 2 Yıl Kazandırdı / Erdoğan Süzer - MuhasebeTR

Memur Ekonomiye 2 Yıl Kazandırdı / Erdoğan Süzer

 Memurun yeni imzaladığı toplu sözleşme metnine ve yürütülen pazarlık sürecine, "Kim ne kazandı, ne kaybetti" hesabı dışından bakıldığında ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor: Türkiye ekonomisi, önümüzdeki iki kritik yılı mali disiplin açısından güvenceye aldı. Diğer bir ifadeyle Türkiye, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin mali istikrar hedeflerini "yüksek zam baskısı" olmaksızın planlayabilecek duruma geldi.

Sözünü ettiğimiz 2014 ve 2015 sıradan iki yıl değil. 2014'te yerel seçimler, 2015'te genel seçimler yapılacak. Doğaldır ki kitle örgütleri, seçimlerin yapılacağı yıllarda, ileriye dönük taleplerini siyasi otoritelere daha kolay kabul ettirme fırsatı yakalarlar. Çünkü, hükümetlerden ilave hak ya da kazanç talep eden bu kitleler, seçim dönemlerinde aynı zamanda "oy deposu" özelliğine sahip oldukları için daha kıymetlidirler.

Şimdi bu pencereden bakıldığında, geride bırakılan toplu sözleşme sürecinin aslında ne kadar da kritik bir eşiği aştığı daha net görünüyor. İki buçuk milyon memurun, arkalarındaki bir buçuk milyon emeklinin oy gücünü de alarak, pazarlık masasında taleplerinden vazgeçmediğini düşünebiliyor musunuz? Böyle bir durumda öngörülerin ve mali dengelerin üzerinde verilecek her ilave zam bütçeye ilave yük getirirken, mali disiplini de riske atmaz mıydı? Türkiye ekonomisi, mali disiplin açısından işte böylesine büyük bir riski geride bırakıp, gelecek iki yılını kurtardı. Bu yönüyle, imzalanan toplu sözleşme, Türkiye'ye not verecek kredi kuruluşlarına da, ülkemizin risk primini dikkate alan otoritelere de "mali istikrar güvencesi" olarak rahatlıkla sunulabilir. Yeni toplu sözleşme, zammın her zamankinden farklı olarak oransal yerine seyyanen verilmesi kadar, enflasyon farkı hesabında yapılan değişiklikle de farklı bir matematik zekayı işaret ediyor.

Varılan yeni mutabakat metnine göre, memurlar 2014 yılında enflasyon farkı ödenmeyecek, 2015 yılından itibaren de yeni hesaplama yöntemiyle ödeme yapılacak. Yeni hesap yöntemine göre, memurlara ilk 6 ay için 6 aylık enflasyon dikkate alınarak fark ödenecek. Ancak ikinci 6 ayın hesabında, ikinci 6 ayın değil, yılın tamamının enflasyonuyla memura verilen yıllık kümülatif zam karşılaştırılacak. Bir örnek verelim, sonucu siz yorumlayın: TÜFE'nin yüzde 6,16 ile sonuçlandığı geçen yıl memura yıllık yüzde 8,16 zam yapılmış, buna rağmen ikinci 6 ayda ortaya yüzde 0,14 ilave enflasyon farkı çıkmıştı. Yani memur hem enflasyonun 2 puan üzerinde zam almış hem de fark almıştı. Yeni formülde artık bunlar olmayacak.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.08.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM